Capital.ba

Mikrokreditne organizacije za kvartal zaradile 2,6 miliona KM

02.08.2018. / 13:32

BANJALUKA – Mikrokreditne organizacije (MKO) u Republici Srpskoj plasirale su u prvom kvartalu ove godine 8,3 miliona kredita i zaradile 2,6 miliona KM.

Za kreditima mikrokreditnih organizacija uglavnom posežu građani i samostalni preduzetnici sa nižim prihodima, odnosno oni koji teže dobijaju kredite od banaka, jer nisu u mogućnosti da obezbijede zahtjevanu dokumentaciju i ispune strožije uslove kreditiranja ili im je važnija brzina dobijanja sredstava, a ne cijena koštanja.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske utvrdila je da ukupna aktiva mikrokreditnih organizacija RS sa 31. martom iznosi 279 miliona KM, što je za pet odsto više nego na kraju prošle godine.

“Ukupni krediti sektora MKO sa 31. martom 2018. godine iznose 221,2 miliona KM i veći su za 8,3 miliona KM ili za četiri odsto u odnosu na kraj 2017. godine, kada su iznosili 212,8 miliona KM”, istakli su u Agenciji.

Najveći dio kredita, odnosno 217,6 miliona KM plasirano je fizičkim licima i malim preduzetnicima i ovi krediti imaju rast od četiri odsto. S druge strane, pravnim licima plasirana su 3,5 miliona KM, sa stopom rasta od dva odsto.

 „Plasirani krediti odnose se na kredite namijenjene za poljoprivredu u iznosu od 77,6 miliona KM, za uslužne djelatnosti 24,8 miliona KM, za trgovinu 6,9 miliona, za proizvodnju 4 miliona KM i za stambene potrebe 6,5 miliona KM. Za djelatnosti za koje se ne navodi konkretna namjena i uglavnom se odnose za opštu potrošnju fizičkih lica plasirano je 101,1 milion KM“, naveli su u Agenciji.

Kamatna stopa kod MKO tokom prvog kvartala dosezala je i do čak 42 odsto.

Utvrđeno je i da su mikrokreditne organizacije prihodovale od kamata 10,1 milion KM, dok su im rashodi po kamatama iznosili oko 2,3 miliona KM.

Na kraju marta MKO su iskazale zaradu od ukupno 2,6 miliona.

Ukupni kapital MKO iznosio je 101,2 miliona KM ili 36 odsto ukupne pasive i ima rast od četiri odsto u odnosu na kraj 2017. Njihove ukupne obaveze po uzetim kreditma iznosile su 161,1 milion KM.

Ove organizacije su na kraju marta imale ukupno 398 radnika, što je za 17 više nego na kraju 2017.

Mikrokreditne organizacije su, zaključno s 2017. godinom, plasirale su ukupno 212,8 miliona KM kredita i prošlu godinu završile sa dobiti od 8,3 miliona KM, o čemu je CAPITAL pisao.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!