Capital.ba

Lazo Đurđević više nije stečajni upravnik „Bobar banke“

19.09.2017. / 10:37

– Okružni privredni sud, na lični zahtjev, smijenio Đurđevića
– Novi stečajni upravnik banke Goran Lalić

BIJELJINA – Okružni privredni sud u Bijeljini smijenio je juče Lazu Đurđevića sa funkcije stečajnog upravnika „Bobar banke“, te za novog upravnika imenovao Gorana Lalića, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

„Nalaže se dosadašnjem stečajnom upravniku Lazi Đurđeviću da novom upravniku preda svu dokumentaciju stečajnog dužnika i da ga uvede u posjed imovine stečajnog dužnika, te da sačine zapisnik o primopredaji“, navodi se u rješenju suda.

Lazo Đurđević smijenjen je na lični zahtjev. On je 12. septembra sudu podnio zahtjev za razrješenje dužnosti stečajnog upravnika navodeći da više nije u mogućnosti voditi ovaj postupak, a o čemu je CAPITAL već pisao.

Stečaj u „Bobar banci“ pokrenut je krajem januara ove godine, a za stečajnog upravnika imenovan je Đurđević koji vodi ubjedljivo najviše stečajnih postupaka u RS.

Između ostalih, Đurđević vodi stečaj Fabrike glinice „Birač“, Fabrike šećera Bijeljina, “Panafleksa”, Rudnika “Miljevina”,“Trudbenika” i drugih.

Lazo Đurđević jedan je od stečajnih upravnika koje je, prema navodima iz optužnice podignute protiv sudije Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alide Nađ-Mađarac, ona nezakonito imenovala u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

Sudija Alida Nađ – Mađarac krajem aprila je suspendovana sa ove funkcije, a u optužnici koja je podignuta protiv nje stoji da je mimo Zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka, iako stečajni upravnik može da vodi samo jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Lazo Đurđević više nije stečajni upravnik „Bobar banke“

  1. Pero

   Ovo je samo zbog Lažinog i Alidinog dogovora. Da njoj olaksa polozaj u predstojecem krivicnom postupku. Nju najviše tereti upravo to sto ga je imenovala u Bobar banci. Ali strogo pravnički ovo sto je on dao ostavku, ne umanjuje njenu odgovornost. Smrdi tu jos dosta toga.

   • Lazo

    Lazu prava si faca

    • Neko ce ovo sve da plati

     Sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini Alida Nađ-Mađarac, sada privremeno suspendovana, u službenoj zabilješci 2013. godine je navela da je imala velike pritiske tokom rada na provođenju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač koji je urađen na krajnje neobičan i nezakonit način. Privremeno je suspendovana i zbog imenovanja stečajnog upravnika u Fabrici glinice Birač, što je učinjeno bez nje, a pod velikim pritiskom je i otvorila stečajni postupak u tom preduzeću.

     Vijesti Republika SrpskaPonedjeljak, 01.05.2017. | 16:14

     U službenoj zabilješci Nađ-Moravac, a u koju je BN imao uvid, navodi da je dan prije nego joj je u aprilu 2013. godine dodijeljen predmet obaviještena da je tražena iz Ministarstva pravde nakpn što nisu našli predsjednicu suda. Pozivi iz Ministarstva pravde su bili 04. aprila 2013. godine, a ona o njima je obaviještena dan kasnije od saradnice kada je i dobila predmet o otvaranju stečajnog postupka u Fabrici glinice Birač.

     Predmet je uzela odmah u rad i utvrdila da nedostaje dokumentacije, pa je donijela rješenje na kojem je od predlagača tražila da izvrše predujam sredstava za pokriće troškova u postupku.

     U toku dana, kako se navodi u zabilješci, traženi predujam je uplaćen, jer je pravnik predlagača Djuja Ćirković preuzela pomenuto rješenje. Ćirkovićevu je stečajni sudija upoznala da je nepotpuna dokumentacija i šta sve treba da se dostavi kako bi bio potpun predmet.

     Navodi se da priložena rješenja predlagača (poreske uprave Zvornik) na osnovu kojih su tražili direktno otvaranje stečajnog postupka nisu imala klauzulu pravosnažnosti kao i ostalu dokumentaciju.

     U službenoj zabilježci stoji da su i nakon toga ponovo uslijedili pozivi predsjednici suda iz Ministrastva pravde, Poreske uprave i od same premijerke da se predmet mora hitno uzeti u rad i hitno donijeti rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

     “Predsjednici sam izjavila da ne mogu donijeti rješenje o direktnom otvaranju stečajnog postupka bez potrebne dokumentacije i da je to direktan uticaj na nezavisnost suda i mene kao sudije. Objasnila sam joj da kada se otvori stečajni postpak nastupaju određene pravne posljedice poslije kojih nema vraćanja natrag i da je želim samo da radm po zakonu, a ako mi neko naređuje da mi dostavi pismeno naređenje kako bi stajalo u spisu”, stoji u sudskoj zabilješci.

     Dalje se navodi da je nakon kratkog vremena predsjednica suda rekla da što se nje tiče i ministrice pravde Republike Srpske (Gorane Zlatković) treba da se radi u skladu s zakonom.

     Međutim, pred kraj radne sedmice i radnog vremena od 14 časova, prema toj zabilješci, u sdu faksom su pristizala rješenja poreske uprave o prinudnoj naplati s klauzolom pravosnažnosti. Neka dokumenta su bila kompletna, a neka nekompletna što je sudija, prema zabilješci, utvrdila u ponedeljak, 08. aprila 2013. godine.

     Da tu nešto ne štima dokaz je, kako se navodi, i pojavljivanje u sudu i Laza Đurđevića iz Šamca, inače stečajni upravnik koga su poslali, a sudija ne zna ko, po rješenje o otvaranju stečajnog postupka.

     Sudija Nađ-Mađarac tvrdi da ona određuje koga ću imenovati od stečajnih upravnika i da u ovom slučaju ne zna od koga je Đurđević nametnut.

     “Njemu sam rekla da ja nisam uradila rješenje iz razloga što nemam potpunu dokumentaciju na osnovu koje mogu utvrditi da li su zakonom ispunjeni uslovi za direktno otvaranje stečajnog postupka”, navodi se u službenoj zabilješci…

     Ponovo su, kako se navodi, uslijedili pozivi u popodnevnim satima 5.aprila od predsjednice suda s navodima da je imala pozive iz Ministarstva pravde i da su joj rekli da to riješi i da mora da se sve uradi preko vikenda…

     Tako joj je predsjednica suda rekla da u nedelju obavezno dođe u sud i provjeri faksom pristiglu dokumentacija, što je i učinila zajedno sa predsjendicom suda.

     “U ponedeljak 08. aprila u 07:00 časova ujutro u sudu sam zatekla stečajnog upravnika Lazu Đurđevića, ispred Poreske uprave, područni centar Zvornik, Dragana Božovića i Đuju Ćirković kod predsjednice suda. Tu su bili iz Ministarstva pravde Branka Orezina i Slobodan Zec. Kada me predsjednica pozvala u svoju kancelariju gdje su bili svi sem Đjuje izjavila sam da ja nisam uradila rješenje i da je ovo ipak pritisak na sudije. Pitala sam ih da li oni znaju na koliko imam zaposlenih radnika kao dužnika, jer danom otvaranja stečajnog postupka svim zaposlenima prestaje radni odnos, Da li su o tome razmišljali.., samo su mi izjavili da ne smije da stane proces proizvodnje, na što sam im rekla da iz predmeta ne vidim ni da se konkretno proces proizvodnje odvija baš nad dužnikom nad kojim traže otvaranje stečaja”, navodi se u službenoj zabilješci.

     Ta upozorenja sudije Nađ-Mađarac nisu prihvaćena, nego je nakon toga Slobodan Zec iz Ministarstva pravde razgovarao sa premijerkom Željkom Cvijanović. Rečeno je da rješenje mora biti doneseno, jer poslije 11:00 časova toga dana biće kasno.

     Rješenje, kako su i tražili iz vlade, doneseno je tog dana o stečaju u fabrici glinice “Birač”.

     Sudija Nađ-Mađarac konstatuje na kraju službene zabilješke da u svojoj dosadašnjoj sudijskoj karijeri nije imala veći pritisak kao u ovom predmetu, ali navodi da nju nisu zvali, već joj je poruke od vladinih funkcionera prenosila predsjednica Okružnog privrednog suda u Bijeljini.

     Krajem prošle sedmice, sudija Nađ.Mađarac je privremeno suspendovana sa ove dužnosti, nakon što je optužena da je mimo zakona imenovala stečajne upravnike u nekoliko firmi i time im omogućila da zarade nekoliko desetina hiljada maraka godišnje.

     U optužnici protiv Nađ-Mađarac stoji da je mimo zakona o stečaju za stečajne upravnike imenovala i Lazu Đurđevića, Miodraga Petrovića i Gorana Markovića u više stečajnih postupaka.

     Ovu službenu zabilješku Osnovnom privrednom sudu u Bijeljini stečajni sudija je napisala odmah nakon što je pod pritiskom otvorila stečajni postupak u Fabrici glinice Birač.

     Prema saznanju BN, sudiju Nađ-Mađarac od optužbi brani advokatska kancelarija Stojanović iz Bijeljine.

  2. $$$

   Nista i niko nece odgovarati kao i u mnogo drugih slucajeva jer previse je likova upetljano i previse $ otudjeno a glavni glumci imaju zastitu tako da dzaba komentarisemo nista od toga,evo i ova faca sa slike je dokaz kako sve lijepo funkcionise i kako se nekom moze sta god se hoce.

  3. Laci olaksava drugarici polozaj

   Alida Nađ Mađarac je

   1. u vremenskom periodu od 08.04.2013.godine te do kraja 2016. godine u Bijeljini, kao sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini, suprotno odredbama člana 71. stav 1. Zakona o stečaju Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj 16/16) za stečajnog upravnika imenovala isto lice u više stečajnih postupaka i ako jedan stečajni upravnik može voditi jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva, te suprotno i odredbama člana 68. istog Zakona za stečajnog upravnika imenovala lice koje nije sa područja mjesne nadležnosti Suda-Okružnog privrednog suda Bijeljina nego sa mjesne nadležnosti Okružnog privrednog suda Doboj, i to Lazu Đurđevića iz Šamca za stečajnog upravnika u:
   AD Rudnik olova i cinka „Sase“ Srebrenica Rješenjem broj 59 0 St 011538 09 St od 06.05.2014.godine, kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 2000,00 KM-neto za vrijeme trajanja stečajnog postupka, te mu je na ime nagrade u 2016. godine isplaćen iznos od 14.000,00 km,
   a. A.D. „Panaflex“ Bijeljina Rješenjem broj 59 0 St 027200 14 St od 11.03.2015.godine, kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 1000,00 KM-neto za vrijeme trajanja stečajnog postupka,
   b. Fabrici glinice „Birač“ a.d. Karakaj bb Zvornik Rješenjem broj 59 0 St 025717 13 St od 08.04.2013.godine, kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 3000,00 KM-neto za vrijeme trajanja stečajnog postupka, te ista izmjenjena dana 31.07.2014.godine na iznos od 4.000,00 KM, te mu je na ime nagrade u 2016. godine isplaćen iznos od 48.000,00 km,
   c. AD „ Fabrika šećera Bijeljina“ Velika Obarska, Bijeljina Rješenjem broj 59 0 St 02866 15 St od 11.12.2015.godine , kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 2000,00 KM-neto za vrijeme trajanja stečajnog postupka, te mu je na ime nagrade u 2016. godine isplaćen iznos od 24.000,00 km,
   d. Doo za proizvodnju, promet robe na veliko i malo „Leder“ Bijeljina, Rješenjem broj 59 0 St 029281 16 St u kojem postupku nije utvrđena naknada,
   2. u vremenskom periodu od 10.06.2010.godine te do kraja 2016. godine u Bijeljini, kao sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini, suprotno odredbama člana 71. stav 1. Zakona o stečaju Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj 16/16) za stečajnog upravnika imenovala isto lice u više stečajnih postupaka i ako jedan stečajni upravnik može voditi jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva, i toMiodraga Petrovića kao stečajnog upravnika u :
   a. AD „Inžinjering“ Zvornik Rješenjem broj 59 St 013777 09 St od 10.06.2010.godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 900,00 KM, te je na ime iste u periodu od 01.11.2014.godine do 31.12.2016.godine isplaćen iznos od 23.400,00 KM,
   b. ZZ „Poljoprivrednik“ Bratunac, Rješenjem broj 59 St 022328 10 St od 11.07.2011.godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 400,00 KM, te je na ime iste 2016.godine isplaćen iznos od 2.000,00 KM,
   c. AD „Prerada sa hladnjačom“ Zvornik, Karakaj, Rješenjem broj 59 St 022327 10 St od 21.09.2011.godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 800,00 KM,
   d. Društvo za promet, proizvodnju i usluge „Miro-prom“ Doo Zvornik-Karakaj Rješenjem broj 59 St 02735514 St od 01.07.2015godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 900,00 KM i
   e. AD „Vodoprivreda Drina“ Zvornik Rješenjem broj 59 St 027375 14 St od 03.03.2016.godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 800,00 KM, te je na ime iste u periodu od 01.11.2014.godine do 31.12.2016.godine isplaćen iznos od 23.400,00 KM
   3. tokom 2016.godine u Bijeljini, kao sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini, suprotno odredbama člana 71. stav 1. Zakona o stečaju Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske broj 16/16) za stečajnog upravnika imenovala isto lice u više stečajnih postupaka i ako jedan stečajni upravnik može voditi jedan stečajni postupak, a samo izuzetno dva, i to Gorana Markovića za stečajnog upravnika u :
   a. GP „Rad“ AD Bijeljina Rješenjem broj 59 0 St 003470 08 St od 19.01.2016.godine, kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 1000,00 KM-neto za vrijeme trajanja stečajnog postupka,
   b. AD „Mesoprodukt“ Bijeljina, Velika Obarska Rješenjem broj 59 0 St 027097 14 St od 22.01.2016.godine, kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 1000,00 KM za vrijeme trajanja stečajnog postupka, te mu je na ime nagrade u 2016. godine isplaćen iznos od 8.000,00 km, ZZ „Dojčin Lukić“ Lopare Rješenjem broj 59 0 St 023388 11 St od 19.01.2016.godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija u iznosu od 1000,00 KM za vrijeme trajanja stečajnog postupka, te mu je na ime nagrade u 2016. godini i 2017.godini isplaćen iznos od 8.000,00 km
   c. Doo za proizvodnju pare i energije „Energolinija“ Karakaj-Zvornik Rješenjem broj 59 0 St 029402 16 St od 18.10.2016.godine kojom prilikom je utvrđena i mjesečna akontacija nagrade u iznosu od 5.804,31 bruto KM za vrijeme trajanja stečajnog postupka, te mu je na ime nagrade u 2016. godini i 2017.godini isplaćen iznos od 14.643,65 km,
   4. dana 24.01.2017.godine u Bijeljini, kao sudija Okružnog privrednog suda u Bijeljini, donijela Rješenje Okružnog privrednog suda pod brojem 59 0 St 030145 16 St2 u stečajnom postupku stečajnog dužnika „Bobar banka“, kojim je imenovala Lazu Đurđevića iz Šamca, a što je suprotno članu 278. Zakona o bankama Republike Srpske kojim je propisano da za stečajnog upravnika može biti imenovano samo lice koje ima bankarsko iskustvu, te da bi izbjegla primenu navedenog člana, Rješenje je donijela dan prije stupanja na snagu istog, a koji je stupio 25.01.2017.godine, a objavljen 17.01.20167.godine,

   dakle, kao sudija suda u Republici Srpskoj u sudskom postupku sa ciljem da drugom pribavi kakvu korist prekršila zakon,
   čime bi počinila produženo krivično djelo-povreda zakona od strane sudije iz člana 376 KZ RS.

  4. Fitnes trener

   Ovo Lalic iz Nove?

  5. Cool tip

   Jeste. Njega se najvise plasi menadzment iz Nove. Puno zna, a nisu se rastali u lkubavi.

  6. Logika ba

   Danas ko god da bude izabran za stecajnog upravnika u RS direktno je u funkciji kriminalizovanog rezima. Lalica ne poznajem, ali ni on ne moze biti nista drugaciji. Logika.

  7. Ozbiljno mislim

   Lazo je jako los covjek. Neposten. Upoznao sam ga, nažalost. Jos kad se pojavi sa inkasantom Perom… Nikad mi neće niti jasno zašto sudija sebi dozvoli takvu stvar: je li u pitanju tal ili lakovjernost!?

   • Ozb pitam

    A kakav si ti čovjek?

    • Vedrane

     To kakav sam ja covjek rekao sam laži u lice. I isto tako njemu u lice kakav je on necovjek. Pitaj ga.