Capital.ba

Kratkoročne obaveze „Šuma RS“ za 35 miliona premašile tekuću imovinu

07.11.2018. / 16:17

– Revizija: „Šume“ bi mogle biti suočene sa problemima likvidnosti
 – Pojedina gazdinstva nisu na vrijeme isplaćivala plate i doprinose
– „Šume“ tužene za 14,4 miliona KM

BANJALUKA – Kratkoročne obaveze „Šuma Srpske“ na kraju prošle godine bile su za 35,2 miliona KM veće od tekuće imovine, nisu na vrijeme izmirivane obaveze prema opštinama, dok su pojedina gazdinastva kasnila i sa isplaćivanjem plata i doprinosa, otkrili su revizori.

U revozorskom izvještaju „Šuma RS“ za prošlu godinu navedeno je da bi zbog daleko većih kratkkoročnih obaveza od tekuće imovine ovo preduzeće moglo biti suočeno sa problemima likvidnosti, odnosno moglo bi doći u situaciju da ne može izmirivati kratkoročne obaveze prema dobavljačima, povjeriocima i kreditorima.

Revizori su objelodanili i da su „Šume“ založile upravne zgrade u Banjaluci i Sokocu, kao i dio nekretnina organizacionih jedinica kao obezbjeđenje za uzete kredite. Založen je i značajan dio opreme.

Utvrdili su probleme kod popisa zaliha, posebno ističući problem premjera na lagerima, gdje je velikom broju sortimenata onemogućen premjer srednjeg prečnika, jer su u većini slučajeva zatrpani drugim sortimentima.

Prema nezvaničnim informacijama, na direktora „Šuma“ Ristu Marića vrši se pritisak da podnese ostavku na ovu funkciju prije verifikacije mandata u Narodnoj skupštini RS. Ukoliko bude smijenjen, Marić će samo nastaviti niz smjena direktora preduzeća  i funkcionera u institucijama RS u posljednje vrijeme.

„Primijećeno je da se u tom slučaju uglavnom vrši samo procjena srednjeg prečnika, a ne premjer na pogodnim mjestima ili njegovo proračunavanje. Još uvijek je u primjeni drvena klupa, dok se aluminijska klupa (koja je preciznija i manje podložna habanju i sistematskim greškama) skoro i ne koristi“, navedeno je u izvještaju.

Revizori su naveli i da je jedan dio gazdinstava isplaćivao plate sa zakašnjenjem u prosjeku od dva mjeseca, dok je isplata doprinosa kasnila i po tri mjeseca. Pored toga, preduzeće nije obračunalo i izvršilo rezervisanja za potencijalne troškove zateznih kamata zbog neblagovremenog izmirenja obaveza za doprinose.

Utvrđeno je i da obaveze prema opštinama nisu izmirivane u skladu sa zakonom, odnosno do 5. u mjesecu za prethodni kvartal.

„Od ukupno 5,1 miliona KM obaveza za poreze, carine i druge dažbine, na naknade za opštine se odnosi oko 4,9 miliona, a na ostale obaveze 160.729 KM. Poreska uprava RS je lani utvrdila dodatne obaveze i zatezne kamate zbog neblagovremenog izmirivanja obaveza prema opštinama“, dodaje se u izvještaju.

Revizori su se dotakli i sudskih sprova koje „Šume“ vode te utvrdili da se, osim milionskih iznosa koje potražuju sudskim putem, „Šume“ suočavaju i sa milionskim tužbama koje su protiv njih podnesene.

U toku je 706 sudskih sporova koji se vode protiv dužnika zbog naplate potraživanja, ukupne vrijednosti 27,2 miliona KM, dok je protiv „Šuma“ pokrenuto 177 sudskih sporova ukupne vrijednosti 14,4 miliona maraka“, navodi se u izvještaju i dodaje da je kod devet organizacionih dijelova javnog preduzeća izvršeno rezervisanje za sudske sporove, dok kod ostalih to nije urađeno.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Komentari na članak: Kratkoročne obaveze „Šuma RS“ za 35 miliona premašile tekuću imovinu

  1. PSP

    Drvo je jedan od najvrijednijih prirodnih resursa RS. Bio. Kao i voda. I umjesto da predstavlja osnov razvoja i opstanka, sume RS su se svele na sredstvo i mezanizam besomucne pljacke i bogacenja pojedinaca. I pored toga sto se u sumarstvu skoro nista ne investira (obnova sumskog fonda, i sl.) sumska gazdinstva ne uspijevaju da prezive bez zaduzivanja kod domacih, a stranih, cime kompletnu RS guraju u duznicko ropstvo. Sve se stavlja pod hipoteku, kako bi jednog dana sve preslo u ruke stranaca. Preko “domacih” banaka. Sto je dio vec davno utvrdjenog projekta, u kome su nasi politicari obicni izvrsioci.

    • Raus

      Upravo tako. Kriminal je kad se sumarska industrija zaduzuje umjesto daproizvodi dobit.