Capital.ba

Marinković: Poljoprivrednici su na najnižim granama

27.03.2013. / 9:20

stojan marinkovicBANJALUKA, Status poljoprivrednih proizvođača i uopšte poljoprivredne proizvodnje u RS, pa tako i cijeloj BiH je katastrofalan i na najnižim je granama od nastanka RS i BiH, ovakve kakva jeste, što je i jedan od razloga našeg udruživanja u Savez, rekao je Stojan Marinković, predsjednik novoformiranog Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Navodi da je ova krovna organizacija otvorena za sve koji se bave poljoprivredom u RS i očekuje da im se pridruže i članovi Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, na čelu sa Vladimirom Usorcem, ili ako ništa, očekuju da bar imaju dobru saradnju.

Nedavno ste imenovani na funkciju predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Koliko je bitno osnivanje te organizacije kao krovnog udruženja poljoprivrednika u RS, posebno zbog ulaska Hrvatske u EU?
MARINKOVIĆ: Samo osnivanje krovnog udruženja, odnosno Saveza je od vitalnog interesa za sve poljoprivredne proizvođače u RS, kako zbog unutrašnje proizvodnje tako i u svjetlu događaja vezanih za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Mislimo da ćemo jedino tako uspjeti da se organizujemo, lakše predočimo naša očekivanja i zahtjeve prema Ministarstvu poljoprivrede RS, a zajednički sa udruženjima FBiH i prema Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Koji će biti prioriteti u Vašem radu, a samim tim i radu Saveza?
MARINKOVIĆ: Naš prioritet će biti da pokušamo, prije svega, da nađemo zajednički interes i jezik sa Ministarstvom poljoprivrede RS i mislimo da to neće biti problem, jer smo mi već stari znanci, putem članova UO Saveza koji su ujedno i predsjednici granskih udruženja. Prije svega, nastavićemo dosadašnju politiku zaštite interesa poljoprivrednih proizvođača koja se direktno odnosi na plavi dizel, pravilan raspored subvencija u poljoprivredi, usaglašavanje stavova vezanih za dodjelu zemljišta i koncesija pa i izvoznu politiku, koju moramo da kreiramo zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Ipak, jedan od glavnih prioriteta je plavi dizel?
MARINKOVIĆ: Naravno, to je nezaobilazna tema, koja je davno trebalo da bude realizovana, ali teret odgovornosti zašto to nije do sada urađeno snosi isključivo Savjet ministara BiH, a mi kao Savez ne, jer smo tek formirani, tako da ćemo samo nastaviti kontinuitet borbe za uvođenje plavog dizela. Sve zemlje okruženja imaju taj plavi dizel, koji bitno olakšava poljoprivrednu proizvodnju, mi moramo, s obzirom na to da se susrećemo na istom tržištu, biti konkurentni uvoznim firmama.

Koliko Savez trenutno okuplja republičkih udruženja i koliko okvirno sada ima članova?
MARINKOVIĆ: Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS trenutno broji devet granskih udruženja, dok četiri čekaju odluku svojih skupština i očekuje se da će i to proći. Mi smo nevladina, neprofitna, otvorena asocijacija poljoprivrednih proizvođača i spremni smo za prijem u članstvo svih ljudi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom i prehrambenom industrijom i da svakome pružimo šansu da podjednako učestvuje u kreiranju ideja, nastupa u javnosti i pred institucijama, te da zajedno kreiramo politiku koja će doprinijeti razvoju poljoprivrede.

Da li mislite da će Savez, na čijem ste čelu, imati “konkurenciju” u predstavljanju poljoprivrednika, zbog Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, Vladimira Usorca, koji se često pojavljuje kao komentator dešavanja u poljoprivredi?
MARINKOVIĆ: Naprotiv, mi očekujemo jednu dobru saradnju sa gospodinom Usorcem i apsolutno nema razloga da bude nekakvih animoziteta iz jednostavnog razloga što je gospodin Usorac svojevoljno istupio iz krovnog udruženja poljoprivrednih proizvođača i formirao Udruženje poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS, u čije ime i nastupa. Svako ko se ozbiljno bavi poljoprivredom i ima šta da kaže pred javnošću i nadležnim institucijama, svakako da ima i pravo, potrebu i obavezu da kaže šta misli i da ponudi svoje viđenje rješenja. Sa druge strane, mi smo otvoren savez i očekujemo da će gospodin Usorac, zajedno sa svojim udruženjem, jasno je da će to odlučiti njihov upravni odbor, pristupiti našem savezu, jer je to jednostavno krovno udruženje poljoprivrednih proizvođača u RS.

Postoje određene priče da ćete Vi i Savez, koji predstavljate, biti u sjenci gospodina Usorca. Da li je to tačno?
MARINKOVIĆ: Hajde da to ostavimo vremenu koje dolazi, da vidimo kako će se odvijati stvari, koje će konkretne poteze preduzeti Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS. Ne bih ja stvarao u javnosti bilo kakve insinuacije o sukobu sa gospodinom Usorcem, jer sam, naprotiv, s njim do sada imao dobru saradnju i ne vidim uopšte razlog da je ne nastavimo.

U kakvom su trenutno položaju poljoprivrednici u RS i ima li im spasa, te da li ćemo imati problema po ulasku Hrvatske u EU?
MARINKOVIĆ: Taj problem nam visi kao mač za vratom već duže vijeme, samo što nadležne institucije u Sarajevu, prevashodno Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nisu na vrijeme sagledale i preduzele određene korake da nam olakšaju taj pristup i da ga iskoristimo i poboljšamo svoj status. Generalno, status poljoprivrednih proizvođača i uopšte poljoprivredne proizvodnje u RS i cijeloj BiH je katastrofalan i mislimo da je na najnižim granama od nastanka RS i BiH, ovakve kakva jeste, i jednostavno to je bio jedan od razloga za ovo udruživanje u Savez, kao krovno udruženje, kako bismo zajedno pokušali da ispravimo što se da ispraviti. Ukoliko ne naiđemo na adekvatno razumijevanje nadležnih institucija, imaćemo velikih problema, još većih nego sada i najveću zamjerku stavljamo na rad Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čelu sa gospodinom Mirkom Šarovićem i njegovim pomoćnicima, jer nam najveći problemi stižu preko granice, zato što apsolutno nismo konkurentni uvozničkim kućama, tako da smo suočeni sa nelojalnom konkurencijom, neobjektivnim podacima o uvozu i izvozu pa jednostavno nemamo prave informacije šta se kod nas dešava, osim onog što se dešava na terenu, a to je da nam se javljaju viškovi proizvoda za koje ne postoji osnova da budu u višku, poput tovnih svinja, bikova i jabuka.

Biće protesta

Šta Vas, kao prvog čovjeka poljoprivrednika u RS, može navesti da izvedete poljoprivrednike na ulice?
MARINKOVIĆ: Jednostavno, ova indolencija, prije svega Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Nebrojeno puta smo im upućivali zahtjeve, i kao pojedinačni poljoprivredni proizvođači i kao Komisija za zaštitu domaće proizvodnje BiH, kao predsjednici granskih udruženja, i tako ukazivali na probleme koji nas muče prevashodno sa granicama. Oni su uvijek jednostavno to odbijali na CEFTA sporazum, na ovaj sporazum, na onaj sporazum, što nije tačno, jer svi ti sporazumi nama dozvoljavaju da se mi bavimo svojim problemom, da uvodimo određene zaštitne mjere. Oni jednostavno nisu dorasli tom zadatku. Ukoliko dođe do tih protesta, a do njih će sigurno doći, ogledaće se u blokadi carinskih terminala, zabrane uvoza živih životinja za klanje, mesa i mesnih prerađevina, jabuka i onih proizvoda koji su trenutno u višku na domaćem tržištu. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!