Capital.ba

Kozarić: Budžetu BiH prebačeno 60 odsto profita

09.04.2015. / 16:16

kozaricSARAJEVO, Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da je ova banka danas prebacila za budžet BiH 60 odsto njenog profita u 2014. što iznosi 21.246.000 KM.

“Profit Centralne banke u 2014. godini iznosio je 35,4 miliona KM, a u 2013. godini je bio manji. Sveobuhvatna dobit u 2014. je iznosila 139,9 miliona KM, što je, prema našoj procjeni, dosta uspješno”, rekao je Kozarić na godišnjoj konferenciji za novinare Centralne banke BiH o poslovanju banke i makroekonomskim pokazateljima.

Kada je riječ o makroekonomskim pokazateljima, Kozarić je naveo da je realna stopa rasta bruto društvenog proizvoda /BDP/ u 2014. iznosila 0,7 odsto zbog katastrofalnih poplava.

“Za 2015. projekcija je da će iznositi 2,6 odsto. Stopa industrijske proizvodnje je u 2014. bila 0,1 odsto, a za 2015. godinu je projekcija da će biti između 4,5 i pet odsto”, naveo je on.

Prema njegovim riječima, prosječna godišnja inflacija u 2014. predstavljala je prvi put deflaciju od 0,9 odsto, a očekuje se da će u ovoj godini inflacija biti od jedan do 1,5 odsto.

“Stopa nezaposlenosti u 2014. bila je 27,5 odsto, a projekcija za 2015. je da će iznositi 27 odsto. Spoljni dug je iznosio 8,12 milijardi KM, a u ovoj godini 580 miliona KM iznose obaveze po svim nivoima”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, deficit tekućeg računa u 2014. bio je 7,7 odsto BDP-a.

“Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,6 odsto, strane direktne investicije u 2014. – 819 miliona KM, a devizne rezerve najveće su do sada – 7,8 milijardi KM. Neto dobit bankarskog sektora na nivou BiH bila je 167 miliona KM, nivo nekvalitetnih kredita je bio 14 odsto, a bankarski sektor je bio likvidan sa 17 odsto kapitalizacije”, naveo je on.

Kozarić je najavio da u narednu srijedu, 15. aprila, delegacija BiH čiji je član, a koju čine predsjedavajući Savjeta ministara, entitetski premijeri i entitetski ministri ide u Vašington na sastanak koji će biti prilika da se otvore pregovori sa MMF-om o potencijalnom budućem aranžmanu.

Viceguverner Centralne banke Radomir Božić rekao je da su uslovi investiranja u 2014. bili nepovoljni i teški.

“Prosječna ponderisana kamatna stopa u 2008. je iznosila 4,5, da bi se spustila kasnije za deset puta što je rezultat drastičnog smanjenja relevantnih kamatnih stopa na tržištu novca i stope pada prinosa na obveznice”, pojasnio je on.

Viceguverner Centralne banke Ernadina Bajrović rekla je da je u 2014. nastavljena automatizacija i modernizacija administracije radi efikasnosti i dodatnih ušteda.

“U 2014. smo imali 1,5 miliona KM ušteda na vrlo rigidino definisanom finansijskom planu. Vodili smo vrlo racionalnu politiku upravljanja ljudskim resursima. Od 2011. do 2015. zaposlena su samo dva službenika”, rekla je ona.

Viceguverner Centralne banke Ankica Kolobarić rekla je da je u 2014. puštena u upotrebu nova IT platforma za statistiku i pokrenut statistički portal “panronama.nekto” gdje se mogu naći podaci i analize.

“Osim saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom, rejting agencije dva puta su posjetile našu banku radi ocjene kreditne sposobnosti zemlje”, rekla je ona. Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!