ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Laktaška firma nije uspjela uzeti pola miliona od Banke Srpske

Objavljeno u OSTALO

– Banka Srpske dala firmi „Vrhovac kompani“ kredit, a onda od nje iznajmljivala vozila za duplo veći iznos
– Pucar: Jasno je da se ovdje radi o štetnom ugovoru
– Antonić: Presuda nezakonita, uložićemo reviziju

BANJALUKA – Banka Srpske u stečaju neće morati platiti 508.000 KM laktaškoj firmi „Vrhovac kompani“ zbog raskida ugovora o iznajmljivanju automobila, koji je nakon likvidacije banke upravnik ocijenio kao štetan i raskinuo, odlučio je Viši privredni sud u Banjaluci.

Iako je prvostepena presuda u ovom sporu bila u korist laktaške firme, o čemu je portal CAPITAL ranije PISAO, Viši privredni sud je tu presudu u jednom dijelu preinačio i prihvatio argumente Banke Srpske.

Spor između „Vrhovac kompani“ i Banke Srpske pokrenut je nakon propasti banke.

Laktaška firma tužila je Banku Srpske kada je likvidacioni upravnik banke Petar Mićić raskinuo ugovor o iznajmljivanju vozila koji je banka imala sa ovom firmom ocjenjujući ga kao štetan.

Ugovor između ove firme i Banke Srpske likvidacioni upravnik ocijenio je kao štetan jer je Banka Srpske, na čijem se čelu tada nalazio Zdravko Trivunčić, ovoj firmi prvo dala kredit za kupovinu vozila, da bi ih zatim rentirala od te firme za gotovo 2,5 puta veći iznos od kredita.

Banka Srpske je firmi „Vrhovac kompani“ dala kredit od 668.000 KM, dok je rentiranje ugovoreno po cijeni od 284.342 KM godišnje, što je oko 1,4 miliona KM za ugovoreni petogodišnji period.

Presudom Višeg privrednog suda, Banka Srpske je obavezana da firmi „Vrhovac kompani“ prizna 28.000 KM potraživanja, dok je za više od pola miliona KM navedeno da tužilac neosnovano potražuje.

„Žalba Banke Srpske se djelimično usvaja, presuda Okružnog privrednog suda se u dosuđujućem dijelu preinačava, tako što se odbija kao neosnovan zahtjev „Vrhovac kompani“ za utvrđivanje osnovanosti potraživanja u iznosu od 508.929 KM. U preostalom dosuđujućem dijelu u kojem je utvrđena osnovanost potraživanja u iznosu od 28.740 KM i uvrštena u drugi isplatni red, žalba banke se odbija i prvostepena presuda potvrđuje“, navedeno je u presudi koja je u posjedu CAPITAL-a.

Pucar: Štetan ugovor

Pravni zastupnik Banke Srpske u ovom sporu Miljkan Pucar rekao je danas za CAPITAL da je zadovoljan presudom i da je sud uvažio njihove argumente.

„Jasno je da se ovdje radi o štetnom ugovoru i da je likvidacioni upravnik bio u pravu kada ga je raskinuo. Mi bismo i za ovih 28.000 KM uložili reviziju, ali nemamo mogućnost jer je taj iznos ispod cenzusa koji za pravna lica iznosi 50.000 KM“, rekao je Pucar.

S druge strane, zastupnik „Vrhovac kompani“ Mile Antonić ne krije da je nezadovoljan presudom suda i najavljuje reviziju Vrhovnom sudu RS. On tvrdi da je drugostepena presuda nezakonita i da je sud prekoračio svoja ovlaštenja.

„Žalba Banke Srpske nije išla u pravcu da se utvrđuje da li je ugovor raskinut momentom otvaranja likvidacionog postupka, nego je išla u pravcu da je to navodno bio štetan ugovor, a sud je u obrazloženju naveo da je ugovor trebalo da bude raskinut jer je banka zapala u tešku finansijsku situaciju. Očigledno je da se ovdje pogodovalo tuženom“, kaže Antonić.

„Vrhovac kompani“ je tražio naknadu štete od 508.000 KM i oko 28.000 KM potraživanja za dvije rate u vrijeme dok je banka bila u privremenoj upravi, na što je banka odgovorila kontratužbom.

Prvostepeni sud je presudio u korist “Vrhovac kompani”, ali je Viši privredni sud sada uvažio veći dio žalbe Banke Srpske.

CAPITAL: Marina Čigoja

Ključne riječi:  , , , , , , , , ,

Komentari |


Komentari (2)

  • Igor

    …. ovoj firmi prvo dala kredit za kupovinu vozila, da bi ih zatim rentirala od te firme za gotovo 2,5 puta veći iznos od kredita … jok i niste kriminalci …

    …. Očigledno je da se ovdje pogodovalo tuženom, kaže Antonić. … a tebi kad su pogdovali onda je bilo ok ..

  • Vaso

    Antonic se malo zbunio, kao i Vrhovac. A htjeli su mnogo, na krilima stetnog ugovora

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+