Capital.ba

Korumpirani profesori i ljekari na udaru zakona

05.07.2013. / 10:34

1BANJALUKA, Korupcija u zdravstvu, obrazovanju, javnoj upravi i kulturi u Republici Srpskoj prisutna je u različitim oblicima, a kao strateške ciljeve za borbu protiv korupcije Vlada RS odredila je utvrđivanje disciplinske odgovornosti, jači inspekcijski nadzor i reviziju, te veći nadzor nad izvođenjem javnih radova.

Navedeno je to u Nacrtu strategije borbe protiv korupcije u RS za period 2013 – 2017. godina, koji je prije dva dana usvojila Vlada RS, a koji je u posjedu “Glasa Srpske”.

Strategija obuhvata analizu u najvažnijim oblastima života i načine na koje je korupcija u njima zastupljena, kao i strateške ciljeve za njeno suzbijanje.

Zdravstvo i obrazovanje

Kada je riječ o zdravstvu i socijalnoj zaštiti, u Nacrtu strategije se navodi da se u toj oblasti mogućnost korupcije temelji na subjektivnom odlučivanju prilikom nabavke potrošnog materijala, lijekova i medicinske opreme i prilikom zapošljavanja.

– Ljekari, a nerijetko i drugi zdravstveni radnici, pa čak i pomoćno osoblje i određene komisije mogu se naći u lancu korupcije. Korupcija može biti prisutna kroz sve etape liječenja nekog lica, od prijema, pa do otpusta, do upućivanja na rehabilitaciju u zdravstvene ustanove – navodi se.

Dodali su da se korupcija najčešće javlja kao primanje novca ili poklona od pacijenata, te kroz povezanost radnika u državnim ustanovama i onih u privatnoj praksi.

– Korupcija se javlja i kao sprega farmaceutske industrije i ljekara kroz promovisanje lijekova određene kompanije u zamjenu za neku korist, najčešće novac, do simbolične u vidu poklona, olovaka, notesa, kalendara – piše u Nacrtu.

Kao strateški cilj za borbu protiv korupcije u ovoj oblasti, u Nacrtu strategije je istaknuto obezbjeđenje zakonitosti i javnosti rada zdravstvenih ustanova, utvrđivanje disciplinske odgovornosti za djelo korupcije, poboljšanje rada sudova časti.

Kada se radi o obrazovanju i kulturi, navodi se da su lica koja su najpodložnija korupciji učitelji, nastavnici, profesori, kao i rukovodioci obrazovnih institucija. Korupcija u ovoj oblasti konstatovana je prilikom odlučivanja rukovodilaca o disciplinskim mjerama, a najčešće se javlja u procedurama upisa u srednju školu i fakultete, zapošljavanju radnika, ocjenjivanju, polaganju ispita, izboru za univerzitetska zvanja, sufinansiranju projekata putem konkursa iz oblasti kulture, izvođenja ekskurzija, izgradnji objekata, smještaju i ishrani studenata.

Kao način borbe protiv korupcije u ovoj oblasti naglašeno je otklanjanje mogućnosti za korupciju pri izboru izvođača ekskurzije i izleta učenika, obezbjeđivanje transparentnost upisa, intenzivniji prosvjetno-inspekcijski nadzor i revizija finansijskog poslovanja škola.

Uprava

U Nacrtu strategije navodi se da onemogućavanje nepotizma i povezanih pojava nije moguće bez aktivnog učešća svih republičkih organa uprave, jedinica lokalne samouprave, javnih ustanova i nadzora ministarstava. Dodaje se i da nedovoljno znanje i iskustvo zaposlenih predstavljaju mogući izvor korupcije, te je neophodno uvođenje jasnog principa lične odgovornosti.

– Rizici od korupcije u upravi, gradovima i opštinama se odnose na složene procedure, postojanje uskih grla u sprovođenju propisa, upravljanje imovinom opština i gradova, te raspisivanju tendera mimo plana – piše u Strategiji.
Korupcija u ovoj oblasti planira se suzbiti kroz jačanje internih kontrola, sprečavanje dvosmislenosti tumačenja zakona, povećanje nadzora nad izvođenjem javnih radova i sprečavanje nelegalne gradnje objekata.

Ministar pravde RS Gorana Zlatković rekla je “Glasu Srpske” da je cilj ovog dokumenta da se poboljša stanje u svim sferama i da se mogućnost za korupciju svede na minimum.

– Strategija je usmjerena podjednako na prevenciju, kao i na represiju, odnosno efikasnije djelovanje policije, tužilaštava i sudova, a kako bi što manji broj slučajeva korupcije ostao u okviru “tamne brojke” kriminaliteta – kazala je Zlatkovićeva i dodala da je planirano formiranje antikorupcionog tima Vlade RS u kojem će biti zastupljeni stručnjaci iz svih oblasti. Glas Srpske

grafikon001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!