Capital.ba

Korištenje deviznih rezervi dovelo bi do veće krize

04.04.2020. / 7:46

SARAJEVO, Učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu, saopšteno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Iz Centralne banke upozoravaju da su posljednjih dana u javnom diskursu česte netačne tvrdnje o ulozi, zadacima i ovlaštenjima koje su propisane Zakonom o Centralnoj banci BiH i Ustavom Bosne i Hercegovine.

– CBBiH je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, te doprinosi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama CBBiH, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora – navodi se u saopštenju.

Dodaju da je, u tom smislu, domaća valuta stabilna i uživa potpuno povjerenje, i na taj način CBBiH najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

“Pala bi vrijednost domaće valute”

– Učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli bi dovesti do mnogo veće i trajnije krize. Poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu. Napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo bi katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH. Pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti – objašnjavaju u Centralnoj banci.

Dodaju da institucije BiH u okviru svojih mandata nastoje osigurati povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

– Višak rezervi na računu kod CBBiH koji je na raspolaganju bankama krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka – navodi se u saopštnju.

Smanjene stope obavezne rezerve

Dodaju da je najviše što CBBiH u takvim uslovima može učiniti u okviru svog mandata je razmotriti smanjenje stope obavezne rezerve ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa.

– Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti – navedeno je u saopštenju.

– Takođe, u ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam osigurati potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu – navode u Centralnoj banci.

CBBiH u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fisklanog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa.

CBBiH radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena s radom korespondentnih inostranih banaka i radom platnih sistema.

– U skladu sa svim navednim, napominjemo da je CBBiH uvijek sve zaprimljene naloge deponenata realizovala u za to predviđenom roku. CBBiH svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije hartije od vrijednosti zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite najkvalitetnijih banaka. Razlog tome jest što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za evre i mi mu to garantujemo – navedeno je u saopštenju.

Dodaju da CBBiH redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima.

– Gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u što u se uvjerili i naši građani. Evidentno je da građani koriste i druge vidove plaćanja, kao i činjenica da su depoziti stabilni – dodaju oni.

Da bi to mogla garantovati, CBBiH mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva (ulaganja) u potpunosti (solventnost) i na vrijeme (likvidnost) kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele.

– To je temelj na kojem počiva valutni odbor ali i  stabilnost cijelog finansijskog  sistema u BiH već preko dvije dekade. Ukoliko bi se ulaganja centralne banke vršila u hartije do vrijednosti niže kvalitete, ne samo da je to protivno propisima, već bi to značajno smanjilo vjerodostojnost cijelog sistema – zakljčeno je u saopštenju.

Dodaju da će Centralna banka Bosne i Hercegovine će izvršiti svoj mandat i nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u Bosni i Hercegovini. Srpskainfo

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!