Capital.ba

Luka Petrović traži procjenu imovine cijele ERS

17.11.2020. / 14:28

TREBINJE – Rukovodstvo „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS), na čijem je čelu SNSD-ov Luka Petrović, traži da bude procijenjena cjelokupna imovina svih preduzeća u sastavu ERS, saznaje portal CAPITAL.

Hidroelektrne na Drini (Foto: henadrini.com)

Tender za zajedničku javnu nabavku usluga procjene vrijednosti stalne imovine – nematerijalne, nekretnina, postrojenja, opreme, investicionih nekretnina, bioloških sredstava i sredstava kulture na dan 31.12.2020. godine, raspisan je danas.

Rukovodstvo ERS-a spremno je da uslugu procjene imovine plati više od pola miliona maraka (573.534 KM).

Petrović traži procjenu za svih 17 preduzeća u sastavu ERS, odnosno za Matično, za pet proizvodnih i pet distributivnih preduzeća, za Istraživačko – razvojni centar (IRCE), te za pet firmi (d.o.o.) koje su u vlasništvu ERS.

ers imovina

Zanimljivo je da se traži procjena imovine i za preduzeće „HES Gornja Drina“ koje je u većinskom vlasništvu „Elektroprivrede Srbije“.

„S obzirom da su Mješoviti holding i sva zavisna preduzeća, kao i d.o.o. kapitalno intenzivna preduzeća, posebnu pažnju treba posvetiti procjeni stalne imovine Holdinga. Pri procjeni treba koristiti sva tri metoda, troškovni, tržišni i prinosni i upoređujući rezultate sve tri metode procjenitelj treba prihvatiti i primjeniti najoptimalniji metod. Takođe je moguće vršiti i kombinaciju metoda za utvrđivanje fer vrijednosti zgrada, brana i ostalih osnovnih sredstava“, naveo je Petrović u projektnom zadatku.

Očekuje da procjenitelj uradi i test obezvređenja i utvrdi stepen obezvređenja, kao i da predloži knjiženja svih evidentiranih promjena u bilansu stanja i bilansu uspjeha.

ers imovina

Posao procjene trebao bi da traje deset mjeseci i da bude završen najkasnije do 30. septembra iduće godine.

Pitanje je zašto Matično preduzeće traži procjenu kada svako od preduzeća, svake godine, u finansijskim izvještajima iskazuje vrijednost stalne imovine, a to onda bude i predmet revizije.

Pored toga, prema dostupnim podacima imovina ERS procijenjena je od strane Matičnog preduzeća 2015. godine i to po višestruko manjoj cijeni. Tada je procjena za Matično, zavisna i dva d.o.o. plaćena 29.600 KM. Sada imamo samo tri d.o.o. više, a cijena usluga procjene je pola miliona KM.

Portal CAPITAL uputio je pitanja Matičnom preduzeću zbog čega traži procjenu vrijednosti stalne imovine svih preduzeća, na osnovu čega su došli do cifre od pola miliona za procjenu i zašto ne priznaju procjene stalne imovine koje preduzeća iskazuju u finansijskim izvještajima svake godine i koje su predmet revizije? Po pristizanju odgovora, isti ćemo objaviti.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Luka Petrović traži procjenu imovine cijele ERS

  1. U3PM

   Ode sve na doboš

  2. Sandro

   Umjesto da tri hidrocentrale “sagrade” cetvrtu od petogodisnjeg profita, one u debelom minusu.