Capital.ba

Libar: Sudski tumači iz RS da se ne kriju iza udruženja građana

30.10.2020. / 13:48

BANJALUKA – Agencija za prevođenje “Libar” iz Ljubuškog, pozvala je Udruženje sudskih tumača Republike Srpske da registruje preduzeće i da se preko njega nadmeće kroz javne nabavke, a ne preko udruženja građana, čiji bi zadatak, po njihovoj ocjeni, bio rad u opštem dobru.  

Sudski tumači

FOTO: Pixabay

Podsjećamo, portal CAPITAL je juče pisao o problemima sa kojim se Udruženje sudskih tumača Republike Srpske susreće u javnim nabavkama, gdje je predsjednik udruženja Igor Prerad kao uzrok naveo preduzeće “Libar”. Kako je rekao, ta prevodilačka kuća im bez osnova ruši poslove na kojima daju najpovoljnije ponude, a kako tvrdi, bilo im je i prijećeno da od pojedinih poslova odustanu.

U “Libaru” sve ove prozivke ocjenjuju kao neutemeljene, ničim potkrijepljene i paušalne.

Tvrde kako na tržištu djeluju profesionalno, poštivajući sva moralna, profesionalna i etička načela poslovanja, te da nemaju nikakav povlašten položaj u odnosu na druge, za razliku od tumača iz Srpske.

Direktor Marija Vujica kaže kao je udruženje osnovano u skladu sa   Zakonom o udruženjima i fondacijama Republike Srpske kojim je propisano kako njegova osnovna svrha nije sticanje dobiti.

Znači, ako osnivate udruženje, trebate se boriti za neki opći društveni cilj, a ne za profit! Mi smatramo, ali i šira javnost da udruženje građana, koje je osnovano kao neprofitno udruženje, crpeći sva prava koja iz tog proizlaze, ne može biti ponuđač u postupku javnih nabavki. Ukoliko predstavnici udruženja žele zaista sudjelovati na nadmetanjima, imaju mogućnost osnovati privredno društvo u okviru udruženja i sudjelovati na svim postupcima. No, evo dajemo i javnosti da sama prosudi, da li je normalno da neprofitno udruženje (koje ima svakojake beneficije, ne plaća porez na dobit, prima donacije i sl), posluje na tržištu potpuno isto na način kao i privredno društvo?”, navela je Vujica u pisanom odgovoru redakciji portala CAPITAL.

Sa druge strane, predsjednik Udruženja sudskih tumača Republike Srpske, kaže kako su netačne tvrdnje „Libara“ o bilo kakvim beneficijama i olakšicama.

Zakon o udruženjima i fondacijama jasno kaže da udruženja mogu obavljati srodnu privrednu djelatnost. Imamo i tumačenje ministarstva finansija Republike i Poreske uprave Republike Srpske u kojima se navodi da udruženja nemaju nikakvih povlastica te da plaćaju porez na dobit i promet kao i sva druga pravna lica, a sve to je potvrdio i Sud BiH. Takođe isti slučaj je kada su u pitsnju doprinosi za zaposlene“, kazao je Prerad.

Podsjećamo, Udruženju sudskih tumača iz Banjaluke se spori to što je neprofitna organizacija, a ne privredni subjekat, što je prema mišljenju Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, a posebno kancelarije u Sarajevu, prihvatljiv argument da ih svaki put u slučaju žalbe diskvalifikuju.

Tumači iz Srpske ponadali kako bi Kokurencijski savjet mogao da riješi ove dileme. Međutim, kako se ispostavilo, uzalud jer su se u ovoj instituciji proglasili nenadležnim za njihov problem.

CAPITAL: Dejan Tovilović

 

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Libar: Sudski tumači iz RS da se ne kriju iza udruženja građana

  1. Jordan

   Hahhaah, Konkurencijsko vijeće! Nastavnik fizičkog vaspitanja da određuje šta je pravno osnovano ili ne??? Hahahhaha