Capital.ba

Mali akcionari: Prodaće Energoprojekt ispod cijene

08.10.2012. / 16:18

BEOGRAD, Mali akcionari Energoprojekta upozorili su danas da im je uskraćeno pravo odlučivanja, kao i mogućnost da spriječe da se kompanija, koja vrijedi stotine miliona evra, uskoro proda za svega 12 miliona evra.

Država preko Nadzornog i Upravnog odbora u Skupštini akcionara priprema prodaju Energoprojekta tako što će za oko 12 miliona evra otkupiti akcije malih i velikih akcionara, koji imaju više od dvije trećine hartija od vrijednosti u toj kompaniji, uskraćujući im njihova prava da to spriječe, rekao je predstavnik penzionera Energoprojekta Aleksandar Vasojević.

On je podsjetio da Srbija ima 33,57 odsto akcija Energoprojekta, a oko 8.400 malih i velikih akcionara 66,43 odsto vlasništva. Suština problema u Energoprojektu je to što je, na osnovu izmijenjenog Zakona o privrednim društvima, malim akcionarima uskraćeno pravo odlučivanja na Skupštini akcionara.

Vasojević je objasnio da, prema izmijenjenom Zakonu o privrednim društvima, sjednici Skupštine može da prisustvuje samo akcionar koji ima najmanje jedan promil svih akcija, uz punomoćje koje košta 450 dinara, odnosno 5. 400 dinara za 12 njih da bi ispunili neophodni uslov od jedan promil dionica.

Na sjednici Skupštine je potrebno da ima pet odsto svih malih akcionara, da bi ravnopravo učestvovali u odlučivanju, dodao je on. Pozivi za sjednicu Skupština akcionara Energoprojekta šalju se internetom, a iz te kompanije je poteklo više od 2.000 penzionera-akcionara po cijeloj Srbiji. Mnogi od njih nemaju to sredstvo komunikacije i ostaju neobavješteni, objasnio je Vasojević.

Na sve te načine, država je sebi omogućila da samo ona može da predlaže članove Nadzornog odbora, kazao je on i podsjetio da je država za predsjednika Skupšine akcionara postavila bivšeg državnog sekretara Ministarstva finansija Dušana Nikezića. Država je već pripremala prodaju Energoprojekta kanadskoj kompaniji Lavalin, koja je u međuvremenu odustala, jer nije htjela da otkupi samo manjinski paket države, već i malih akcionara da bi mogla da kontroliše poslovanje, podsjetio je on. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti