Capital.ba

Knežević tužio IDDEEA zbog duga za kiriju

29.11.2018. / 11:44

BANJALUKA – Dok godinama ne uspijeva da trajno riješi pitanje smještaja u Banjaluci, Agencija za identifikacione dokumenate, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) suočava se sa tužbama zbog duga za kiriju i naknadu štete firmi čiji je prostor godinama iznajmljivala, saznaje portal CAPITAL

Banjalučka firma „Red Brick Gradnja“ Save Kneževića podnijela je dvije tužbe protiv IDDEEA, nakon što se Agencija polovinom prošle godine iselila iz njihovih prostorija u Banjaluci.

Po prvoj, milionski teškoj tužbi, prije 15-ak dana donesena je prvostepena presuda i odbijen je zahtjev „Red Brick Gradnje“ da im IDDEEA isplati 4,4 miliona KM.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka rekli su za CAPITAL da je tužba podnesena radi naknade štete od 4,4 miliona KM, a po osnovu ugovora o zakupu.

„Sud je 15. novembra 2018. godine donio presudu kojom je u cijelosti odbio tužbeni zahtjev“, naveli su u sudu.

I drugi spor, daleko manje vrijednosti, na samom je kraju. Po ovoj tužbi, kojom  „Red Brick Gradnja“ od IDDEEA potražuje 51.017 KM na ime zakupnine i troškova sanacije objekta, juče je u Okružnom privrednom sudu Banjaluka održana glavna rasprava.

„Predmet tužbenog zahtjeva su prava tužioca iz ugovora o zakupu poslovnih prostorija, a odnose se na plaćanje zakupnine i potraživanja za sanaciju poslovnog prostora. Održana je glavna rasprava i u zakonskom roku strankama će biti dostavljena odluka“, rekli su u Okružnom privrednom sudu.

Vlasnik firme „Red Brick Gradnja“ Savo Knežević tvrdi da je njegova firma sa IDDEEA imala ugovor o zakupu na deset godina, odnosno pet plus pet godina i da je Agencija bila dužna da produži ugovor sa njima dok ne izgradi novu zgradu u Banjaluci.

On je kazao da je prije isteka prvih pet godina zakupa tražio od rukovodstva IDDEEA da se izjasni da li ostaju i dalje u njihovom prostoru na što je dobio potvrdan odgovor, a da je samo mjesec dana kasnije, nakon promjene direktora IDDEEA, odlučeno da, ipak, neće dalje ostati u tom prostoru.

„Mi smo se nekoliko mjeseci prije isteka prvih pet godina zakupa obratili tadašnjem direktoru sa zahtjevom da se izjasni hoće li produžiti ugovor ili ne. On je potvrdio da će produžiti ugovor pod istim uslovma, jer još nisu napravili zgradu. Tražili su da se kompletan poslovni prostor koji su koristili okreči i da se obnovi kancelarijska oprema koja više nije bila za upotrebu i mi smo to prihvatili. Međutim, nedugo nakon toga IDDEEA dobija novog direktora koji je taj dogovor negirao. Zbog toga sam ih tužio“, rekao je Knežević.

S druge strane, u IDDEEA, koju zastupa Pravobranilaštvo BiH, tvrde da su oba tužbena zahtjeva neosnovana.

„Činjenica je da postoje dva tužbena zahtjeva firme “RedBrick Gradnja” protiv BiH odnosno Agencije, ali su oni u potpunosti neosnovani. Agencija je, na osnovu ugovora o zakupu poslovnog prostora na period od pet godina, od avgusta 2012. godine do avgusta 2017. godine, koristila prostor u vlasništvu  te firme, te istekom ugovora, od 1. avgusta prošle godine sjedište Agencije je u zgradi “Ekvator” u prostorijama u vlasništvu Centralne banke BiH“, kazali su za CAPITAL u IDDEEA i dodali da će ovaj prostor bez naknade koristiti naredne četri godine, čime su uštedjeli više od milion KM.

Inače, IDDEEA je ove sedmice poništila tender za izbor izvođača koji će graditi zgradu Agencije u Banjaluci, jer nijedna od pet pristiglih ponuda nije bila prihvatljiva, o čemu smo pisali u tekstu IDDEEA poništila tender za zgradu u Banjaluci.

CAPITAL: Marina Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!