Capital.ba

Motika sklopio milionske ugovore bez odobrenja UO „Alumine“

16.09.2019. / 15:07

ZVORNIK – Milorad Motika je, dok je bio predsjednik Uprave „Alumine“, potpisao više ugovora čija ukupna vrijednost premašuje 25 miliona KM, a za koje stečajni upravnik Fabrike glinice (FG) „Birač“ Lazo Đurđević tvrdi da su sporni jer za njih nije postojala saglasnost Upravnog odbora, otkriva portal CAPITAL.

milorad motika

Jedan od spornih ugovora je zaključen između „Alumine“ i firme „GEOtest“ iz Brna, Češka, u avgustu 2015. godine, a u vezi sa predajom u cilju konačnog zbrinjavanja crvenog mulja kao nus proizvoda nastalog tokom prerade boksita u pogonima „Alumine“, a koji bi češka firma prerađivala po sopstvenoj tehnologiji i na sopstvenom proizvodnom pogonu.

Nakon toga je zaključen Aneks Ugovora u septembru 2015. godine.

Zanimljivo je da je tek nakon zaključivanja ugovora i aneksa Vlada RS u oktobru 2015. godine donijela Zaključak o davanju podrške upravi „Alumine“ da riješi pitanje zbrinjavanja otpadnog mulja sa firmom „GEOtest“ iz Brna.

Kasnije, u maju 2018. godine zaključen je još jedan ugovor sa češkom firmom o predaji i konačnom zbrinjavanju otpadnog mulja, ali ovaj put je precizirano da se odnosi na mulj sa deponije na lokaciji iznad sela Đulići. Za razliku od ugovora iz 2015. godine, u ovom ugovoru se navodi da će proizvodno postrojenje za preradu biti instalirano na zemljištu „Alumine“.

Cijena za pruženu uslugu konačnog zbrinjavanja ustupljenog mulja po toni bila bi jedan evro, bez uračunatog PDV-a, što bi „Aluminu“ moglo da košta od 25 do 30 miliona KM.

Cijena rekultivacije zemljišta, po drugom ugovoru, trebala je naknadno biti definisana aneksom.

Istim ugovorom češkoj firmi je dat ekskluzivitet za navedeni posao za najmanje deset godina, sa mogućnošću produženja za još deset, a kao nadležni sud je određen Arbitražni sud u Sloveniji.

milorad motika

Povjerioci bijesni

Na sjednici Odbora povjerilaca Fabrike glinice (FG) „Birač“ u stečaju, održanoj 30. avgusta ove godine, razmatrana je informacija stečajnog upravnika Laze Đurđevića o postojanju nepravilnosti u radu predsjednika UO „Alumina“ koje posluje u okviru FG „Birač“ kao zavisno privredno društvo.

Đurđević je Odboru povjerilaca dostavio više ugovora koje je Motika potpisao u ranijem periodu, a za koje tvrdi da su sporni.

Pored navedenih ugovora, stečajni upravnik je Odboru povjerilaca dostavio i ugovore iz 2017. godine koji je „Alumina“ sklopila sa firmama „Safir“ iz Gacka i „Ingracop“ iz Gradiške, te više aneksa tih ugovora, te ugovor „Alumine“ zaključen sa firmom „Geoboks“ iz Srbije.

Svi ovi ugovori bili su povod stečajnom upravniku Lazi Đurđeviću da Upravnom odboru „Alumine“ predloži da ne bude produžen ugovor za Motiku kao predsjedavajućeg UO i ovlašteno lice.

Đurđević je govoreći na sjednici Odbora povjerilaca kazao da je Motika potpisivao navedene ugovore bez saglasnosti Upravnog odbora.

„Najgore ćemo proći sa prvim ugovorom zaključenim sa preduzećem iz Brna jer je u pitanju ugovor velike vrijednosti, sklopljen na deset godina sa ekskluzivnim pravom sa mogućnošću produženja za još 10+5 godina, gdje po procjeni ljudi iz fabrike to zbrinjavanje crvenog mulja najmanje iznosi 25-30 miliona“, istakao je Đurđević.

Istakao je da postoji dopis gdje je Češka firma navodno sve ispunila i da se „Alumina“ isto obavezuje, ali da on ne vjeruje da se to može desiti.

„Bojim se da nam je arbitraža izvjesna ili da bar pokušamo da vidimo da li se može poništiti taj ugovor“, kazao je Đurđević.

Dodao je da ne zna zašto je Motika krio ugovore od svih, te da oni nisu protokolisani već su samo rezervisani brojevi u knjizi protokola.

Istakao je da će zbog svega podnijeti izvještaj tužilaštvu i zatražiti istragu.

Na pitanje člana Odbora povjerilaca Milana Bastaha da li se Milorad Motika izjasnio povodom navedenih nepravilnosti, Đurđević je kazao da se Motika pravda i ističe da je to nastavak onog što je ranije odobrio UO, da je to po zaključku Vlade.

Zašto su ugovori otkriveni poslije tri godine?

Predsjednik Odbora povjerilaca Tatjana Vranjković je pitala Đurđevića kako je tek saznao za ugovore koji su zaključeni 2016, 2017. i 2018. godine, na šta je on odgovorio da mu je rečeno da su u protokolu rezervisani brojevi, da se ne zna za šta, te da je je nakon toga on sve tražio zvanično.

„Pitao sam ga je li potpisao te ugovore, a on mi je rekao da nije i u tome je bio uporan do kraja. Onda sam došao do kopije tog ugovora i tražio sve zvanično, nakon čega mi je uz ovaj ugovor dostavio stare odluke UO koje se odnose na ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. Takođe su mi dostavljene još neke odluke za koje mislim da su falsifikovane, ali ne mogu još da kažem jer nisam sve zapisnike pregledao. Tada je nastala ta afera kada mi je rekao da ima te odluke, pa da nema te odluke…“, kazao je Đurđević.

Nakon što je Odbor povjerilaca razmotrio informaciju stečajnog upravnika o postojanju nepravilnosti u radu Motike, koji je do 22. avgusta bio predsjednik UO „Alumine“, usaglašeno je da se od UO traži dostavljanje mjesečnih izvještaja o odnosu obrtne imovine i obaveza zajedno sa pregledom zaliha, kao i mjesečnih izvještaja o aktivnostima UO sa pregledom usvojenih odluka.

Motika: To je apsolutno čisto

Motika danas nije odgovarao na poziv portala CAPITAL, ali je ranije rekao da nema ništa protiv krivične prijave koju je stečajni upravnik najavio, jer su ugovori „potpuno čisti“.

„To je apsolutno čisto. Ne zanima me šta on priča. Neka podnese krivičnu prijavu. To su ugovori koji ne dostižu 100.000 KM i nije bilo obaveze da idu na Upravni odbor, tako da ja tu nemam nikakav problem. Osim toga, ti ugovori nemaju nikakvu finansijsku odrednicu i to je čisto kao suza“, kazao je Motika.

Upravni odbor firme „Alumina“ 27. avgusta izabrao je za predsjednika Uprave Milu Matića, nakon što je 22. avgusta sa te pozicije smijenjen Milorad Motika.

Nakon dva dana, odnosno 29. avgusta smijenjena su i tri člana Uprave kompanije „Alumina“ Milorad Motika, Zoran Obrenović i Radislav Filipović, a na njihova mjesta imenovani su Milan Baštinac, Danijel Dragičević i Željko Đurić, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu “Na Dodikov zahtjev smijenjena tri člana Uprave “Alumine””.

„Alumina“ je kćerka firma Fabrike glinice „Birač“ koja je u stečaju i njen je najprofitabilniji dio. Zapošljava oko 1.200 radnika.

Ova kompanija očekuje u 2019. godini prihod od oko 400 miliona KM, koji će biti iz izvoza, rekao je ranije Motika.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Motika sklopio milionske ugovore bez odobrenja UO „Alumine“

  1. Pixi

   Trebalo bi da se i Motika oglasi. Da cujemo i drugu stranu. To je prije svega u njegovom interesu.
   Za Lazu znamo da je i ranije lupao, ali ovo su teske optuzbe.
   Malo je povjerovati da je Motika na svoju ruku potpisivao tako vazne i obavezujuce ugovore.
   Mada ni tekst nije skroz jasan.
   U pocektu izgleda da je u pitanju zbrinjavanje mulja tako sto ce ga Cesi kupovati i preradjivati po vlastitoj tehnologiji, a kasnije da ce Alumina to placati Cesima.

  2. Djoko

   Lazo, to zasta ti optuzujes Motiku i zasto ste ga smijenili je smijesno. Gdje su Lazo pare i koliko je profita iznio motika uz pomoc advolata Milosevica a uz odobrenje svih najblizih saradnika! Sve si ti to znao a i ucestvovao na sastancima gdje je to dogovarano.

  3. Laki

   Zasto li je pukla ljubav izmedju teskih jarana laze djurdjevica i milorada motike?

  4. Koja

   Doslo do dna. Dalje nije moglo po scenariju koji je sprovodio motika uz blagosov onih koji su ga postavili. Sad Jovo na novo- treba digati fabriku kao 2013.

  5. Nesa

   Ljubav izmedju Laze i Motike nikada nije postojala. Jedina prava ljubav iz intetesa je izmedju Matica i Laze.
   Matic i lazo su ekipa koja hapa li hapa…

  6. Jovo

   Ovo je dogovoreno izmedku motike i laze da ga optuzi za neke beznacajne stvari da bi se zataskao veliki kriminal tezak po nekima i preko 50 miliona maraka.

  7. buducnost

   Odavno nisam video supljije price. Gde su informacije je li Motika uplatio lovu toj firmi
   ovo je samo prica rekla, kazala. Ocigledno da Lazo i Mile pokusavaju da se opravdaju sto su smjenili Motiku. Da ima drzave, kao sto nema, Lazo i svi koji su bili u upravi od pokretanja stecaja bi trebali u zatvor i to u samice i dati im svesku i olovku i da pisu gde su pare.

  8. Ma jebite se svi

   Jebo majku ovo nije normalno
   Krade ko koliko stigne lopovi smenjuju lopove i postavljaju lopove sve go lopov i prevarant ajde sjebite je vise da narod ide dok je mladji pa nek rade oni…..

  9. deda i repa

   Tacno ovdje se ne zna ko koga u zdrva mozak i ne samo, grebe. ciji je u cijoj. ko u onoj prici deda i repa,,,, povuci potegni… deda za repu, baba za dedu, cuko za babu, itd. grebe ko koga stigne i sve preko ledja izludjenog naroda sve dok tom narodu ne dogori do nokata. letice perje lopovsko.

  10. Bruno

   Objaviti u medijima, a prethodno ne donijeti Odluku odbora povjerilaca i podnjeti krivicnu prijavu je u najmanju ruku opis nestrucne tracare.Zasluzuje osudu poziv na odgovornost.
   Ko je rezervisao broj u protokolu ucinio je iste snage krivicno djelo.Ko je izdao pecat a nije protokolisao pocinio je takodje krivicno djelo.Morate pogledati Zakon o pecatu.Pokretanje stecaja nad Alusilom,ogromna tekuca dugovanja Alumine, Sukobi interesa clanova upravnog odbora Los i nestrucan
   ( vjerovatno korumpiran) sastav Odbora povjerilaca, Sve ukazuje na potrebu revizije poslovanja,(poziv na odgovornost ),kao i organizacione strukture fabrike.

  11. Penzioner

   Sve si Bruno u pravu ali ko ce to da uradi kad je i pravosudje u tom kriminalu do guse, i funkcionise po principu kod da vise.
   To jedino narod na celu sa radnicima firme mogu usranim motkama otjerati kuci, bolje reci u zatvor.
   Medjutim, ni narod nije nista bolji. Ceka da mu pravda padne s neba i zadovoljava se sto nema rata.
   Banda se odrodila i izdigla iznad naroda.
   Jedan mali broj ljudi – neljudi zivi u izobilju i na grbaci naroda, dok vecina jedva sastavlja kraj sa krajem.
   Mladi odlaze i citava sela i gradovi ostace pusti.
   Kad Birac dozivi potpuni krah, mnogi ce pametovati sta se trebalo uraditi da se to ne desi, ali ce tada biti kasno. Niko vise nece uspjeti da obnovi proizvodnju. Radnici ce ostati kod kuce, nece ispuniti uslove za penziju, a i oni sto imaju penzije nece je dobijati, jer vise nece biti budzeta.
   Niko nije reagovao kad su sredstva PIO utopljena u budzet RS, tako da te penzionerske pare sada trosi drzava.
   A drzava su nasi dokazani kriminalci i mafija.
   I svi to znaju, ali niko prstom da mrdne da se nesto promijeni na bolje.
   A ovo oko Motike i drustva su samo njihove medjusobne igre i prepucavanja.
   Borba lesinara za ono malo plijena sto je ostalo.

  12. Bruno

   Da to je tesko stanje propalih sistema vrijednosti u kojima zakoni vaze samo za obicne ljude kada ih treba kazniti.Medjutim, licno smatram da su nasi odbornici i narodni poslanici najvise krivi.Moje licno misljenje je da F.G.Birac mora da se proglasi od opstinskog znacaja i prenese u vlasnistvo opstine Tim postupkom je smanjen uticaj vrha.Sindikat je i u ovoj firmi IZDAJNICKI Oni moraju u skladu sa svojim ovlastenjima trazii nove izbore ,jedan sindikat,nezavisnu komisiju za reviziju poslovanja, ucesce u odboru povjerilaca i u upravnom odboru

  13. Darko Lakić iz Deloitte

   Darko Lakić je na 3 ugovora uzeo 5 miliona KM pa ga niko ne dira i ne proziva, treba provjeriti šta je on radio i zašto je pobjegao iz Alumine i iz PREF-a i kome je dao novac da pređe u Deloitte. Sada tamo skuplja prašinu sa fakultetskom diplomom Braće Karić koja je po kvalitetu jednaka diplomi Megatrenda iz Londona. Na koje grane je spao Deloitte da takvi lopovi rade u renomiranoj revizorskoj kući zsto ih više niko ni ne cijeni na tržištu.

  14. Crni

   Motika treba da podnese krivičnu prijavu protiv Matića i Lakića za periode njihovog gazdovanja pa će sve doći na svoje mjesto.

  15. Dragan

   Nema se kome podnijeti krivicna prijava.To se mora zaboraviti od onog momenta kada su dosli novi clanovi upravnog odbora i bez uvida,popisa i primopredaje zadrzali iste direktore na istim pozicijama.Kljuc je u savjesti, strucnosti i nezabisnosti Odbora povjerilaca i sindikata.

  16. Posmatrac

   Oni sto su bili prije nisu dosli na svoju ruku, odnosno neko ih je tu postavio, i za mentore su odradili jedan dio posla. Drugim rijecima, istrosili su se.
   Ovi sto su dosli sada, novi a stari, dovedeni su na dzukelecem lancu da zabiju poslednji ekser u mrtvacki sanduk Alumine. Dovoljno je pogledati imena.
   Borba kriminalnih i mafijaskih klanova se nastavlja, a radnicima ostaje samo nada da ij ne zakaci neki metak kad izmedju njih dodje do pucnjave. A ocigledno je da ce doci.
   Osim ako u nedostatku municije i oruzja ne pocne obracun sjekirama, motikama, vilama, grabljama.

  17. Maca

   Neka Lakić obezbjedi da Deloitte uradi reviziju Alumine, posao vrijedi 1 milion KM. Svi zadovoljni, a ovca cijela. Deloitte da pozitivno mišljenje, uzme pare, a njihov kadar Lakić čist kao suza. Lakić po gradu priča da se on pita, kaže da je Ilić obični potrčko.

  18. Bili Kid

   Laki Luciano ima takvu gensku narav, voli da krade i keca.To je razumljivo.Postavio je organizaciju tako da sa tri coveka zatvori sve ulazne a narocito izlazne rupe( kazu sami 130 miliona duzni dobavljacima).Problem je u osobama koje dozvole da ih krade, (Odbor povjerilaca) i keca.

  19. Keljmendi

   Bili brate, ko je duzan 130 miliona. Birac, Alumina, Alusil, Energetika, Opstina, Drzava….ja imam para da ne znam gdje da ih dobro plasira. Cekam da mi se neko javi.
   Lijepo sam to rekao ljudima koji su mi pomogli oko prijave prebivalista. Red je da se malo oduzim.

  20. Sandes Kid

   Bili brate,na divljem zapadu,sto smo vise banki opljackali sve smo vise bili UCIJENJENI.U Alumini sto vise, desetina miliona, opljackaju, sve su vise CIJENJENI.

  21. ZaBiber

   Sto im ga Keljmendi suknu

  22. Buc Kasidi

   Na divljem zapadu, kada ukrades konja, danima vas potjera juri da vas objese.Danas ukrades DZIPA od 300 konja, svi ti aplaudiraju kako si sposoban.

  23. Jezdo

   Sve se ….ke ucutale. Kao da se radi o imovini zemlje Tunguzije. Portal Capital vam je idealna platforma da kazete sta mislite. Nikoga ne cenzurise, osim ako se radi o porukama sovinizma, nacionalne mrznje itd. Vi koji sve ili dobar dio lopovluka u Biracu dobro poznajete. Pouzdano znam da banda prati Capital i ove komentare. Nije im svejedno sta se pise, pogotovu kad se prepoznaju.
   Ako se ne cuje glas pravednih, ali ne jednog ili dva, i ako je taj glas argumentovan i potkrepljen dokazima, ima neke sanse da se u buducnosti nesto promijeni. Ako je kasno zbog nas, a ono radi naseg potpomstva. Nema bolje zemlje od sopstvene zemlje, i to vecina zna. Mladi bi prestali da odlaze glavom bez obzira, ako bi nesto pocelo da se mijenja na bolje. U strance se ne mozemo pouzdati (i oni su na strani lopova i kriminala), tako da svoju sudbinu moramo uzeti u svoje ruke. Ko ce, ako necemo mi sami. Situacija se mijenja i za ocekivati je da ce se stvari promijeniti na bolje. Ali, samo ako mi sami budemo to zeljeli i presli na preduzimanje konkretnih koraka. Sve diktature su pale voljom naroda, Voljom vecine.