Capital.ba

Korupcija česta među političarima Crne Gore

15.05.2012. / 8:50

PODGORICA, Za oko 60 odsto crnogorskih građana nizak standard i ekonomska kriza su veći problem od korupcije, ocijenjeno je na predstavljanju projekta “Jačanje kapaciteta civilnog društva za doprinos evropskim integracijama i procesu pristupanja”.

Predstavnici koalicije “Euroblok”, koju čine nevladine organizacije, odlučili su se za monitoring četiri oblasti – korupcija, javne nabavke, državna pomoć i administrativni kapaciteti.
Predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring Zlatko Vujović pojasnio je da je jedan od zadataka CEMI u okviru projekta bila tema koja se odnosi na korupciju, pa je napravljeno istraživanje koje je rađeno na uzorku od 840 ispitanika od 11. do 18. aprila.
Po 30 odsto ispitanika smatra da su najveći problemi nizak standard građana, odnosno nezaposlenost.
Ekonomska kriza izaziva najveći stepen zabrinutosti kod 13 odsto ispitanika, a korupcija kod 11 odsto.
– Korupcija je potisnuta teškom ekonomsko-socijalnom situacijom i očigledno da situacija u kojoj je veliki broj građana ostao bez posla izaziva veću zabrinutost nego pitanje korupcije – kazao je Vujović.
U poređenju sa 2009. godinom broj onih koji pominju nezaposlenost skočio je sa 14 na 30 odsto, a nizak životni standard u 2009. godini pomenulo je 23 odsto.
Kada je u pitanju povjerenje u institucije, kriza i drugi socijalni problemi su uticali na značajan pad povjerenja. Blagi rast povjerenja imaju nevladine organizacije, koje su izbile na prvu poziciju, a u koje vjeruje 41 odsto ispitanika.
S druge strane, kaže Vujović, dogodio se snažan pad povjerenja u državne institucije. Predsjednik Vlade bilježi pad od 15, Skupština od 14, predsjednik Skupštine 14, a predsjednik Crne Gore 11 odsto. U 2009. godini 31 odsto ispitanika je vjerovalo u uspješnost Vlade u borbi protiv korupcije, dok ih je ove godine 19 odsto.
Po riječima profesora Zorana Stojiljkovića, krajnje je indikativno da na dnu liste stoje sve one institucije koje su formirane da bi se borile protiv korupcije – Komisija za sprečavanje pranja novca, Uprava za antikorupcijsku inicijativu, Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, Državna revizorska institucija, ali i Uprava za nekretnine, Poreska uprava, Savjet za privatizaciju i Državna izborna komisija.
Institucije u koje građani imaju povjerenja su mediji, obrazovni sistem, vojska, zdravstvo, predsjednik, kao jedina politička institucija sa pozitivnim saldom, odnosno veći je broj građana koji vjeruje Filipu Vujanoviću, od onih koji mu ne vjeruju.
Na pitanje da li je Komisija za sprečavanje sukoba interesa nezavisna od političkih uticaja, 57 odsto ispitanika je kazalo da je pod kontrolom vladajućih stranaka. Oko 48 odsto ispitanika smatra da je sudstvo korumpirano, 47 odsto da je to sektor carina, 44 da su to političke partije, i 43 odsto da je Vlada korumpirana.
Nema para ni za mito
Po riječima Stojiljkovića, frustrirani građani manje su spremni da učestvuju u korupciji, a nemaju ni novca da podmićuju.
– Toliko su osiromašeni da ne ulaze u te relacije. Jedna od pretpostavki je da Crnogorci najviše vole stvari da rješavaju ne novcem, nego rođačkim i prijateljskim vezama – smatra on.
Prema ovom istraživanju građani bi, za razliku od prije tri godine, dali mito samo za zdravstvene usluge i posao, eventualno za dobijanje stana. Novosti

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!