Capital.ba

Milioni učvršćuju branu od poplava

06.02.2017. / 15:05

BANJALUKA, Za uređenje riječnih korita, zaštitu obala od poplava, izgradnju nasipa i obodnih kanala u RS planirano je 181,82 miliona maraka. 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su do sada realizovane aktivnosti u vrijednosti od 62,72 miliona KM.

– Za finansiranje projekta Hitne pomoći zaštite od poplava Evropska investiciona banka odobrila je kredit u iznosu od 55 miliona evra, dok je Evropska komisija odobrila tehničku pomoć u vrijednosti od četiri miliona evra – rekao je pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović.

On je pojasnio da je od planiranih 20 kilometara nasipa rekonstruisano pet kilometara u Semberiji i deset na području Kozarske Dubice, te da je preostala još sanacija pet kilometara nasipa u Gradišci.

– Osim planirane rekonstrukcije nasipa, nakon poplava 2014. godine ukazala se potreba da se pojedine dionice Savskog nasipa saniraju u smislu sanacije klizišta, popravke nasipa, servisnih puteva i objekata na nasipu. Pripremljena je dokumentacija za sanaciju oko 30 kilometara nasipa u Brodu, Gradišci i Srpcu – rekao je Stojanović.

Dodaje da je od planiranih 180 kilometara obodne kanalske mreže do sada sanirano 140 u Gradišci, Kozarskoj Dubici i dijelom u Brodu i Semberiji, gdje je preostalo da se sanira još 40 kilometara. Stojanović je istakao da su novcem iz Fonda solidarnosti RS sanirana oštećenja na nasipu u Modriči, savski nasipi uz rijeku Bosnu u Šamcu i oštećeni nasipi u Bijeljini.

– Zahvaljujući kreditu Svjetske banke na području Bijeljine biće izgrađen Drinski nasip u dužini od oko 33 kilometra, dok će novcem iz projekta “IPA 2014” biti uređeno korito rijeke Janje u Ugljeviku i u Janji – rekao je Stojanović.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić ističe da je zahvaljujući izgrađenom nasipu zapadni dio opštine mnogo bolje zaštićen od poplava nego što je to bilo ranije.

– Trenutno je problem kejski zid, koji je popucao na nekoliko mjesta, tako da slijedi njegova sanacija – rekao je Reljić.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić je kazao da uređenje Savskog nasipa znači veću bezbjednost mještana ove opštine, njihove imovine, ali i poljoprivrednog zemljišta u blizini rijeke.

– Dužina obale rijeke Save na području naše opštine je oko 54 kilometra, tako da će izgradnja nasipa, uređenje odvodnih kanala i crpnih stanica povećati bezbjednost stanovnika na ovom području – rekao je Adžić.

Uređenje vodotoka

Čedomir Stojanović je istakao da je poslije poplava iz 2010. godine planirano uređenje vodotoka Križevica u Bratuncu, Tavija u Kostajnici, Miloševica u Prijedoru, Vrbanja u Čelincu i Željeznica u Istočnoj Ilidži.

– Nakon poplava 2014. godine, projekat je proširen novim mjerama od kojih su neke već završene kao što je uređenje Rakitnice u Rogatici, Paljanske Miljacke na Palama i Japre u Novom Gradu – kazao je Stojanović i dodao da je do sada regulisano devet kilometara riječnih vodotoka i da je počelo uređenje Drinjače sa pritokama u Šekovićima.

Vrijednost projekata

107,57 – Hitna pomoć i zaštita od poplava

26,99 – Fond solidarnosti RS

24,4 – Drinski nasip – Svjetska banka

3 – Hitni projekt obnove od poplava

19,85 – IPA 2014

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!