Capital.ba

Mali: Bolji standard, veći privredni rast i napredak

28.11.2018. / 11:30

BEOGRAD, Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da će budžet za 2019. godinu kao i set reformskih zakona doprinijeti daljem podizanju životnog standarda, privrednom rastu i još intenzivnijem napretku Srbije

Mali je u Skupštini Srbije obrazlažući budžet za iduću godinu rekao da je predloženo rešenje republičke kase uravnoteženo, jer je, kako kaže, karakteriše socijalni aspekt koji je vezan za povećanje životnog standarda, koje prati povećanje plata i povećanje penzija, kao i razvojni aspekt jer predviđa rekordna izdvajanja za kapitalne investicije, koje će podstaći dalji rast BDP.

Prema njegovim riječima, setom poreskih zakona omogućava se i rasterećenje privrede, kroz olakšice koje će joj dati mogućnost da bude još atraktivnija i konkurentnija.

 

Budžetom su predviđeni ukupni prihodi od 1.246,2 milijarde dinara i rashodi u visini od 1.269,1 milijardu dinara, što daje predviđeni deficit od 22,9 milijardi dinara, odnosno 0,4 odsto BDP-a.

 

Projektovan je realni rast BDP-a od 3,5 odsto i prosječna inflacija 2,3 odsto, dodao je Mali.

On je napomenuo da je budžet za narednu godinu rezultat i nastavak reformskih procesa započetih 2014. godine, koji su, kako kaže, rezultirali sjajnom 2018. godinom u kojoj su ostvareni izuzetni rezultate u ekonomiji.

 

Mali kaže da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvarena stopa privrednog rasta od 4,5 odsto, a privredna aktivnost tokom cijele godine bilježi intenzivan rast.

Ministar finansija je rekao da je stopa nezaposlenosti na kraju drugog kvartala ove godine iznosila je 11,9 odsto, i više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. godinu, kada je iznosila 25,5 odsto.

 

Nezaposlenost mladih smanjena je sa 51,1 odsto na 27,5 odsto Posebno ohrabruje podatak da je rast zaposlenosti u potpunosti rezultat zapošljavanja u privatnom sektoru, dok je u javnom sektoru broj zaposlenih smanjen”, istakao je Mali.

Kako kaže, reformski procesi koji se sprovode, na zdravim osnovama fiskalne i monetarne stabilnosti, podižu atraktivnost privrede za strane investitore i time otvaraju kanal transfera znanja i tehnologije.

Istakao je da su fiskalna kretanja u ovoj godini bila bolja od planiranih i da je na kraju septembra suficit na nivou opšte države iznosio 54,5 milijardi dinara, dok je na nivou republičkog budžeta nakon 10 mjeseci ostvaren suficit u iznosi od 61,1 milijardu dinara.

Mali je naveo da će na kraju godine sificit u budžetu biti 0,6 odsto BDP-a što je oko 28 milijardi dinara.

Kada je reč o javnom dugu, on se konstantno smanjuje i na kraju oktobra iznosio je 56,6 odsto BDP. Na kraju 2015. godine javni dug iznosio 70 odsto BDP, a sada je zahvaljujući dobrim fiskalnim rezultatima, brzina smanjenja učešća javnog duga u BDP veća od projektovane, pa se približavanje nivou od 50 odsto BDP očekuje već početkom 2019. godine”, rekao je Mali.

On je dodao da okosnicu budžetske i fiskalne politike u narednoj godini čine mjere rasterećenja privrede, kroz podsticaj rastu i zapošljavanju, i napuštanje takozvanih kriznih mera koje su bile na snazi u okviru programa fiskalne konsolidacije.

Mali je najavio povećanje plata u Srbiji u javnom sektoru između sedam i 12 odsto, a za plate se u budžetu nalazi 294,4 milijarde dinara, odnosno za oko 33 milijarde dinara veći nego u 2018. godini.

Posebno me raduje predviđeno povećanje plata za zdravstvene radnike, policajce, vojnike, nastavnike… “, rekao je Mali.

Naveo je da najveće povećanje od 12 odsto mogu da očekuju medicinski i stomatološki tehničari, dok će doktori medicine i stomatolozi imati veća primanja za deset odsto, a zaposleni u MUP-u, BIA i Ministarstvo odbrane za devet odsto.

Mali dodaje da je povećanje penzija i plata sprovedeno u skladu sa postignutim mjerama finansijske konsolidacije, a istovremeno je povećana i mininalna cijena rada čime se, kako kaže, obezbjeđuje dalje smanjenje socijalnog jaza.

Ulaganja za kapitalne investicije će biti 220 milijardi dinara, što je za 43 milijardi dinara više nego 2018. godine. Tanjug

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!