Capital.ba

Merrill Lynch pomaže privatizaciju BH Telekoma

24.06.2008. / 8:05

SARAJEVO, Američka investiciona banka Merrill Lynch, jedna od najvećih u svijetu, mogla bi se prijaviti za posao savjetnika Vlade FBiH u predstojećoj privatizaciji “BH Telecoma” i HT Mostara, rekla je u intervjuu Ljubica Georgievska, savjetnik u podružnici te banke u Londonu.
Ističući da je Merrill Lynch zainteresovan za tržište BiH, ona je ukazala da su ovdje već prisutni preko srbijanskog “MPC Holdinga”, koji je kupio sarajevski hotel “Holiday Inn”.
Komentarišući krizu na domaćem i regionalnom berzanskom tržištu, Georgievska je izrazila uvjerenje da će u dogledno vrijeme doći do oporavka tržišta, posebno akcija kompanija sa uspješnim poslovanjem.

Kako se kriza na globalnom finansijskom tržištu odrazila na područje zapadnog Balkana?
GEORGIEVSKA:
Sve zemlje na Balkanu su krenule sa niske osnovice, pa su akcije kompanija počele da rastu, prvo uz učešće lokalnih, a onda i stranih investitora. Tržište je takoreći svakog dana raslo nekoliko procenata, što je nepojmljivo na Zapadu. Osnovica je bila toliko niska da je ovo tržište na neki način možda i zaslužilo taj rast, jer su akcije kompanija bile nezamislivo potcijenjene.
Onda se desila ogromna kriza u SAD koja se proširila na skoro cijeli svijet, pa su strani investitori krenuli da se povlače ne zbog toga što ne vjeruju u tržišta Balkana, već zato što im je bio potreban novac da se pokriju na domaćim pozicijama. Oni su na svojim tržištima uglavnom podizali kapital da bi ovdje kupili akcije, ali se onda zbog globalne krize cijena finansiranja povećala zbog čega im se investiranje zbog nekog marginalnog rasta akcija više nije isplatilo.
Lično mislim da su akcije na ovom tržištu stigle do nekog nivoa koji je normalan s obzirom na nivo profitabilnosti i snagu ekonomije. Strani investitori za povratak čekaju poboljšanje globalne ekonomije i jeftiniji finansiranje. Naravno, oni bi željeli da njihov ponovni ulazak bude po što nižim cijenama akcija, pa čekaju pravi momenat.

Kada će doći taj momenat?
GEORGIEVSKA:
Teško je to procijeniti. Međutim, iznenađena sam koliko su berzanska tržišta na prostoru bivše Jugoslavije bila povezana sa globalnim kretanjima, jer se to na primjer nije desilo u Rusiji, Kini i drugim tržištima. Iako se to na prvi mah čini negativnim zato što je svjetsko tržište sada zapalo u krizu, to pokazuje da će se i ovdje stanje poboljšati kada se globalno tržište oporavi.

 Znači vjerujete da se naše berzansko tržište može izvući?
GEORGIJEVSKA:
Očekujem da će kompanije koje imaju dobre bilanse i menadžment iz industrija koje imaju rast, kao što su građevinarstvo, telekomunikacije, energetika i prehrambeni sektor, imati veći rast. U neku ruku je i dobro što se desila korekcija na berzama, jer su cijene akcija nekih kompanija rasle samo iz psiholoških razloga, što će se teško ponoviti. Strani investitori će sada više analizirati u šta će investirati nego što su to radili ranije.

Šta nadležne domaće institucije mogu uraditi da se stanje na tržištu kapitala popravi?
GEORGIEVSKA:
Prvo bih rekla da treba emitovati što više obveznica, jer investitori moraju da imaju alternativne instrumente, jer su akcije dosta rizičnije. Takođe, potrebno je povećati transparentnost kod više emitenata i razvijati likvidnost koja je veoma bitan faktor. Ovdje sam čula neke savjete brokerskim kućama da zbog trenutnog manjka prometa, krenu u poslove market mejkinga. Mislim da to nije realno, jer oni za to nemaju kapital, tako da, po meni, priča o market mejkingu treba da dođe kasnije, odnosno kada bude bilo likvidnosti na tržištu. Postavljam pitanje ko bi se usudio da bude market mejker na tržištu na kojem cijena akcija dnevno skače ili pada za deset odsto. Ja to nikome ne bih preporučila, jer nije isplativo. Likvidnost je najbitnija, a ona se može povećati kroz transparentnost i privlačenje lokalnih i ino-investitora.

Da li je Merrill Lynch zainteresovan za tržište BiH?
GEORGIEVSKA:
Postoji naš interes za BiH, a mi, kao što znate, već dosta radimo u Hrvatskoj i Srbiji gdje smo bili prvi investiciona banka. Bili smo savjetnik Vlade Srbije u privatizaciji NIS (Naftne industrije), te smo ušli u velike investicije u nekretnine. U Hrvatskoj smo radili IPO kompanije INA. Dosta poznajemo ovaj region i RS i BiH je naredni naš korak za veći ulazak.

Da li ćete se možda prijaviti kao savjetnik za privatizaciju “BH Telecoma” i HT Mostara?
GEORGIEVSKA:
Za sada to ne mogu komentarisati, jer još nije objavljen javni poziv. Kada do toga dođe, lako je moguće da se prijavimo. Mi smo, inače, u FBiH već ušli tako što smo preko preduzeća za razvoj nekretnina u Srbiji kupili sarajevski hotel “Holiday Inn”, što je bila prva naša investicija. Zanimljive su nam i druge kompanije u BiH koje imaju dobre pokazatelje, dobar menadžment i perspektivu. Zanima nas i trgovanje sa obveznicama i pomoći u razvoju vašeg tržišta kapitala. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!