ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Mićo Mićić se pokušava nagoditi za 5,6 miliona KM

Objavljeno u OSTALO

BIJELJINA – Preduzeće „Simex prom“ iz Janje i grad Bijeljina pokušaće na ročištu zakazanom za 23. oktobar da dođu do mirnog rješenja spora „teškog“ 5,6 miliona KM koji je još prije dvije godine ova firma pokrenula protiv gradske uprave.

U Okružnom privrednom sudu u Bijeljini u ponedjeljak je trebalo da bude održano pripremno ročište u sporu između „Simex proma“ i gradske uprave Bijeljina, ali je ono odgođeno za 23. oktobar.

Preduzeće „Simex prom“ tužilo je početkom aprila 2015. godine grad Bijeljina radi nadoknade štete u ukupnom iznosu od 5,59 miliona KM. Od tog iznosa „Simex“ na ime obične štete potražuje 1,3 miliona KM, dok 4,2 miliona KM potražuje na ime izmakle koristi, sa zakonskom zateznom kamatom.

Odštetu „Simex prom“ traži zbog onemogućavanja nastavka izvođenja građevinskih radova  na izgradnji stambeno – poslovnog objekta („lamela 3“) pored kanala Dašnica.

Preduzeće „Simex prom“ je vodilo i pregovore sa zakonskim zastupnicima grada Bijeljina, kako bi se postigao dogovor o mirnom rješenje spora.

Advokat preduzeća „Simex prom“ Miloš Stevanović  u tužbi navodi  da je Skupština opštine bijeljina 10. maja 2007. godine donijela odluku o prodaji zemljišnih parcela, ukupne površine 542 metra kvadratna, radi izgradnje poslovno – stambenog objekta „lamela 3“ u skladu sa regulacionim planom „Filip Višnjić“.

„Postupak javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini proveden je 20. jula 2007. godine i ponuđač sa najvećom ponudom od 515.000 KM, preduzeće „Simex prom“ proglašeno je za kupca te imovine. Kupoprodajnu cijenu kupac je u cjelosti isplatio 26. decembra 2008. godine“, ističe Stevanović u tužbi, napominjući da je Komisija za provođenje postupka licitacije obavijestila zainteresovana lica da na tom zemljištu postoji spor u vezi sa stanom površine 47 metara kvadratnih, te se Grad Bijeljina kao prodavac na licitaciji obavezao da će spor riješiti u roku od 30 dana.

„Simex prom“ je odlučio da na licitaciji kupi nekretnine nakon što opština predočila rješenje Odjeljenja za prostorno planiranje i Aneks ugovora o regulisanju imovinsko – pravnih odnosa u vezi sa izgradnjom stambeno – poslovnih objekata na lokaciji „Distributivni centar“.

Međutim, Bijeljina nije u dogovorenom roku riješila imovinsko-pravne odnose sa trećim licima, te se nije moglo pristupiti zaključeno kupoprodajnog ugovora, a „Simex prom“ se nije mogao uknjižiti u zemljišnim knjigama.

Kamen spoticanja između „Simex proma“ i Grada, kako se moglo čuti i na ranijim ročištima, predstavlja i sporni pasaž koji se ispriječio između već izgrađene „lamele 4“ i nove „lamele 3“ koja bi tek trebalo da se izgradi.

„Simex prom“ u tužbi navodi da je osim plaćene parcele, za iznos od 515.000 KM, platio i druge troškove izrade urbanističko – tehničkih uslova, troškove revizije tehničke dokumentacije prvobitnog projekta i razne druge troškove u iznosu od 205.000 KM.

U gradskoj upravi Bijeljina nismo mogli dobiti komentar na tužbu „Simex proma“, ali nezvanično procjena njihove odbrane je da nadoknada štete, realno, ne bi trebalo da bude veća od milion maraka, pod uslovom da se postigne mirno rješenje spora.

 

CAPITAL:  Lj.Lj.

Ključne riječi:  , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+