Capital.ba

Milionski dug za stanarska prava prazni federalnu kasu

11.08.2018. / 11:17

SARAJEVO – Višemilionska dugovanja, koja će biti naplaćena najvjerovatnije sudskim putem, mogla bi u dobroj mjeri oštetiti budžet FBiH.Milionski dug za stanarska prava prazni federalnu kasu

Naime, federalni revizori su prilikom revizije Službe za  zajedničke poslove organa i tijela FBiH utvrdili da je FBiH dužna izmiriti 4.332.522 KM po pravosnažnim presudama iz izvršnih rješenja iz radnog odnosa, a u toku je i sudski proces u kojem se traži 4.484.143 KM duga za zakup prostora prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane (FMO).

Iz podataka koje su revizorima bili dostupni utvrđeno je da su u toku sudski procesi naplate zakupnine protiv 81 korisnika poslovnih prostora pomenutog ministarstva i za pomenuti iznos.

Međutim, najviše zabrinjava, na što su upozorili i revizori, to što će budžet FBiH biti oštećen za 80 miliona KM ukoliko FBiH bude morala isplatiti naknade, odnosno dugovanja nosiocima stanarskih prava na vojnu imovinu, stanove u FBiH koji još nisu vraćeni u posjed nosiocima stanarskog prava.

Naime, prema presudi Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Branimir Đokić protiv BiH” određeno je da se nosiocu stanarskog prava isplati 1.000 evra po metru kvadratnom.

U postupku revizije za 2017. godinu utvrđeno je da Služba nije okončala aktivnosti za koje  ih je obavezala Vlada. Stambeni fond prijašnjeg FMO imao je 12.696 stambenih jedinica, od čega 3.071 stambena jedinica nije vraćena ranijim nosiocima stanarskih prava. Broj stambenih jedinica koje nisu vraćene nije konačan, s obzirom na to da u mnogim predmetima još uvijek okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nosiocima stanarskih prava. Prema prezentiranim podacima, 1.196 ranijih nosilaca stanarskog prava nije podnosilo zahtjev za vraćanje stana u posjed, a 1.875 zahtjeva za povrat stana odbijeno je od strane nadležnih organa.

Služba je 26. marta ove godine Vladi FBiH dostavila Informaciju o stanovima iz stambenog fonda prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane, gdje je, pored ostalog, navela aktivnosti Prvostepene stambene komisije po podnesenim zahtjevima i aktivnosti na provođenju Akcionog plana Vlade FBiH radi prevencije povreda utvrđenih presudama Evropskog suda za ljudska prava. Prema podacima kojima Služba raspolaže, eventualno pravo na naknadu za stanove koji nisu vraćeni u FBiH imala bi 663 nosilaca stanarskog prava, što bi iznosilo 38.827 metara kvadratnih stambenog prostora.

Federalni revizori utvrdili su da godišnji popis sredstava i obveza nije izvršen u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji, a za ulaganja u zgradu Geodetskog zavoda, salu u zgradi Parlamenta FBiH, Dom odmora Trpanj i vilu “Braun” u Sarajevu navode da nisu sačinjeni adekvatni dokumenti o reguliranju međusobnih prava i obveza sa vlasnicima nekretnina u čiju se imovinu ulagalo.

“Nisu poštovane ni odredbe članaka 53. i 54. Zakona o javnim nabavkama, u dijelu pripreme tenderske dokumentacije, kojom bi se zadovoljio princip jednakog tretmana i nediskriminacije potencijalnih ponuđača”, stoji u izvještaju revizora.

Revizori su upozorili da već godinama, iako je to jedna od njihovih preporuka, nije uspostavljena jedinica za unutrašnju kontrolu, zbog čega nije osigurano nadgledanje, praćenje i relevantno izvještavanje o funkcionisanju unutrašnjih kontrola u cilju identifikacije slabosti i predlaganja mjera za njihovo otklanjanje. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!