Capital.ba

Mandatar: Vodićemo bitku za svako radno mjesto

12.03.2013. / 13:31

cvijanovicBANJALUKA, Mandatar Željka Cvijanović poručila je da će Vlada Republike Srpske voditi bitku za svako radno mjesto kroz programe podrške privredi i zapošljavanja, da bi sredstva namijenjena za ovu svrhu imala jasan cilj, a rezultati davanja imali mjerljiv rezultat.

“Vlada će obezbijediti nastavak realizacije Strategije zapošljavanja Republike Srpske za period 2011-2015. godina kroz donošenje i realizaciju Akcionog plana zapošljavanja za 2013. godinu, za koju su planirana sredstva u iznosu od 25.558.000 KM, s prevashodnim ciljem očuvanja postojećih, i stvaranja pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta“, precizirala je Cvijanovićeva u svom ekspozeu.

Obraćajući se Narodnoj skupštini Republike Srpske, ona je istakla da i nevladin sektor, odnosno organizacije civilnog društva, mogu doprinijeti procesu novog zapošljavanja ili očuvanja postojećih radnih mjesta, a da će imati prioritet projekti koji, uz provođenje projektne aktivnosti podrazumijevaju i zapošljavanje nezaposlenog lica za kojeg se plaćaju obaveze.

Vlada će, napomenula je Cvijanovićeva, prilikom podrške novom zapošljavalju ili održanju postojećih radnih mjesta uzimati u obzir mišljenja i preporuke Savjetodavne grupe nevladinih organizacija, koje se bave pitanjem rodne ravnopravnosti i položaja žena u društvu, s ciljem podrške zapošljavanju žena i unapređenju njihovog društvenog statusa.

“Vlada će uspostaviti Fond za sufinansiranje projekata koje organizacije civilnog društva realizuju iz fondova EU, u slučajevima kad se zahtijeva i učešće iz javnih sredstava. Izvršićemo dodatnu identifikaciju mogućih ušteda u okviru budžeta, ali i unutrašnjih preraspodjela. Vlada će analizirati postojeći sistem grantova, podsticaja i subvencija, kako bi se davanjima i mjerama podrške postigli mjerljiviji, ciljani efekti i po potrebi ga reformisati u skladu sa nalazima analize“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će Vlada raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta i unapređenju zakonodavstva, posebno u oblasti poslovanja, te provoditi mjere rasterećenja privrede.

“Mogla bih reći da ćemo donijeti poslovno i privredno zakonodavstvo koje će u potpunosti biti prema standardima EU. Ali, onda bih morala reći i da, ako hoćemo da imamo evropsku tržišnu ekonomiju, onda to znači da prihvatamo i primjenjujemo sva prava i obaveze koje ona podrazumijeva. Ali, naši privredni subjekti nisu ili većina njih nije sposobna da podnese konkurencijski pritisak na tržištu Unije i zato se ovaj proces mora odvijati postepeno, a poslovna zajednica i Vlada kroz partnerstvo i na realnim osnovama tražiti načine za rasterećenje privrede. Tako definisane mjere moraju imati u vidu potrebe i radnika i poslodavaca. Vlada će zajedno sa socijalnim partnerima definisati takve mjere“, rekla je Cvijanovićeva.

Vlada će u predviđenom roku, najavila je Cvijanovićeva, provesti projekat reforme poslovne registracije, kojim će se omogućiti brza, jednostavna registracija privrednih subjekata uz višestruko smanjenje troškova, procedura i vremena, a koja će se zasnivati na konceptu jednošalterskog sistema ili elektronske, onlajn registracije.

“Cijenimo da će ovo biti stimultivno za pokretanje biznisa i doprinijeti zapošljavanju, a da će se upravo novim zapošljavanjem nadomjestiti prihodi kojih se budžet odriče smanjenjem troškova registracije. Vlada Republike Srpske će realizovati ovaj projekat uz podršku iz sredstava Evropske komisije“, kaže Cvijanovićeva.

U okviru reforme poslovnog ambijenta, te saradnje sa lokalnim zajednicama, Vlada će proširiti i intenzivirati podršku opštinama koje žele ući u projekat regionalne sertifikacije koji se realizuje na prostoru četiri zemlje, a koji opštinama, nakon uspješno provedene reforme za stvaranje povoljnog ambijenta za privlačenje, prihvat i zadržavanje investicija, daje regionalni sertifikat i rangira ih na prepoznatljivo mjesto na listi opština koji imaju povoljno poslovno okruženje, dodala je Cvijanovićeva.

Vlada će u okviru Odbora za regulatornu reformu, kojeg čine predstavnici institucija i poslovne zajednice, analizirati i preporučiti izmjene poslovnog zakonodavstva, mjere rasterećenja privrede, te utvrditi eventualnu potrebu da se provede nova “giljotina propisa”.

Cvijanovićeva je naglasila da je Vlada spremna da se odrekne dijela javnih prihoda u korist privrede i da iz budžeta investira u stvaranje boljih uslova poslovanja, dodavši da to ne znači da je spremna da, odričući se javnih prihoda i trošeći javni novac, pokriva troškove lošeg poslovanja i promašene investicije preduzeća.

„Vlada će zahtijevati efikasnost i odgovornost u vođenju javnog sektora. Princip efikasnosti i odgovornosti podrazumijeva da će svaki direktor javnog preduzeća ili član upravnog ili nadzornog tijela biti vezani za rezultate rada, jer će od poslovnih rezultata ili predloženog koncepta za prevazilaženje problema zavisiti i njihov ostanak na tim pozicijama“, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, zadatak direktora i uprave biće da, tamo gdje se bilježe gubici u poslovanju, da ih sukcesivno svake godine proporcionalno smanjuju.

„Javni sektor ne smije da akumulira gubitke i zato će Vlada afirmisati princip da oni koji prave gubitke moraju da idu sa pozicije i snose odgovornost u slučaju nedomaćinskog ponašanja, a oni koji na gubitke dolaze, imaće obavezu da ih planski smanjuju. Naš cilj je kvalitetan i odgovoran menadžment u našim preduzećima i u našoj privredi“, rekla je Cvijanovićeva.

Jedan od prioritetnih ciljeva, istakla je Cvijanovićeva, jeste obezbjeđivanje pravne sigurnosti za poslovanje već postojećih privrednih subjekata ili za dolazak novih. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!