Capital.ba

Ministarstvo finansija RS nezakonito poništilo tender za radničke kartice

21.06.2019. / 13:20

BANJALUKA – Vlada Srpske zacrtala je prije dvije godine da se protiv sive ekonomije bori radničkim karticama, prošle godine je raspisan milionski tender za izradu kartica. Nabavka je u dva navrata poništena, a najnovije rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi BiH kaže da je u cijelom postupku nabavke Ministarstvo finansija RS postupalo nezakonito.

radničke kartice

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH donijela je prije dva dana Rješenje kojim usvaja žalbu firme „EastCode“ upućenu zbog poništenja postupka nabavke informacionog sistema elektronskih identifikacionih kartica za radnike u Srpskoj.

Naime Ministarstvo finansija poništilo je početkom aprila tender za nabavku sistema radničkih kartica, iako su firme „EastCode“ i „Cards print“ za taj posao izabrane još u januaru ove godine, o čemu je portal CAPITAL pisao.

Elektronske radničke kartice u RS izrađivaće „Eastcode“

Ponovo poništen tender za radničke kartice

Nakon poništenja uslijedila je žalba firme „EastCode“ koju je Kancelarija za razmatranje žalbi ocijenila opravdanom, poništenje tendera stavilo van snage i predmet vratilo Ministarstvu finansija na ponovni postupak.

Iz firme „EastCode“ su Ministarstvo optužili da su nezakonito postupili kada su poništili tender jer je ta firma, zajedno sa „Cards print“, ispunila sve kvalifikacione uslove i može kvalitetno realizovati predmetnu nabavku.

Iz Kancelarije za razmatranje žalbi su istakli da je žalba osnovana i da su uvidom u dokaze utvrdili da Ministarstvo nije pravilno provelo postupak javne nabavke.

„Ministarstvo kao razlog poništenja navodi dokazive razloge koji su izvan kontrole Ministarstva, te koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke. Ovakvo poništenje je u potpunosti neprihvatljivo jer Ministarstvo ne navodi nastale razloge niti daje bilo kakvo obrazloženje“, istakli su u Kancelariji.

Ministarstvo protiv rješenja Kancelarije može podnijeti tužbu Sudu BiH.

Nabavka informacionog sistema elektronskih identifikacionih kartica za radnike u Srpskoj procijenjena je na 1,2 miliona maraka.

Ministarstvo finansija RS je prvi postupak nabavke sistema elektronskih identifikacionih kartica pokrenulo još polovinom prošle godine, ali je i taj tender bio poništen nakon žalbe ponuđača „Galaxy Code BH“.

Tenderom je bila predviđena nabavka 260.000 kartica koje će radnici u RS morati da nose na radnom mjestu, a sve u cilju suzbijanja sive ekonomije i brže kontrole prijavljenih radnika.

Sistem treba da čini integrisana baza podataka, prateće aplikacije, sistem za pripremu i izvršenje kontrola, elektronske kartice i terenski uređaji i mobilne aplikacije za brze terenske provjere.

Raspisan milionski tender za ID kartice radnika u RS

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!