Capital.ba

Manji troškovi za plaćanje karticama u Srbiji

09.06.2018. / 16:09

BEOGRAD – Skupština Srbije usvojila je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Cilj je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica i povećanje broja prodajnih mjesta na kojima je moguće platiti robu i usluge platnom karticom.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) očekuju da se pozitivan efekat tog zakona kojim definišu niže međubankarske naknade u kartičnim plaćanjima prenese do krajnjeg potrošača.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je obrazlažući taj zakon, rekla da je veoma značajan, posebno za male trgovce, koji plaćaju visoku cijenu za trgovinu karticama, a da je cilj da se podstakne korišćenje platnih kartica i time smanji siva ekonomija.

Ona je tada rekla da građani Srbije i dalje plaćaju više cijene za međubankarsko poslovanje nego u Evropskoj uniji, u kojoj su naknade ograničene na 0,2 odsto na debitne i 0,3 odsto na kreditne kartice.

Poslanici su tokom rasprave o ovom zakonu najviše govorili i tražili pojašnjenja o članu koji predviđa obavezu banke da uz tekući račun izdaje klijentima platnu Dina karticu, čije se transakcije obrađuju u Srbiji i to bez naknade.

Prošle godine 57 odsto plaćanja u Srbiji realizovano je platnim karticama.

Skupština Srbije usvojila je i izmjene i dopune Zakona o platnim uslugama, koje bi trebalo da donesu bezbjedno, stabilno i efikasno funkcionisanje platnog sistema, ubrzavanje tokova privredne aktivnosti i smanjenje troškova transfera sredstava.

Izmjenama i dopunama se utvrđuju pravila kojima će se dodatno unaprijediti informisanje i transparentnost u vezi sa naknadama koje pružaoci platnih usluga naplaćuju građanima i privredi.

Svi pružaoci platnih usluga biće u obavezi da prilikom ponude i ugovaranja platnih usluga koje su povezane sa platnim računom koriste standardizovanu terminologiju koju će utvrditi NBS i da informacije o naknadama u predugovornoj fazi dostavljaju na utvrđenom standardizovanom obrascu, što će omogućiti lakše poređenje tih naknada.

Predviđena je i obaveza pružalaca platnih usluga da svojim korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom.

Novina je i to što će, u slučaju da je nekome ukradena platna kartica i da je potom zloupotrebljena, korisnik odgovarati samo do iznosa od 3.000 dinara, a preko tog iznosa svu odgovornost snosiće banka i moraće mu nadoknaditi gubitak. B92

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!