Capital.ba

Menadžment kompanije “Alumina” odbacuje optužbe

14.03.2016. / 16:37

aluminaZVORNIK, Menadžment kompanije “Alumina” iz Zvornika saopštio je danas da su se na posljednjoj sjednici Skupštine povjerilaca Fabrike glinice “Birač” u stečaju čule ideje, razmišljanja, ocjene i prijedlozi kojima se demonstrira neznanje, nerazumijevanje poslovnih tokova, zakonomjernosti i njihova logika, načini, pravila i uslovi funkcionisanja poslovnog sistema “Alumina”.

Skupština povjerilaca Fabrike glinice “Birač” u stečaju održana je 7. marta u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Menadžment “Alumine” ne može prihvatiti tumačenja, interpretacije i kvalifikacije koje proizlaze iz neznanja i nekompetentnosti, a još manje tendenciozne i naručene kvalifikacije koje imperativno i sa indignacijom odbacuje.

“Prozvan je menadžment kompanije i označen kao direktno odgovorna adresa navodnog lošeg stanja i zato s ciljem objelodanjivanja pune istine, odgovorne i korektne informisanosti javnosti dajemo na puni uvid činjenice, putokaze i podatke koje snagom brojki i logičkog iskaza daju drugačiju i pošteniju predstavu stanja, rezultata i odnosa u ‘Alumini’, u odnosu na onu koja se želi i plasira proteklih dana”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se kroz nekoliko sasvim evidentnih i eksplicitnih fakata može utvrditi da postoje ozbiljni nesporazumi i dijametralne razlike.

Menadžment “Alumine” postavlja pitanje šta je bilo polazno stanje i ima li ubjedljivijeg argumenta i bolje ilustracije težine stanja poslovnog sistema od neizbježnosti pokretanja stečajnih radnji?

“Da li i koliko ima onih koji su istinski razumjeli ozbiljnost i težinu polazne situacije i imaju li dovoljno iskustvene i poslovne prefinjenosti da uokvire i dimenzionišu izazove koji su stajali pred menadžmentom od prvog dana uvođenja stečaja, pa sve do danas”, ističe se u saopštenju.

Navodeći da je u svim ekspertskim ocjenama otvaranje stečajnog postupka 8. aprila 2013. godine u “Birču” označeno kao najbolji mogući i spasonosni potez datog trenutka, menadžment kompanije “Alumina” ističe da je preduzeće imalo nagomilane gubitke koji su anulirali kapital sa čitavim spektrom otvorenih problema i svih parametara sa negativnim predznakom.

“Nisu bila usamljena mišljenja mnogih koji su na rejting ljestvicama državnih i stručnih krugova visoko kotirani, a koji su Fabriku označili kao nepovratni propali projekat, te da nije bilo polazne vjere, a kamoli vizionarstva, kompetentnosti i operativno-manevarskih sposobnosti za hitna, neodložna i, po mnogo čemu, rizična rješenja”, dodaje se u saopštenju.

Novi menadžment je bezrezervnim angažmanom, sa ogromnom energijom i jasnim kriznim planom, pristupio mijenjanju stanja uz državnu pomoć koja je bila isključivo deklarativno intonirana i ona nije bila uvijek iskrena i konzistentna.

“U proteklom periodu novi menadžment, iako to nije odgovaralo i nije se uklapalo u ambicije i kombinacije mnogih odgovornih i značajnih krugova i ličnosti – najnoviji razvoj događaja to potvrđuje, ostvario je takve rezultate koji su najprije stabilizovali poslovne tokove, a potom je usvojen nepovratni koncept nove buduće poslovne filozofije”, ističe se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je u svim godinama od otvaranja stečaja “Alumina” imala konstantno uzlaznu liniju poslovnih rezultata tako da je 2015. godinu završila sa ostvarenim ukupnim tehnološkim rezultatom od 352.819 tona, što u odnosu na predstečajnu 2012. godinu predstavlja rast za 52,7 odsto.

“Alumina” je u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od 221 milion KM i veći je nego 2014. godine za 18,8 odsto. Ovaj rezultat ostvaren je uz velike oscilacije berzanskih cijena metala.

Navodeći da je ostvarena neto dobit prije oporezivanja od 11,6 miliona KM, menadžment ističe da odnos između obrtne imovine i obaveza ide u pravcu njenog uravnoteženja i od dana otvaranja stečajnog postupka jaz je smanjen za 19,6 miliona KM.

U “Alumini” je zaposleno 1.248 radnika koji ostvaruju svoja prava sa svim izmirenim obavezama propisanim zakonima, uređenim kolektivnim ugovorima i opštim aktima preduzeća, dok su istovremeno ostvarene stope rasta produktivnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti kao indikatori racionalnijeg i efikasnijeg upravljanja resursima.

Menadžmentu kompanije “Alumina” imputiraju se slabosti prilikom zapošljavanja radnika, a posebno da li je i koliko trebalo prevesti bivših radnika stečajnog dužnika – Fabrike glinice “Birač” u zavisno preduzeće “Aluminu”.

“Prvi korak po otvaranju stečajnog postupka bio je da se atomiziran sistem smješten u različite segmente ‘Birač-grupe’ dovede u svoj logički i funkcionalni sklop. To nije bilo moguće ostvariti bez prevođenja radnika”, kaže se u saopštenju.

U tekstu se dodaje da je, osim potrebe da se očuva proces proizvodnje i rada fabrike, imperativ bio i da se sačuvaju i sva radna mjesta u “Birač-grupi”, a posebno u preduzeću “Birač” u stečaju, što je bio i zaključak Vlade Republike Srpske.

Menadžment “Alumine” mišljenja je da se izborom koji ne bude u korespondenciji sa izloženim preporukama, rizikuje da budu ugroženi dugoročno definisani ciljevi i pravci akcije. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Menadžment kompanije “Alumina” odbacuje optužbe

  1. Poznata stvar

   Naravno da nije loše stanje u Alumini, da je loše nebi se otimali oko nje!

  2. pametan razumije

   Vrlo je tesko razumjeti, nekima, sta je menadzment saopstio jer stil teksta nije narodski nego akademski. Autor se obraca samom kremu drustva i zdravorazumski objasnjava da ce pamet pobijediti. Pametni treba da raspolazu materijalnim dobrima RSa jer ce ih pametni i umnoziti. Vrijeme je da shvatimo da pametni moraju biti na menadzerskim pozicijama i u vlasti, a ne neki polufabrikati. U pamet braco Srbi.

   • Akademac

    Dobro sa par nelogičnosti u tekstu ali one su zanemarljive. Čestitke gospodinu Jovanoviću.
    Vjerujem da je autorizovao tekst.
    S poštovanjem,

  3. Risto

   Dzaba pisete kad su lopovi, kriminalci i prevaranti naumili da otmu fabriku uz pomoc izdajnika i starih litvanakih saradnika insajdera. Taj olos svakondnevno radi na otimanju fabrike i iznosi dokumentaciju