ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Korupcija usporava put Srbije ka EU

Objavljeno u OSTALO

korupcijaBEOGRAD,  Neadekvatan odnos prema borbi protiv korupcije usporava put Srbije ka Evropskoj uniji, kaže Rodoljub Šabić.

Povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je kazao, komentarišući loš indeks percepcije korupcije Srbije za 2009. godinu, da niz loših ocjena govori o zemlji koja ima ozbiljan problem sa korupcijom, koji i “građani osjećaju na svojoj koži”.

Indeks percepcije korpucije je potvrda onoga kako vas svijet vidi, rekao je Šabić, dodajući da je nekada važnije kako vas drugi vide, iako ta ocjena ne mora biti apsolutno tačna. On je kazao da ocjene TI slušaju ljudi koji su za Srbiju intersanatni – biznismeni i investitori koji svoj novac žele da plasiraju.

U Srbiji problem je u koncepciji borbe protiv korupcije koja je zasnovana na pogrešnim pretpostavkama, rekao je Šabić, navodeći da neće biti rezultata ako ne dođe do “kvalitativne promjene odnosa prema pravu javnosti da zna”. “Ako napravimo princip od ‘prava javnosti da zna kako je potrošen svaki javni dinar’ imaćemo izuzetno kvalitetan rezultat”, istakao je Šabić.

Šabić smatra da je u borbi protiv korupcije potrebna bolja preglednost poslovanja javnih preduzeća i državnih organa i da će “gordijev čvor” predstavljati pitanje finansiranja političkih stranaka.

On je naveo da se i u takvom propisu kao što je zakon o budžetskom sistemu na samo jednom mjestu spominje princip javnosti i da će pitanje finansiranja političkih stranaka biti jedan od najtežih zadataka Agencije za borbu protiv korupcije, koja će imati bolja ovlašćenja od Republičkog odbora za rješavanje o sukobu interesa.

Potrebno je, kaže Šabić, podići nivo preglednosti poslovanja javnih preduzeća i državnih organa, posebno u oblastima raspolaganja novcem i javnim resursima. Sa druge strane, mjere kao što su hapšenja zbog afera samo “udaraju po posljedicama, gase vatre i ne mjenjaju socijalni kontekst koji indukuje korupciju”, smatra povjerenik.

Podsjetimo, Srbija je na ovogodišnjoj listi TI, sa indeksom percepcije korupcije 3,5 ostvarila minimalan napredak u odnosu na prošlu godinu kada je imala indeks 3,4. Srbija se prema tom rangiranju među zemljama regiona ponovo našla pri samom dnu, dok je na ukupnom nivou na 83. mestu

Što se tiče ostalih zemalja regiona, Crna Gora je napredovala i ove godine je na 69. mjestu sa indeksom 3,9, dok je Albanija pala niže – na 95. mjesto sa indeksom 3,2. Od zemalja regiona slabije je rangirana samo Bosna i Hercegovina – sa indeksom 3,0 na 99. mjestu. Hrvatska je ove godine zabilježila pad i sa ocjenom 4,1 deli 66. mjesto. Četiri balkanske zemlje dijele 71, mjesto sa indeksom 38 – Makedonija, Grčka, Rumunija i Bugarska. Od zemalja bivše Jugoslavije Slovenija je najbolje rangirana i sa indeksom 6,6 (za 0,1 lošije nego lani) deli 27. mjesto. B92

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+