Capital.ba

Krupa na Uni: Kljajić se ogriješio o Zakon i precijenio prihode

29.07.2021. / 14:38

KRUPA NA UNI – Opština Krupa na Uni, na čijem je čelu Mladen Kljajić nije planirala, niti su donesne posebne odluke za pokretanju postupaka u pojedinim javnim nabavkama, a precijenjivani su i određeni prihodi, čime je prekršila Zakon, a od revizora dobila mišljenje sa rezervom i o finansijskim izvještajima i za usklađenost.

Krupa na Uni

FOTO: Opština Krupa na Uni

„Opština Krupa na Uni nije planirala niti su donesene posebne odluke za pokretanje postupaka javnih nabavki za rashode roba i usluga u vrijednosti od 71.041 KM, što nije u skladu sa Zakon o javnim nabavkama, a navake roba i usluga u istom iznosu su vršene bez primjene odredbi navedenog zakona“, naveo je revizor.

Prema nalazima revizora precijenjeni su prihodi po osnovu naknada za korišćenje komunalnih dobara od opšteg interesa, a potcijenjeni su vlastiti prihodi za iznos od 45.541 KM jer prihodi po osnovu isporučene vode nisu klasifikovani u skalu sa Pravilnikom.

Revizor opštini zamjera što je potcijenila i vrijednost nefinansijske imovine za iznos od 74.947 KM i obaveze za 39.146 КМ, dok je precijenila rashode stručnih usluga za iznos od 35.801 КМ.

„Imovina data pod zakup nije klasifikovana kao investiciona imovina, što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu“, navodi

Precijenili su i ostala potraživanja, a potcijenjena su potraživanja po osnovu transfera od drugih jedinica vlasti, jer potraživanja od jedinica viših nivoa vlasti u iznosu od 91.414 KM nisu klasifikovana u skladu sa Pravilnikom.

Osim ovog, revizor je utvrdiio i da se opština ogriješila o pravilnik tako što je precijenila dugoročne obaveze po kreditima, a potcijenila kratkoročne obaveze za iznos od 55.560 maraka jer nije izvršena reklasifikacija dijela dugoročnih obaveza po uzetim kreditima koji su dospjeli za plaćenje u prošloj godini.

„Prilikom izrade konsolidovanog finansijskog izvještaja za prošlu godinu nije uključena neto imovina Doma zdravlja „9. januar“ , kao ni kapital Parka prirode „Una“ Novi Grad primjerno procentu učešća kapitala Opštine u osnovnom kapitalu ustanova, što nije u skladu sa Pravilnikom o računovodstvu“, naglasio je revizor.

Podsjetimo, ova opština je na raspolaganju u prošloj godini imala budžet od 920.000 KM.

CAPITAL: Bojana Ninković

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!