Capital.ba

Mikrofinansijski sektor u BiH za 19 godina plasirao oko devet milijardi KM

19.11.2019. / 13:10

SARAJEVO, Danas je u Sarajevu počela sa radom Konferencija „Uloga i značaj mikrofinansiranja“ koju organizira Udruženje mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI. Konferenciji prisustvuje oko 200 predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, akademske i poslovne zajednice, finansijskog i mikrofinansijskog sektora u Bosni i Hercegovini te međunarodnih finansijskih institucija.

„Ekonomski i socijalni učinci mikrokreditnog sektora su veoma važni za ekonomije  poput  naše u Bosni i Hercegovini. Vidljivo je da se dalji razvoj velikim dijelom temelji ina pokretanju mikro i malog preduzetništva, što predstavlja poseban značaj za obezbjeđenje pristupa finansijskim sredstvima građanima koji ne mogu ispuniti uslove za kreditiranje u komercijalnim bankama. Zbog toga su  mikrokreditne organizacije  značajne i daju poseban doprinos ukupnom društveno-ekonomskom oporavku i razvoju naše Bosne i Hercegovine“, kazao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, otvarajući Konferenciju.

Naglasio je da su mikrokreditne organizacije  kroz godine postojanja i rada, postale jake finansijske instucije koje su finansijski održive i osposobljene za pružanje usluga vlasnicima mikrobiznisa.

„Siguran sam da će njihovo dalje jačanje podstaknuti korisnike da unapređuju svoje biznise i doprinose razvoju i poboljšanju ukupne finansijske situacije pojedinaca i domaćinstava. Nadam se da će zaključci koje ćete donijeti na konferenciji, ukazati na nedostatke u poslovnom ambijentu sa kojima se u svom radu susrećete, te da ćemo mi, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima u BiH ,koristeći te podatke, raditi na uklanjanju tih nedostataka, a sve u interesu ekonomskog jačanja države, kao i popravljanja ekonomskog i socijalnog statusa građana Bosne i Hercegovine“, dodao je Zvizdić.

Elma Zukić, predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija u BiH – AMFI u obraćanju prisutnima naglasilaje da je AMFI nevladina i neprofitna organizacija mikrokreditnih institucija u Bosni i Hercegovini, koja u posljednjih 19 godina predstavlja i zastupa interese  članica i cijelog mikrokreditnog sektora. Istaknula je da u BiH radi 28 mikrokreditnih organizacija u 126 opština. naglasila je Zukić.

Istaknula je da većina klijenata mikrofinansijskog sektora nema pristup konvencionalnim izvorima finansiranja , a mikrofinansijski sektor igra važnu ulogu u rješavanju tog problema. Na ovaj način, mikrofinansijski sektor direktno doprinosi smanjenju nezaposlenosti kroz samozapošljavanje, ali i kreiranju novih radnih mjesta unutar djelatnosti postojećih klijenata, te na taj način pokušava doprinijeti ostanku mladih na ovim prostorima. Posebno je istaknula činjenicu da su u proteklih 10 godina kroz programe sponzorstava i donatorstava, mikrofinansijske organizacije značajno pomagale rade udruženja i obrazovnih institucija sa naročitim fokusom na pomoć djeci.

U okviru Konferencije će biti upriličene četiri panel diskusije tokom kojih će se govoriti o različitim aspektima funkcioniranja mikrofinansijskog sektora u BiH. U okviru prvog panela koji nosi naziv „Regulatorni okviri – razvojne perspektive i upotreba novih tehnologija“ učesnicima Konferencije će se dati pregled regionalnih i globalnih trendova razvoja mikrofinansiranja kroz postojeća i potencijalna regulatorna rješenja.

„Poduzetnički impulsi“, naziv je drugog panela u okviru kojega će  učesnici panela koji su ujedno i korisnici usluga mikrofinansijskog sektora u BiH, predstaviti svoje poslovne djelatnosti.

Treći panel o temi „Društveni efekti mikrokreditiranja i zaštita korisnika finansijskih usluga“ predstavit će efekte mikrofinansiranja, uticaj mikrofinansiranja na razvoj poslovanja, unapređenje uslova života korisnika mikrokredita, zaštitu korisnika usluga mikrokreditiranja.

Završni, četvrti,  panel pod nazivom „Novi horizonti“ predstavit će nove trendove u svijetu finansija, digitalizacije i načina na koji ona  može doprinijeti finansijskoj uključenosti, te kako mikrokreditne organizacije mogu doprinijeti energetskoj efikasnosti.

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!