Capital.ba

Koji građani BiH imaju najbolji posao na svijetu?

13.05.2013. / 6:50

slikaSARAJEVO, Najbolji posao na svijetu imaju aktuari, pokazalo je nedavno istraživanje evropske agencije za zapošljavanje “Career Cast”.

Da se s tim zanimanjem mogu baviti samo rijetki, pokazuje podatak da u Bosni i Hercegovini postoje samo 42 ovlaštena aktuara i desetak osoba koje se bave tim poslovima, ali još nisu stekle zvanje.

Opasne greške
I sami priznaju da je teško opisati čime se bave, ali objašnjavaju da ih je najviše zaposleno u osiguravajućim kompanijama te penzionim i zdravstvenim fondovima. U najkraćem, bave se problemima finansijske neizvjesnosti i rizika, koristeći matematičke metode teorije vjerovatnoće, statistike i finansijske matematike. Konkretnije, od njihovih izračuna zavisi, na primjer, koliko će se plaćati premija za osiguranje.
Posao je izuzetno odgovoran, jer od tačnosti aktuarskih kalkulacija zavise institucije za koje rade, a s obzirom na to da se radi o institucijama u koje mnoštvo ljudi ulaže novac, onda od njih zavisi i finansijska budućnost i tih osoba.
Bakir Pilav, aktuar “Bosna Reosiguranja” i predsjednik Aktuarskog društva BiH, kaže da posao aktuara zna biti izuzetno stresan i da se njim bavi specifična vrsta ljudi. – Neprestano smo “pritisnuti” rokovima, odgovori koji zahtijevaju temeljitu analizu, vrlo često se traže odmah, dok istovremeno nosite veliki teret odgovornosti, jer greške mogu imati nesagledive posljedice. Zbog toga posao najčešće nosite i kući i radite ga 24 sata dnevno – kaže Pilav.
Među loše strane ovog posla Pilav izdvaja i konstantni procjep između zahtjeva uprave kompanije s jedne i legislativnog okvira i zaštite interesa osiguranika s druge strane.
Aldijana Hadžić-Elezović, aktuar “Sarajevo osiguranja”, kaže da je njen posao poseban zbog više razloga. Na upit prate li tu složenost posla i odgovarajuće plaće, kaže da su primanja bh. aktuara nešto iznad prosjeka visoke stručne spreme u BiH, ali daleko ispod prosjeka primanja kolega u Evropskoj uniji i ostatku razvijenog svijeta. – Smatramo da bi primanja aktuara u BiH trebala biti veća, ali se i mi moramo uklapati u našu realnost – kaže Hadžić-Elezović.
Na upit kako se postaje aktuar, Suada Alić-Mešanović, ovlašteni aktuar i voditelj za aktuarske poslove “UNIQA osiguranja”, objašnjava da je diplomirala matematiku te da je poslije toga upisala školu za ovlaštenog aktuara, čiji je program predmeta i literaturu propisalo Aktuarsko društvo. Ovlaštenje za obavljanje tog posla izdali su joj Ministarstvo finansija FBiH te Agencija za nadzor osiguranja FBiH.

Čarobna kugla
Komentirajući rezultate istraživanja prema kojima je njeno zanimanje najpoželjnije od svih, Alić-Mešanović kaže da posao aktuara stvara pozitivni, motivirajući stres. – Ako tome doda još i to da, kao matematičar, moram biti i dobar ekonomista, informatičar i vrlo dobro poznavati i važeću legislativu, onda je za mene aktuarstvo zaista najpoželjnije zanimanje na svijetu – kaže Alić-Mešanović.
Opisujući svoje zanimanje, ona kaže da aktuar “promatra prošlost i kontrolira sadašnjost kako bi vidio budućnost”. – Čarobna kugla aktuara su podaci iz prošlosti i matematičke metode teorije vjerovatnoće, statistike i finansijske matematike – objašnjava Alić-Mešanović.
I njena kolegica iz kompanije Lejla Smailhodžić diplomirala je finansijsku i aktuarsku matematiku na Ekonomskom fakultetu. Pet godina radi kao aktuar za životno osiguranje, ali još nema licencu. Ove godine postala je pridruženi član Aktuarskog društva, što je jedan od uslova za dobijanje licence ovlaštenog aktuara.
U aktuarskom odjeljenje “UNIQA osiguranja” radi i Elma Bećirević. – Aktuarstvo može biti najpoželjnije zanimanje za svakoga ko ima sklonosti za analizu podataka, voli statistiku i matematiku – kaže Bećirević, koja, takođe, još čeka licencu za ovlaštenog aktuara.

Planiranje državnih troškova
Aktuarske tehnike i znanja mogu se, kako kaže Elma Bećirović, koristiti u mnogim područjima. Na primjer, aktuarska analiza demografskih kretanja stanovništva i kretanja u privredi nužna je kod dugoročnog planiranja državnih izdataka za troškove obrazovanja, penzija, zdravstva, transporta i drugih usluga, prenose agencije.

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!