Capital.ba

MHE „Ilomska“ izgubila dozvolu za proizvodnju struje!

03.04.2017. / 15:10

– RERS odbila zahtjev „Elinga“ za produženje dozvole za proizvodnju struje u MHE
– Sud poništio ekološku dozvolu za MHE „Ilomska“
– „Eling“ nije obavijestio RERS o poništavanju ekološke dozvole
– Nakon odbijanja, „Eling“ dostavio novu ekološku dozvolu

BANJALUKA, Mala hidroelektrana „Ilomska“ u Kneževu izgubila je dozvolu za proizvodnju električne energije, jer je Okružni sud Banjaluka poništio ekološku dozvolu izdatu od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.


Regulatorna komisija za energetiku RS odbila je polovinom marta zahtjev preduzeća „Eling MHE“ iz Teslića za izdavanje nove dozvole za proizvodnju struje u MHE „Ilomska“, te pokrenula proceduru poništenja prethodne dozvole nakon što je otkrila da je sud poništio ekološku dozvolu koju je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Zanimljivo je da je „Eling“, koji je izgradio ovu MHE, sakrio ovu vrlo važnu činjenicu od Komisije koja je to otkrila naknadno, u proceduri provjere dostavljenih podataka.

„Eling“ je krajem prošle godine podnio zahtjev za izdavanje, odnosno produženje dozvole za proizvodnju struje u MHE “Ilomska” instalisane snage 4,8 MW, s obzirom na to da mu je sadašnja isticala 31. marta.

U obrazloženju rješenja RERS-a, kojim je odbijen zahtjev „Elinga“, navedeno je da su utvrđeni određeni nedostaci i nejasnoće, nakon čega je od ovog preduzeća zatraženo da ih otkloni u roku od 30 dana.

„Eling“ je nakon toga dostavio dopunu zahtjeva, a kao dokaz o ispunjavanju uslova zaštite životne sredine dostavio je ovjerenu fotokopiju rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju kojim mu je izdata ekološka dozvola za MHE ”Ilomska“. Preduzeće je dostavilo i izjavu o tačnosti i vjerodostojnosti dostavljenih podataka.

Međutim, Komisija je u toku ovog postupka došla do informacije da je presudom Okružnog suda u Banjaluci, od 2. marta 2016. godine, poništeno rješenje o izdavanju ekološke dozvole za MHE ”Ilomska”, što je potvrđeno i u sudu.

„Okružni sud u Banjaluci je potvrdio da je donio presudu kojom je poništeno rješenje Ministarstva, a koja je postala pravosnažna danom donošenja, te da je u toku postupak pred Vrhovnim sudom RS“, navodi se u rješenju RERS-a.

U RERS-u su istakli da je „Eling“ protivno Pravilniku o izdavanju dozvola i Uslovima izdate dozvole propustio da obavijestiti Komisiju o svim sporovima u vezi sa proizvodnjom struje, koji se vode pred nadležnim sudovima i odlukama sudova u tim sporovima.

Naveli su da je presudom suda uspostavljeno pravno stanje kao da ekološka dozvola nije ni izdata.

Imajući u vidu ovu činjenicu, nesumnjivo je utvrđeno da podnosilac zahtjeva ne posjeduje ekološku dozvolu za proizvodno postrojenje MHE ”Ilomska”, kao jedan od ključnih uslova i dokumenata za izdavanje dozvole, te su u cjelosti ispunjeni uslovi za odbijanje podnesenog zahtjeva kao neosnovanog“, ističe se u rješenju RERS-a.

U RERS-u su istakli da su odmah po saznanju za presudu sazvali sjednicu na kojoj su odbili zahtjev „Elinga“ za produženje dozvole te utvrdili nacrt rješenja o poništavanju dozvole za proizvodnju.

Malić: Žalili smo se sudu i podnijeli novi zahtjev

Vlasnik „Elinga“ Dragoljub Malić, međutim, ubijeđen je da će problem vrlo brzo biti riješen.

On je za CAPITAL rekao da se „Eling“ žalio na odluku RERS-a Okružnom sudu u Trebinju, te da je u međuvremenu podnio novi zahtjev za dobijanje dozvole.

„Mi smo postupili po njihovom privremenom rješenju, ali smo u međuvremenu dostavili sva potrebna dokumenta i očekujemo da to bude riješeno. Ja sam na putu, pa nemam informaciju da li je odluka donesena“, kazao je Malić.

Nakon ove Malićeve tvrdnje ponovo smo kontaktirali RERS u kojoj su potvrdili da je samo dan nakon što su odbili zahtjev „Elinga“ za produženje dozvole, to preduzeće dostavilo novu ekološku dozvolu, izdatu od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, a 30. marta je dostavilo i novi zahtjev za izdavanje dozvole za proizvodnju električne energije u MHE „Ilomska“.

„O novom zahtjevu ćemo raspravljati nakon završetka postupka po službenoj dužnosti koji smo pokrenuli“, navodi se u odgovoru predsjednika RERS-a Vladislava Vladičića.

Vladičič kaže za CAPITAL da sada očekuje da vlasnik objasni pitanje ekološke dozvole.

„Sada imamo je jednu hidroelektranu, jednu ekološku dozvolu izdatu od strane nadležnog ministarstva pa poništenu od strane Okružnog suda, ekološku dozvolu poništenu od strane Okružnog suda, ali ovjerenu od strane opštinskog organa, kao i izjavu o tačnosti i vjerodostojnosti dostavljenih podataka u postupku koju potpisuje podnosilac pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću i prilaže je uz zahtjev za produženje dozvole u decembru 2016. godine, te zahtjev za vanredno preospitivanje sudske odluke upućen Vrhovnom sudu RS i novu ekološku dozvolu dostavljenu 17. marta 2017. godine izdatu od strane nadležnog organa“, istakao je Vladičić.

Naredna redovna sjednica RERS-a zakazana je za 6. april 2017. godine, a na dnevnom redu te sjednice nalaze se prijedlozi rješenja o poništenju dozvole za proizvodnju MHE „Ilomska“, poništenju sertifikata za proizvodno postrojenje „Ilomka“ te o poništenju rješenja o odobravanju prava na podsticaj.

Inače, tužbu protiv rješenja Ministarstva građevinarstva podnijelo je Udruženje za zaštitu prirode i prirodnih rezervata Kneževo u kojoj je tvrdilo da nisu sprovedene predviđene zakonske procedure prilikom izdavanja ekološke dozvole ovom preduzeću, a što je sud i prihvatio.

U presudi, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da su razlozi na osnovu kojih je Ministarstvo izdalo dozvolu „Elingu“ nepravilni i nezakoniti.

Izgradnju MHE „Ilomska“ od početka prate problemi. „Eling“ je izgradio MHE snage 4,8 megavata (MW) ili 22 puta veće snage od one na koju je dobio osnovnu koncesiju i to na osnovu dozvole opštine Kneževo, iako je Ministarstvo građevinarstva isključivo nadležno za to. Zatim, je Ministarstvo poništilo dozvolu opštine i ono „Elingu“ izdalo novu dozvolu, da bi sada i tu došlo do problema, jer je i dozvolu Ministarstva poništio sud.

Ugovor o koncesiji za MHE jačine 0,22 MW potpisan je zadnjeg dana 2009. godine između Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS i “Elinga”.

Poslije par godina, Ministarstvo je potpisalo Aneks ugovora kojim se povećava jačina MHE sa 0,22 na 4,8 MW, ali ne sa prvobitno izabranim koncesionarom, već drugim pravnim licem. Aneks je potpisan sa firmom „Eling Male Higroelektrane“.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: MHE „Ilomska“ izgubila dozvolu za proizvodnju struje!

  1. EU buducnost

   Skorupirana politika, zatim i njihovi takvi pioniri. Dugorucno svi ti propadnu dok Švaba gleda uvijek dugorucno i posteno.

   Jbg, sad ce biti bolje naravno drzavnim hidroelektranama jer nemaju konkurencije :-)

  2. Magistar ekonomije

   Sad ce vlasnik da tuzi drzavu i trazi da mu se nadoknadi sav ulozeni novac. Drzavni organi su izdavali dozvole koje, ocigledno, nisu u skladu sa zakonom. Firma je na bazi tih dozvola ulozila ogroman novac u izgradnju, a sad ne moze da proizvodi struju i vraca ulozeni kapital. Svaki koncesionar moze da trazi sta hoce, ali drzava je ta koja teba da mu kaze ovo mze, a ovo ne moze jer nije u skladu sa zakonom. Koncesionar nikako ne moze biti kriv, i snositi posledice, za nezakonite odluke drzavnih organa. Unovom slucaju Golickino ministarstvo ekologije. U RS je inace praksa da se donose nezakonite odluke, da drzava placa odstetu zbog takvih odluka, ali niko od pojedenica i funkcionera zbog toga ne odgovara. Sve dok je tako imacemo mito i korupciju u drzavnim organima. Ovdje, da je vlasnik podmito nekoga sve bi leglo “ko volovi na rudu”. Posto nije, ostaje mu da tuzi drzavu i trazi nadoknadu stete zbog nezakonitih odluka. Ministarstvo energetike i Ministarstvo prostornog uredjenja puni su nezakonitih odluka zbog kojih ce poslije drzava da placa stetu.