Capital.ba

Mikrokreditne organizacije zaradile 8,3 miliona na kamatama i do 43 odsto!

07.06.2018. / 15:24

BANJALUKA – Mikrokreditne organizacije (MKO) u Republici Srpskoj plasirale su ukupno 212,8 miliona KM kredita i prošlu godinu završile sa dobiti od 8,3 miliona KM.

Slikovni rezultat za konvertibilne marke

Za kreditima mikrokreditnih organizacija uglavnom posežu građani i samostalni preduzetnici sa nižim prihodima, odnosno oni koji teže dobijaju kredite od banaka, jer nisu u mogućnosti da obezbijede zahtjevanu dokumentaciju i ispune strožije uslove kreditiranja ili im je važnija brzina dobijanja sredstava, a ne cijena koštanja.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske utvrdila je da ukupna aktiva mikrokreditnih organizacija RS iznosi 264,6 miliona KM, te da su od ukupnih kredita 84 odsto dugoročni, a 16 odsto kratkoročni krediti sa dospjelim potraživanjima.

 “Ukupni krediti sektora MKO sa 31. decembrom 2017. godine iznose 212,8 miliona KM i veći su za 29,8 miliona KM ili za 16 odsto u odnosu na kraj 2016. godine, kada su iznosili 183 miliona KM”, istakli su u Agenciji.

Najveći dio kredita, odnosno 209,3 miliona KM plasiran je fizičkim licima i malim preduzetnicima i ovi krediti imaju rast od 16 odsto. S druge strane, pravnim licima plasirana su 3,5 miliona KM, sa stopom rasta od 24 odsto.

„Plasirani krediti odnose se na kredite namijenjene za poljoprivredu u iznosu od 74,7 miliona KM, za uslužne djelatnosti 23 miliona KM, za trgovinu 6,9 miliona, za proizvodnju 3,9 miliona KM i za stambene potrebe 5,6 miliona KM. Za djelatnosti za koje se ne navodi konkretna namjena i uglavnom se odnose za opštu potrošnju fizičkih lica plasirano je 98,7 miliona KM“, naveli su u Agenciji.

Kamatna stopa kod MKO dostizala je tokom 2017. godine do čak 43,18 odsto.

Ukupna prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kredite mikrokreditnog sektora RS iznosila je na kraju prošle godine 23,9 odsto, što je povećanje u odnosu na kraj 2016. godine kada je iznosila 22,96 odsto.

Utvrđeno je i da su mikrokreditne organizacije prihodovale od kamata 37 miliona KM, dok su im rashodi po kamatama iznosili oko 8,3 miliona KM.

Na kraju su MKO 2017. godinu završile sa zaradom od ukupno 8,32 miliona KM.

Ukupni kapital MKO iznosio je 97,8 miliona KM ili 37 odsto ukupne pasive sa stopom rasta od 14 odsto u odnosu na kraj 2016. godine. Njihove ukupne obaveze po uzetim kreditma iznosile su 151,8 milion KM.

Mikrokreditne organizacije RS zapošljavaju ukupno 381 radnika sa stopom rasta zaposlenih od 14 odsto u odnosu na kraj 2016. godine.

Docent na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu i rukovodilac Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista RS „SWOT“ Marko Đogo rekao je da su mikrokreditne organizacije odraz stanja u društvu i ekonomiji u RS.

„Mikrokreditne organizacije pokrivaju onaj segment tržišta koji ne mogu da pokriju banke. To su klijenti koji su najlošijeg kreditnog boniteta. U MKO je visok procenat nevraćenih kredita što ih tjera da kroz visoke kamatne stope nadoknade gubitke. Sve to govori da se dio stanovništva, ali i privrede, nalazi u veoma teškoj situaciji, da su kreditno krajnje nesposobni, ali da imaju potrebu za kreditom kako bi popravili problem nelikvidnosti“, rekao je Đogo.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Mikrokreditne organizacije zaradile 8,3 miliona na kamatama i do 43 odsto!

  1. Vlast je taman po mjeri

   Kolko je zaradila ona pemzionerska mikra????