Capital.ba

Klijenti propale Bobar banke moraju platiti 10.000 KM!

03.02.2017. / 8:00

– Svi povjerioci Bobar banke prisiljeni platiti sudsku taksu od jedan odsto od visine potraživanja
– Pavlović: Naplata takse nije poštena, ali je zakonita
– Stečajni upravnici: Povjerioci uvijek snose rizik
– Đurđević: Odbor povjerilaca odlučiće da li će krediti odmah dospjeti na naplatu

BIJELJINA, Povjerioci bijeljinske „Bobar banke“ u stečaju, pored toga što će ostati bez većeg dijela novca koji su imali u toj propaloj banci, moraju da plate i do 10.000 KM samo da bi prijavili svoja potraživanja, prenosi poslovni portal CAPITAL.ba.

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je 24. januara rješenje o pokretanju stečaja u Bobar banci, a poveriocima je ostavljen rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja.

„Pozivaju se povjerioci da izvrše uplatu sudske takse na ime prijave potraživanja i to u vrijednosti od jedan odsto od visine prijavljenog potraživanja, s tim da ne može biti manja od 50 KM ni veća od 10.000 KM“, navedeno je u rješenju o otvaranju stečaja u „Bobar banci“.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da nije pošteno da ljudi koji su izgubili značajan novac u ovoj banci sada moraju da plaćaju i proviziju, ali je zakonito i da tu ne može biti odstupanja.

„Novca u „Bobar banci više nema“, tako da je upitno da li će povjerioci dobiti i tih jedan odsto svojih potraživanja. Ja bih se zapitao da li se isplati dati jedan odsto, ali s obzirom na to da nada umire zadnja, sigurno je da će se svi nadati da će dobiti nešto iz imovine koja će biti prodata i da će platiti tu taksu“, kazao je Pavlović.

On je istakao i da RS i BiH nemaju iskustva po pitanju stečaja banaka i da se sve što su zakoni u vezi sa stečajem do sada definisali uglavnom odnosilo na mala i srednja preduzeća.

Stečajni upravnici sa kojima je CAPITAL razgovarao kažu da je plaćanje takse obaveza predviđena Zakonom o sudskim taksama RS, a da povjerioci uvijek snose rizik. Navode i da povjerioci neće biti oštećeni za taj iznos jer im se i on priznaje u potraživanjima.

Problem je što je ovdje jasno da povjeriocima dobar dio potraživanja neće biti isplaćen jer je banka i otišla u stečaj uprvo zbog toga što ne postoji mogućnost namirenja svih povjerilaca.

Stečajni upravnik „Bobar banke“ Lazo Đurđević kaže da je plaćanje sudske takse zakonska obaveza i da se odnosi na preduzeća kao i na finansijske institucije.

On je istakao da još uvijek nije uspio da izvrši uvid u kompletno stanje u „Bobar banci“, ali da je tražio od suda da imenuje privremeni odbor povjerilaca koji će, između ostalog, odlučivati i o tome na koji način će ići naplata kredita, odnosno da li će građani i firme morati odmah da vrate cjelokupan iznos duga prema ovoj banci.

„Kada se formira privremeni odbor povjerilaca odlučićemo o tome“, kazao je on.

Đurđevićev prethodnik, likvidacioni upravnik „Bobar banke“ Mile Maksimović, koji je i predložio otvaranje stečaja,  naveo je u svom izvještaju da banka nije likvidna, da nije u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze, te da su obaveze banke veće od njene imovine i da neće biti u mogućnosti da izmiri sve svoje dospjele obaveze.

CAPITAL: M. Čigoja

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!