Capital.ba

Krivična prijava: Matić sa Litvancima izvlači novac iz „Alumine“

08.06.2016. / 13:02

– Matić i Đurđević u prijavi optuženi za sklapanje štetnih ugovora i niz nezakonitih odluka

– Uprava društva odredila sebi plate u rasponu od 5.000 do 12.000 KM

– Zaključivani ugovori sa off – shore kompanijama

BANJALUKA, Specijalnom tužilaštvu RS i Tužilaštvu BiH podnesena je krivična prijava protiv bivšeg predsjednika Uprave „Alumine“ Mileta Matića i stečajnog upravnika „Birča“ Laze Đurđevića zbog, kako se navodi, brojnih štetnih ugovora i nezakonitih odluka.alumina

U Specijalnom tužilaštvu RS su potvrdili da su protiv Matića i Đurđevića podesene dvije identične krivične prijave od strane stečajnih povjerilaca bez potpisa.

„Ovo tužilaštvo je 4. februara zaprimilo krivičnu prijavu protiv Matića i Đurđevića podnesenu od strane stečajnih povjerilaca bez potpisa i bez navođenja kojih stečajnih povjerilaca, zbog čega se ona tretira kao anonimna. Identična prijava podnesena je i Okružnom tužilaštvu Bijeljina koju su oni proslijedili Tužilaštvu BiH. Specijalno tužilaštvo se obratilo dopisom Tužilaštvu BiH kako bi se definisalo koje će tužilaštvo zasnovati nadležnost za postupanje u ovom predmetu s obzirom da se radi o identičnim prijavama. Očekujemo odgovor Tužilaštva BiH kod kojeg je navedena prijava u fazi razmatranja“, kazali su za CAPITAL u Specijalnom tužilaštvu RS.
alumina krivicna 1 (1)U opširnoj anonimnoj prijavi protiv Matića i Đurđevića, koja je u posjedu CAPITAL-a, izneseno je niz detalja i konkretnih informacija, što upućuje na zaključak da je autor vrlo dobro upoznat sa njihovim poslovnim potezima.

U prijavi je, između ostalog, ukazano na vezu između nove i stare uprave „Alumine“ koju su vodili Litvanci. Navedeno je da je Vladimir Krstić u vrijeme dok je bio šef računovodstva u ,,Alumini” bio i direktor firme „Monto Commerce“ iz Beograda čiji je osnivač Litvanac Mindaugas Kazakevičius, a koji je bio finansijski direktor u „Alumini“.

Nakon otvaranja stečajnog postupka u „Birču“ i odlaska Litvanaca, Krstić je postavljen za finansijskog direktora „Alumine“ umjesto Litvanca Kazakevičiusa, tako da je obavljao dvije funkcije direktora.

U prijavi se navodi da je „Alumina“, kao zavisno društvo FG „Birač“ u stečaju, 2013. godine zaključila ugovor o uskladištenju sa firmom „Monto Commerce“, a da su ugovor potpisali Mile Matić i Vladimir Krstić.

„Matić je znao da je Krstić zaposlen u „Alumini“, jer ga je on rasporedio na mjesto finansijskog direktora. S druge strane, MUP RS je podnio izvještaj protiv Mindaugasa Kazakevičiusa zbog počinjenih krivičnih djela na teritoriji BiH. Takođe, Kazakevičius je 100% vlasnik privrednog društva „Monto Commerce“. Napominjemo da je ugovor o uskladištenju potpisan nakon otvaranja stečajnog postupka nad FG „Birač“ te je odgovornost pooštrena. Oba potpisnika ovog fiktivnog ugovora bila su nesavjesna“, piše u prijavi.

U Beogradu plaćaju stan kao skladište

Tvrdi se i da je „Monto Commerce“ osnovan sa minimalnim osnovnim kapitalom, da ne posjeduje imovinu, te da je registrovan u stanu i to za obavljanje samo jedne djelatnosti – nespecijalizovana trgovina na veliko, što znači da se nije mogao baviti poslom skladištenja.

„Ovo privredno društvo nema niti je imalo u vlasništvu bilo kakvo skladište, što se može provjeriti u Katastru nepokretnosti Republike Srbije i dokumentaciji tog društva. Zaključivanjem ovakvog ugovora i plaćanjima po njemu društvo se bogati bez osnova, jer je ugovor fiktivan i nezakonit, na štetu „Alumine“, odnosno povjerilaca „Birča“, ističe se u prijavi.

Dodaje se da u ugovoru nije navedeno ni gdje putuje roba i zbog čega se skladišti kod „Monto Commerca“.

„Sva roba koja je navodno skladištena morala je da sadrži carinsku dokumentaciju prilikom skladištenja i koliko je navodno robe ušlo u Srbiju. U ugovoru se nigdje ne navodi gdje je i koliko je navodno skladište, a naknada se ugovara po jedinici površine m2. Ovaj ugovor nikada nije prezentovan Upravnom odboru „Alumine“ i kao ni povjeriocima. Takođe stečajni upravnik je kao skupština „Alumine“ morao biti upoznat sa ovim ugovorom“, navodi se u prijavi.

Plate od 12 hiljada KM

Uprava „Alumine“ je optužena i da je na nezakonit način sebi i još nekim licima odredila plate, izdavala bankovne kartice za raspolaganje novcem „Alumine“, trošila na službena putovanja i reprezentaciju i pravila brojne troškove koje nemaju ekonomsku opravdanost ni zakonsko uporište.

„Uprava društva je sebi odredila plate u rasponu od 5.000 do 12.000 KM i međusobno su zaključivali ugovore o visini plata bez odobrenja skupštine društva-stečajnog upravnika ni Odbora povjerilaca od kojeg je stečajni upravnik bio dužan da traži saglasnost“, tvrdi se u prijavi.

U prijavi se tvrdi i da je uprava „Alumine“ od otvaranja stečaja u „Birču“ uzimala kredite koji su nenamjenski trošeni. Posebno su, kako tvrde, sporni brojni krediti i pozajmice koje je „Alumina“ uzimala od osiguravajućih društava sa rokovima vraćanja od šest do 30 dana.

alumina krediti

„Nijedna pozajmica sa osiguravajućim društvima nije odobrena na Odboru poverilaca“, navodi se u prijavi i dodaje da stečajni upravnik nije, na zahtjev Odbora povjerilaca dostavio izvještaj o pozajmicama.

Zaključivali ugovore sa off-shore komapnijama

U prijavi se tvrdi i da je „Alumina“ potpisivala razne ugovore sa fizičkim i pravnim licima kojim su izvršena plaćanja, ali da nema izvještaja da li su te usluge izvršili i u kom obimu.

„Postavlja se pitanje ugovora sa neodredivim iznosom sa pravnim licem ,,Itelt Partners Corporationon sa sjedištem na Djevičanskim ostrvima“, dodaje se u prijavi.

Ističe se da su vrlo interesantni sporazumi koje je ,,Alumina” zaključila sa fizičkim licima dr. Manfred Doppelreiter i dr. Peter Lukesch u kojem je ugovoren procenat od sredstva koje dobije korisnik. Navodi se da je ovakav sporazum neodrediv sa osnovanim izgledom da se radi o pranju novca.

„Ako se uzme u obzir da je promet ,,Alumine” na godišnjem nivou nekoliko stotina miliona KM lako se može izvesti zaključak da se po ovako neodredivom sporazumu može isplatiti nekoliko miliona KM, a ne zna se zašto“, ističu u prijavi.

Sirovine nabavljali preko posrednika po većim cijenama, razliku dijelili?

Jedan od navoda u krivičnoj prijavi odnosi se i na nabavku sirovina i repromaterijala u „Alumini“ koja je, takođe, kako tvrde, izvršavana zaključivanjem štetnih ugovora velikih vrijednosti.

Podnosilac prijave tvrdi da je Uprava ,,Alumine” sirovine i repromaterijal kupovala od posrednika po daleko većim cijenama u odnosu na one koje bi bile da se kupovalo od neposrednog proizvođača.

alumina repromarerijal

Dodaje se da su veoma sumnjive transakcije kupovine rude boksita posebno iz Jajca te kompenzacije koje se vrše sa pravnim licima iz Mađarske, Austrije i Slovenije.

Podnosilac prijave tvrdi i da su za kupovinu gasa zaključivani štetni ugovori sa određenom dnevnom količinom gasa koju „Alumina“ mora preuzeti bez obzira na potrebe.

„Dešavalo da se gas pušta u zrak jer nije utrošen ali se morala zadovoljiti količina primljenog gasa. Dnevno se dešavalo da se u vazduh pusti plina u vrijednosti od 2.000 KM do 10.000 KM“, dodaje su u prijavi.

Dalje se navodi da su posebne štete nastale kod prodaje „Alumininih“ proizvoda jer su zaključivani ugovori neodredivog sadržaja posebno cijene i kvaliteta tako da ih je mogao tumačiti kako je ko htio, ali na štetu ,,Alumine”.

„Cijene su većinom ugovarane ispod tržišnih posebno hidrata i odvožene u Mađarsku. Više pravnih lica iz Mađarske je kupovalo proizvode, ali iza svih ovih kupaca su bila ista lica koja su opet samo sa određenim licima iz „Alumine“ kontaktirali i dogovarali cijene i količine“, piše u prijavi u kojoj je navedeno i da su prema nekim informacijama osobe iz RS suvlasnici firmi iz Mađarske i da su u bliskim odnosima sa rukovodstvom ,,Alumine”. Iz tih preduzeća se, kako tvrde, ta ista roba prodaje u Sloveniju po daleko većim cijenama.

Takođe, tvrde da se vrši i dvojno fakturisanje i zaključenje ugovora i to na način da jedni ostaju u “Alumini“, a drugi kod kupaca po većim cijenama te se tada raznim cesijama, kompenzacijama i asignacijama razlika u inostranstvu uplaćuje na žiro – račune.
lazo djurdjevic

Đurđević: Ja ne potpisujem ugovore, ako je bilo nezakonitosti to će se utvrditi

Komentar Mileta Matića nismo uspjeli da dobijemo, dok je stečajni upravnik „Birča“ Lazo Đurđević je istakao da nije upoznat sa ovom prijavom i dodao da on kao stečajni upravnik po zakonu čini skupštinu preduzeća i da tu funkciju obavlja u skladu sa zakonom.

„Zna se šta su ingerencije skupštine društva – da pregleda završne račune, donosi odluku o tome treba li nekoga postaviti ili smijeniti. Ja nisam odgovorno lice, niti ja potpisujem ugovore. Mada ne vjerujem da su takvi ugovori potpisivani, ali vjerovatno će neko ko na tome bude radio provjeriti ko je i šta potpisivao. Ali, da je to tako rađeno, kao što se navodi u prijavi, ne bi „Alumina“ iskazala onoliku dobit, već bi vjerovatno imala gubitak“, rekao je Đurđević.

On je istakao da uprava „Alumine“ određuje sama sebi platu i naveo da „misli da predsjednik Uprave ima platu 5.000 KM“.

„Nedavno sam ja sa novim predsjednikom uprave potpisao ugovor i tada sam tek vidio taj ugovor, jer su njih ranije imenovali ljudi iz „Birač Europe“, rekao je Đurđević.

Kazao je da je upoznat sa odlukama o kreditnim zaduženjima kod banaka, a da nije upoznat sa pozajmicama od osiguravajućih društava.

CAPITAL: S. Vukelić, M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Krivična prijava: Matić sa Litvancima izvlači novac iz „Alumine“

  1. ratni drugovi

   Matić je lično čovjek od Zorana Tegeltija, njegov kućni prijatelj i intimus

  2. kojestaje

   A ko je S.Rubez i koja je njena uloga? I sta je sa nedjela prije ove postave dok su litvanci pasli i ko i kada ce za to odgovarati? Kako se u svemu tome kotira Zoran nacelnik? Ijaaaaooooo sta bih jos da pitam??? Drugi put

  3. Rade

   Glupost i zamjena teza. Napadate covjrka koji je digao fabriku na noge

  4. teRade

   I ja sam tog misljenja ali…..drustvo i drzava su nam takvi da se vode onom-napad je najbolja odbrana…sto ce reci da upravo krivci iskrivljuju istinu da bi prikrili svoj prljav ves.Valjda ce se nekada dokazati ko sta i kako…

  5. Radnik

   Da možda podnosioci krivične prijave nisu Sonja Rubež i Zoran Stevanović? Zamjena teza, apsolutno. Ja da sam na Matićevom mjestu, ne bih posustao dok ovakav soj ne bi strpao u zatvor.

  6. Rade

   Sramota je da Matica blate oni koji su stvarno pocinili cijeli kriminal u Biracu? Zasto se specijalno tuzilastvo ne bavi nasim licima koji su zajedno sa Litvancima unistili fabriku? Ima im podosta, a vecina i dalje radi u fabrici. Matic, koji je napravio fabriku sad pada pod udare upravo te bande koja je unistila Birac.

  7. reRadnik

   Kakvu sliku salju mladima:radite kao mi i niko vam nista ne moze! Sramota! Sprdacina! Unistili su fabriku i ne staju na tome,nije narod glup da im se po koji put vec servira ova i slicne gluposti..na zalost dok se sve dokaze…Prodjose vozovi!

  8. Savo zv

   Za stecajnog i ovog drugog me ne zanima ali blatiti i proganjati ljude koji za nas uradise nesto dobro e to je vec previse kad znamo koja je postava i sta sve radila a vecina ih jos radi.Rastjerajte sve koji su nam pomogli a ostavite i dovedite novebivsesadasnje krimisaradnike i eto vam konacnog kraja price zvane Birac.

  9. Borac

   Sve koji su sarđivali sa Litvancima istjerati iz kompanije. Za Matica sve pohvale trebao je da navrijeme napravi čistku.

  10. Mirko

   Da nije tužno bilo bi smješno… Mile Matić je na udaru samo zbog toga što Zoranu Debelom i Gociju iz Foče nije dozvolio da otmu i unište fabriku… Sramno smo društvo postali…

  11. Ristan

   Matić je fabriku digao na noge, a sad ga trulež ljudski pokušava na najprizemniji način oblatiti.

  12. zv

   Kako lijepo stecajni stiti sebe-ne potpisuje ugovore…ali naredjuje odredjuje odobrava nagradjuje se…svu pozitivu bere a od negative rukice pere…po ovom tekstu ispade da je Alumina u gorem stanju nego li je bila sa strancima prije ove postave koja se izbori sa mnogim preprekama i napravi pricu….a ta prica i jeste zasmetala kriminalcima pa razbucase sve i jos anonimna tuzba… kome i za sta? Moze se desiti bumerang gospodo krimosi ako znate sta to znaci,ako ste uopste edukovani u tom smjeru?

  13. nada

   Eeeee Lazo Lazo ne valja ti to,dok su ti ljudi pravili profit dobri su bili a sad ti se Zoka i ekipa upetljase a s druge str i Rubezcici a ti lijepo u kraj,smjene otkazi povlacenje. Nisi kriv,da li si prav?Budi posten i zauzmi stav ma kakav bio mozda ce te vise cijeniti mada ti je kasno i za to.Eeeee moj Djurdjevicu ljigavo ti je to al dobro sam pao sam….valjda svi dobijemo onako kako radimo.Nadamo se da ti je Lakic covjek od povjerenja postenja i akcije u pravom smijeru.srecno vam bilo a i nama sa vama ako je to ikako moguce sta ste ljudima uradili.

  14. karakaj

   PORODICA RUBEZ SPASAVA SEBE

  15. Радник

   Imaju oni pre Matica da se pozabave onima koji su pomogli Litvancima da uniste fabriku….bojim se da ti i njihovi politicki tutori plasiraju ovakve price da se skrene sa pravog puta istrage…ko je naneo stetu i ko je pored malih plata uzimao ogromne pare na druge nacine iz fabrike zajedno sa Litvancima…to prvo nek rese..pa onda nek pretresu Matica i njegovo rukovodstvo koje je fabriku vratio na noge…

  16. Acika

   E, hvala Bogu da i idiotcina vec jednom dolija!

   • Re Acika

    Ova Rubez bas pljuje

  17. zombi

   Vaskrsli Rubezi,ne da im djavo mira a toliko su ogrezli da sa sobom zele i svoje neprijatelje i bivse prijatelje i pola Zv povuci
   a nacelnik im u tome svesrdno pomaze ali ko kome jamu…..mozda bude i nagradjen

  18. LAKIĆU SMEĆE

   Tegeltijini kadrovi guverner bitku, ode Lakić u smeće :-)

  19. SIPA

   A zašto SIPA i Tužilaštvo ne ispitaju ulogu gospodje Rubež u uništavanju Fabrike? Kakav je njen doprinos iznošenju silnih miliona iz RS? Lako je gospodji da podnosi anonimne krivične prijave i spinuje javnost

  20. re SIPA

   Zna se zasto…napad je najbolja odbrana a milioncici u jednom a orascici u drugom dzepu a nos ko u PINOKIJA

  21. RUDA

   A STA SU RUBEZI SA SARADNICIMA IZVUKLI PA SAD PREBACUJU LOPTICU MISLECI DA SU SE IZVUKLI-PITAJTE LITVANCE I JOS PO NEKOG IZ STARE GARNITURE