Capital.ba

Mate Granić: Dovešću evropske kompanije u RS

03.06.2008. / 8:10

BANJALUKA, Zadnjih nekoliko mjeseci je porastao interes hrvatskih i evropskih kompanija za investiranje u nekoliko privrednih sektora u Republici Srpskoj, kazao je Mate Granić, vlasnik hrvatske kompanije “Magra”, najveće konsultantske kuće u regionu.
 
Granić, koji je nedavno u Banjaluci razgovarao sa premijerom RS Miloradom Dodikom o planovima zagrebačkog “Croatia osiguranja” za ulazak na tržište RS, za “Nezavisne” otkriva da to nije bila jedina tema sastanka. Nekadašnji potpredsjednik Vlade Hrvatske, koji je aktivni politički angažman prije pet godina zamijenio konsultantskim uslugama za vodeće međunarodne i hrvatske kompanije, investicione fondove i banke, kazao je da je premijera RS upoznao i sa zanimanjem više njihovih klijenata za ulaganja na ovom području.

Kada se može očekivati ulazak “Croatia osiguranja” na tržište RS i na koji način?
GRANIĆ: Upravni i Nadzorni odnor “Croatia osiguranja” su donijeli važnu stratešku odluku o regionalnom širenju i privatizaciji putem dokapitalizacije. Ta kompanija je već prisutna u većem dijelu regije putem organskog rasta, a sada su odlučili ući putem preuzimanja i prvi korak će napraviti u RS. “Croatia osiguranje” je zainteresovano za kupovinu “Jahorina osiguranja” i tu su pregovori daleko odmakli, a imaju interes i za preuzimanje “Krajina osiguranja” kada se završi proces njegovog restrukturiranja. “Croatia osiguranje” ovdje ne želi samo kupiti, već razviti tržište osiguranja kroz ponudu novih proizvoda kao što je životno osiguranje.
Smatram vrlo bitnim to što je premijer Dodik podržao planove “Croatia osiguranja” i sada je sve ostalo stvar dogovora kompanija oko financijskih detalja. Mi smo kao konsultanti “Croatia osiguranja” dali preporuku da krenu u RS i čvrsto vjerujem da neće proći puno vremena kada će oni početi raditi na ovom tržištu. To je važno kao značajan politički signal za međusobnu gospodarsku suradnju.
Da li ste sa Dodikom razgovarali i o mogućem dolasku drugih klijenata “Magre” na područje RS?
GRANIĆ: Da. Ima još nekoliko ozbiljnih evropskih tvrtki koje se interesuju za ulaganja u RS, tako što traže od nas mišljenje o sigurnosti ulaganja, političkoj stabilnosti i o općenitoj gospodarskoj situaciji. U ovoj fazi razgovora vam još ne mogu otkriti konkretna imena kompanija, ali postoji interes za tri oblasti. Prva je gradnja šoping centara bilo specijaliziranih ili općih, što je jako dobar znak. Otvara se, također, prostor za suradnju ukoliko dođe do rekonstrukcije Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu čiji bi vlasnici time postati vrlo jaki regionalni igrači. Treći segment je porezna politika zbog koje postoji interes za ulaganje tvrtki koje sa ovog prostora rade prema Rusiji, Ukrajini i dalje.
Iz iskustva mogu reći da se iz Hrvatske mogu očekivati puno veća ulaganja, poput gradnje supermarketa i tržnih centara, to je jako dobar znak povjerenja, jer niko ne ulaže tamo gdje ne vjeruje da će vratiti novac. Dakle, u RS ima prostora za ulaganje i to je ono što se u zadnje vrijeme primjećuje.

Šta bi RS trebalo da uradi kako bi privukla više ino-investitora?
GRANIĆ: Vrlo važno je izgraditi prometnice, te podići Rafineriju nafte koja bi RS duplo ojačala. Procesi na izgradnji autoputeva u RS su izuzetno pozitivni i znam da bi Institut građevinarstva Hrvatske tu želio biti snažnije prisutan, možda i kroz zajedničku tvrtku. Iz Hrvatske su ovdje već prisutni vodeće kompanije poput “Konstruktora”, “Agrokora”, uskoro i “Croatia osiguranja”, što su dobri znakovi za ekonomiju.

Da li ste prekinuli aktivan politički angažman, odnosno da li ste još politički savjetnik Hrvatske stranke prava?
GRANIĆ: Već petu godinu nisam član niti jedne stranke. Otvorio sam tvrtku “Magra”, koja se lijepo razvija u cijeloj regiji, od Austrije do Turske. Dekan sam i profesor privatnog novinarskog fakulteta, te predsjednik Inicijativnog odbora za osnivanje hrvatskog lobističkog društva koje će donijeti etički kodeks i predložiti Vladi zakon o lobiranju. Dakle, imam aktivnosti kao konsultant, nastavnik i lobist. Što se tiče politike, tačno je to da sam savjetovao HSP, ali ima i puno drugih sa političke scene koji traže moje savjete bilo da su iz Hrvatske ili regije.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected].ba

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!