Capital.ba

Ministarstvo finansija izbacivanje valutne klauzule pravda zahtjevom investitora

13.04.2020. / 14:11

BANJALUKA – Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da je izmjenom odluke o emisiji 300 miliona maraka vrijednih obveznica povećan obuhvat potencijalnih investitora.

vlada obveznice

Iz Ministarstva su istakli da su izmjene odluke o 40. emisiji obveznica Republike Srpske ni u kom slučaju ne dovode u pitanje režim valutnog odbora i stabilnost konvertibilne marke. 

„Zbog pojačanog interesa investitora za ovu emisiju obveznica, a uvažavajući  postojeće regulatorne zahtjeve prema institucionalnim investitorima sa pojedinih segmenata finansijskog tržišta, uključujući i zahtjeve upravljanja deviznim rizikom, Ministarstvo finansija Republike Srpske je predložilo ukidanje eksplicitne valutne klauzule, i time proširilo krug potencijalnih investitora koji imaju izvore sredstava u domaćoj valuti, čime se dalje postiže šira makroekonomska stabilnost. Svim investitorima, na njihov zahtjev, može biti obezbjeđena valutna klauzula“, naglašavaju u Ministarstvu.       

Dodaju da im činjenica da je valutni odbor pravni institut određen ne samo normama Zakona o Centralnoj banci BiH, već je sadržan i u Ustavu BiH, kao i čvrsta opredijeljenost svih nivoa vlasti za njegovo dugoročno očuvanje, daju za pravo da eksplicitnu valutnu klauzulu smatraju implicitnom obavezom, tj. obavezom koja se podrazumijeva.       

Našli su za shodno da naglase da pisanja na ovu temu, koja su ocijenili „nedorečenim“, ne doprinose očuvanju stabilnosti finansiranja vanrednih mjera neophodnih za suzbijanje virusa korona i sanaciju posljedica.

U Ministarstvu su se potrudili da iznesu optužbe na račun medija, ali ne pominjući da su im mediji, odnosno portal CAPITAL, još prije 11 dana tražili odgovor na pitanja o emisiji obveznica od 300 miliona i zašto je ukinuta valutna klauzula.

Podsjećamo, portal CAPITAL objavio je se zaduženje Republike Srpske u iznosu od 300 miliona KM emisijom obveznica sve više komplikuje, da se postavljaju novi uslovi što u neravnopravan položaj dovodi potencijalne kupce. 

Vlada Republike Srpske je prvo bez objašnjenja ukinula valutnu klauzulu koju je prvobitno propisala za obveznice čijom prodajom na Banjalučkoj berzi planira da se zaduži 300 miliona maraka, što predstavlja rizik i odbija investitore u državne hartije od vrijednosti, objavio je portal CAPITAL.

Nakon što je Vlada RS ukinula valutnu klauzulu, Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak da je opravdano sklapanje pojedinačnih sporazuma sa strateškim investitorima za priznavanje valutne klauzule, objavili smo u petak. Ko su strateški investitori nije objašnjeno.

Zaključak Štaba, kojim rukovodi Radovan Višković, je u suprotnosti sa odlukom Vlade, kojom takođe rukovodi Višković.

Ekonomisti su ovakvo postupanje Vlade ocijenili apsurdnim, a Komisija za hartije od vrijednosti RS se proglasila nenadležnom.

Prema Javnom pozivu za upis i uplatu 40. emisije obveznica RS aukcija bi trebala da bude sutra. Kamatna stopa je fiksna i iznosi dva odsto na godišnjem nivou.

Navedeno je da je emisija u skladu sa Odlukom o dugoročnom zaduživanju RS za 2020. koja dozvoljava maksimalan iznosu zaduženja do 315 miliona KM.

S obzirom na to da su i ranije, ove godine, emitovane obveznice, Odluka će biti prekršena. Do objave ovog teksta izmjena te odluke nije objavljena u Službenom glasniku.

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Ministarstvo finansija izbacivanje valutne klauzule pravda zahtjevom investitora

  1. Petar

   A šta će biti kod sekundarnog trgovanja na berzi.
   Ako neko ko nema valutnu klauzulu proda kasnije na berzi dio obveznica.
   Poneta emisije obveznica je da sve sadrže identična prava?!
   Trebaju napraviti dvije odvojene emisije i onda je sve jasno.