Capital.ba

Ministarstvo finansija RS: Neosnovan Aggarwalov zahtjev za arbitražu

02.10.2017. / 11:10:43h

– Vrhovni sud potvrdio rješenje KHOV o zabrani prava glasa Aggarwalu i Gupti
– Ministarstvo: Neprihvatljivo je pozivati se na međudržavni sporazum u svrhu zloupotrebe prava
– Aggarwal od BiH traži odštetu od 40 miliona dolara

BANJALUKA – Navodi akcionara „Krajina osiguranja“ Naveena Aggarwala i Gupte Neete o ugrožavanju njihovih prava potpuno su neosnovani, kao što je neosnovan i njihov zahtjev za pokretanje arbitraže protiv BiH jer je za eventualne sporove nadležno pravosuđe u RS i BiH, kažu u Ministarstvu finansija RS.

Odgovarajući na pitanja CAPITAL-a u vezi sa arbitražnim sporom teškim 40 miliona dolara koji su Aggarwal i Gupta Neete pokrenuli protiv BiH tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine akcija „Krajina osiguranja“, u Ministarstvu finansija su rekli da su sve odluke nadležnih organa RS donesene zakonito i da status niti vlasnička prava ovih lica ni na koji način nisu ugrožena.

Tvrde da Sporazum između BiH i Indije o unapređenju i zaštiti investicija nije prekršen kako to Aggarwal i Gupta Neete pokušavaju predstaviti.

„Neprihvatljivo je pozivati se neosnovano na odredbe međudržavnog sporazuma, koje bi trebalo da posluže u svrhu zloupotrebe prava i zahtjeva za povlašteniji tretman stranih investitora u odnosu na domaće ili investitore trećih država. Ovim investitorima ni na koji način nisu ugrožena ustavom zagarantovana prava. Oni pogrešno tumače odluke nadležnih organa kojim im se na osnovu zakona osnovano nameće određena obaveza i to predstavljaju kao kršenje ili ugrožavanje njihovih prava“, navode u Ministarstvu.

Istakli su i da je Naveen Aggarwall u svim postupcima učestvovao kao strani državljanin, rezident Sjedinjenih Američkih Država, pa se na njega kao američkog državljanina ovaj sporazum ne može ni primjeniti.

Podsjetili su da je Komisija za hartije od vrijednosti RS Aggarwalu i Gupti Neete u skladu sa zakonom zabranila pravo glasa na Skupštini akcionara s obzirom na to da je utvrdila da su djelovali zajedno pri kupovini akcija „Krajine“, te da su to potrvdili i Okružni sud u Banjaluci i Vrhovni sud RS koji su odbili tužbu indijskih akcionara protiv rješenja KHOV.

Dodali su da je, nakon što im je zabranjeno pravo glasa, Investiciono – razvojna banka RS, kao najveći pojedinačni akcionar, preuzela upravljanje ovim društvom, ali da im vlasnička prava Aggarwala i Gupte Neete nisu ukinuta, odnosno da su oni i dalje vlasnici akcija.

„Preduzimanje ovakvih mjera bilo je osnovano, ali i potrebno da bi „Krajina“ nastavila sa radom, s obzirom na to da uprava, na čijem čelu se nalazio Naveen Aggarwal, nije izmirivala obaveze prema dobavljačima, niti je isplaćivala štete korisnicima osiguranja, a nisu blagovremeno ni isplaćivane zarade radnicima. Nakon ukidanja vanredne uprave i imenovanja nove uprave društva to je ispravljeno, te društvo danas posluje pozitivno i redovno izmiruje svoje obaveze“, kazali su u Ministarstvu.

Podsjetili su i da se protiv Aggarwala u RS vodi krivični postupak zbog sumnje da je počinio krivična djela zloupotreba službenog položaja i pranje novca.

Istakli su i da u slučaju da su investitori pretrpjeli štetu zbog netačnih podataka objavljenih u prospektu, odgovornost za to snosi društvo, direktor društva i revizor. Naglasili su i da su investitori imali mogućnost provjere finansijskih izvještaja i analize poslovanja privrednog društva čije su akcije namjeravali kupiti.

CAPITAL je prošle sedmice objavio da su Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija “Usha Industries” iz Nju Delhija pokrenuli arbitražni spor protiv BiH težak 40 miliona dolara tvrdeći da su prevareni prilikom kupovine akcija „Krajina osiguranja“.

U tužbenom zahtjevu Aggarwal i Gupta Neete tvrde da su netačne informacije koje su o „Krajina osiguranju“ bile navedene u prospektu prilikom emisije akcija, a koje su oni kupili.

Naveli su da su tek nakon kupovine saznali da je cijena akcija bila “naduvana” i da nije odgovarala stvarnom stanju. U prilog svojim tvrdnjama naveli su i da je Okružni privredni sud u Trebinju presudio u njihovu korist po tužbi koju su podnijeli protiv „Krajine“, a u kojoj su, takođe, tvrdili da informacije u prospektu nisu bile tačne.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Ministarstvo finansija RS: Neosnovan Aggarwalov zahtjev za arbitražu

 1. dovoljno je

  Indijanac nije indijac,već indijac koji ima američko državljanstvo, tako da je ovo jedan u nizu pokušaja nemoći i neznanja, kao i pogrešno tumačenje pojma arbitraže.Napokon, da iz ministarstva rekoše ko je kriv, bivša uprava, direktor i revizor.Tj.Gromilić Mila,kojoj su ti isti iz tog ministarstva dali kormilo u ruke, da vodi zlatnu koku.Neka se bar reklo, i to je dovoljno.

 2. PSP

  Nije bitno koje drzavljanstvo ima Indijac, bitno je da se poziva na sporazum BiH – Indija.
  Kakve sad veze ima sto je Amerikanac.

 3. Skeledzija na Moravi

  Ako je Naveen Aggarval i Gupta Neete te njihova kompanija “Usha Industries” iz Nju Delhija, onda nije vazno koje drzavljanstvo ima Indijac. A sta ako ima dvojno drzavljanstvo.
  Ovi nasi bi da sve zavrsi na domacim sudovima i, naaravno, kod njihovih sudija, pa da onda bude “kadija je tuzi, kadija te sudi”.
  Mozda ovi iz ministarstva finansija i ne znaju da pravi vlasnici krajina osiguranja s njima svaki dan piju kafu

  • re skeledžija

   A, šta ako pravi vlasnici krajina osiguranja sjede i rade u min.finansija ?