Capital.ba

Međunarodni dan e-otpada: Planina teža od Kineskog zida

14.10.2021. / 13:17

SARAJEVO – Ovogodišnja svjetska planina otpadne električne i elektronske opreme, e-otpada procjenjuje se na ukupno 57,4 miliona tona, što je više od težine Kineskog zida, najtežeg vještačkog objekta na Zemlji.

e-otpada

FOTO: Zeos

 Prema podacima društva “Zeos” eko-sistem, koji je ovlašteni operater za zbrinjavanje e-otpada, u Bosni i Hercegovini će se organizovati različite aktivnosti u svrhu informisanja šire javnosti.

“Građanima su na raspolaganju ulični e-kontejneri, zeleni namještaj u trgovačkim centrima i reciklažna dvorišta, čije lokacije mogu pronaći na www.zeos.ba, dok kompanije mogu koristiti besplatnu uslugu preuzimanja e-otpada. Takođe ideju Međunarodnog dana e-otpada u Gračanici će implementirati JP Komus, a u Cazinu JKP Čistoća”, saopštili su u “Zeosu”.

Na Međunarodni dan e-otpada 14. oktobar, podaci nisu bbaš ohrabrujući, pa tako statistike pokazuju da će do 2030. godine količina e-otpada godišnje biti 74 miliona tona, što znači godišnji rast tri do četiri odsto.

“Navedeno je posljedica sve većeg broja korištenja elektronske opreme, kraćeg životnog vijeka i ograničenih mogućnosti servisiranja-popravke pokvarene opreme”, istaknuto je u saopštenju.

e-otpada

FOTO: Zeos

Gomilanje i (ne)efikasno zbrinjavanje e-otpada

Kako naglašavaju, u Evropi, 11 od 72 elektronskih uređaja u prosječnom domaćinstvu se više ne koriste ili su pokvareni.

Prema procjenama  javnosti 40 do 50 odsto e-otpada se reciklira, dok zapravo, manje od polovine toga, samo 17,4 odsto, je pravilno tretirano i reciklirano 2019. godine.

Prema njihovim riječima, mnogi faktori obeshrabruju recikliranje, uključujući sigurnost podataka, vrijednost proizvoda, teško dostupna mjesta za predaju i neizvjesnost u pogledu odgovarajućeg recikliranja, između ostalih.

Generalni direktor WEEE Foruma, organizacije koja stoji iza Međunarodnog dana e-otpada,Pascal Leroy  kaže da mnogi faktori imaju ulogu u tome da sector električne i elektronsek opreme učini resurs efikasnim i cirkularnim.

Na primjer, naše organizacije operatera sistema širom svijet prikupile su i osigurale odgovorno recikliranje za 2,8 miliona tona e-otpada 2020. godine, ali jedna stvar se ističe: sve dok građani ne vrate korištenu, pokvarenu opremu, prodaju je ili je ne doniraju, moraćemo nastaviti s iskopavanjem potpuno novih materijala koji nanose veliku štetu okolini”, upozorio je Leroy.

Direktor programa SCYCLE i šef kancelarije UNITAR -a u Bonu Ruediger Kuehr, kaže da je vrijednost komponenti e-otpada u svjetskim „urbanim rudnicima“ ogromna.

“Tona odbačenih mobilnih telefona bogatija je zlatom od tone rude zlata.U milion mobilnih telefona, na primjer, ugrađeno je 24 kg zlata, 16.000 kg bakra, 350 kg srebra i 14 kg paladiuma – ovo su resursi koji se mogu spasiti i ponovno koristiti u procesu proizvodnje. Ukoliko ne uspijemo reciklirati ove materijale, potrebno je ponovno iskopavati nove zalihe, oštećujući okolinu”, ističe Kuehr.

Osim toga, kako je naglašeno, svaka tona recikliranog otpada električne i elektronske opreme sprečava oko dvije tone emisije CO2.

Međunarodni dan e-otpada 2021: Potrošač je ključ kružne ekonomije

WEEE forum, Organizator Međunarodnog dana e-otpada  poziva domaćinstva, firme i Vlade da skladno sa svojim mogućnostima više pokvarenih ili neiskorištenih uređaja na struju ili na baterije preusmjere u postrojenja za obradu, sa ciljem spašavanja kritičnih sirovina i umanjenja potrebe za novim resursima.

Magdalena Charytanowicz iz WEEE Foruma, zaduženog za Međunarodni dan e-otpada ističe da je uz mogućnost odlaganja, novčanu naknadu, brigu za okolinu, kulturu i društvene norme, svijest jedan od ključnih motiva za ljude da preduzmu mjere u vezi sa e-otpadom.

„Zato se 14. oktobra nadamo da ćemo doći do što većeg broja građana širom svijeta i ukazati na važnost pravilnog odlaganja otpadne električne i elektronske opreme, te na taj način podstaknuti firme na aktivnost podizanja svijesti poput prikupljanja e-otpada, školskih predavanja i doprinijeti do lokalnih društvenih medija. Čak je i najmanja akcija koja promoviše pravilno prikupljanje, servisiranje opreme, ponovnu upotrebu ili recikliranje e-otpada dobrodošla u okviru Međunarodnog dana e-otpada. ”, kazala je Charytanowicz.

„Potrošači“, dodaje ona, „žele učiniti ispravne stvari, ali moraju biti adekvatno informisani i potrebno je da imaju dostupnu infrastrukturu, kako bi odlaganje e-otpada postalo društvena norma u zajednicama.“

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!