Capital.ba

Kiparska firma protiv podjele novca Medicinske elektronike

17.01.2019. / 9:33

BANJALUKA – Kiparska firma „AB Venture Capital LTD“ uputiće prigovor Okružnom privrednom sudu Banjaluka na glavnu diobu koju je oglasio stečajni upravnik Medicinske elektronike Lazo Tomić jer smatra da treba da dobije 2,2 miliona KM koja potražuje od tog banjalučkog preduzeća.

Portal CAPITAL objavio je da će decenijski stečajni postupak u Medicinskoj elektronici biti okončan za oko mjesec i po, a da će posljednje pare tog nekadašnjeg visokotehnološkog giganta biti podijeljene bankama, nakon što su dva objekta prodata firmi „Grand trade“ u vlasništvu porodice Mile Radišića.

Iz advokatske firme „Sajić“, koja zastupa „AB Venture Capital LTD“, ističu da se ne može ići u glavnu diobu i dijeljenje novca jer je u toku više postupaka, pred Ustavnim sudom BiH i u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove (RUGIP) RS, a po pitanju potraživanja kiparske firme prema Medicinskoj elektronici.

Advokat Željko Vlačić kaže za CAPITAL da je „AB Venture Capital LTD“ preuzela sva moguća potraživanja nekadašnje „Zepter Komerc banke“ u BiH, a da je jedno od njih i potraživanje prema Medicinskoj elektronici.

„Riječ je o založnom pravu na objektu Medicinske elektronike koji je Mile Radišić kupio. Mi imamo založno pravo i u slučaju prodaje objekta, novac bi trebalo da ide „Venturi“. Riječ je o iznosu od oko 2,2 miliona KM sa zateznim kamatama“, istakao je Vlačić.

Podsjećamo, stečajni upravnik Medicinske elektronike Lazo Tomić rekao je da je dobio presudu da „Ventura“ ne može ostvariti pomenuto pravo, ali Vlačić ističe da je izjavljena apelacija Ustavnom sudu BiH, koji o tome još nije odlučio.

„Možda nismo u pravu, ali ne smije se dirati novac i ništa prodavati, niti biti diobe, načiniće se šteta ako se to desi“, poručuje Vlačić.

Pored toga, ističe da se i u RUGIP-u vodi spor, te da je „Zepter Komerc banka“ upisana u zemljišnim knjigama kao založni povjerilac i to prvi u redu namirenja.

„Mi smo čim je „Ventura“ stupila na mjesto „Zepter komerc banke“ podnijeli zahtjev RUGIP-u da se promijeni povjerilac. To pravo nam je osporeno, vodili smo sudske sporove i neke izgubili, a neke dobili i sada Ustavni sud BiH treba da odluči“, rekao je Vlačić.

Dodao je da su skoro dobili i obavještenje RUGIP-a da je „Grand trade“ dobio Rješenje o dosudi i da hoće da se uknjiži.

„Žalili smo se i na to Rješenje prije mjesec dana, a prije sedam dana i na Rješenje o uknjižbi, još niko nije odlučio o tome. Radimo stečajno pravo deset godina i nikada sudija nije donio rješenje o dosudi dok se ne riješe sve nedoumice. Nemamo ništa protiv Radišića i toga što je kupio objekte, samo je pitanje kome će se pare podijeliti. Međutim, ovdje dobijamo Rješenje o dosudi kao da se žuri da se sve završi, a deset godina traje postupak. RUGIP iako zna da postoji žalba na Rješenje o dosudi, donosi rješenje kojim dozvoljava uknjižbu“, ističe Vlačić.

 

Iz advokatske firme „Sajić“ kažu da nakon svega i pet paralelnih postupaka stečajni upravnik ide u diobu.

„Žalićemo se i na to jer je to smiješna situacija. Danas imate u zemljišnoj knjizi za Medicinsku elektroniku upisanu „Zepter Komerc banku“ te se postavlja pitanje šta će se desiti kada se Radišić, koji je uplatio pare za objekate, uknjiži, a istovremeno  mora ostati upisana i „Zepter Komerc banka“ jer niko nije odlučivao o njenom pravu i niko nije rekao da ona nije kreditirala Medicinsku elektroniku i da nema pravo na potraživanje“, pojašnjava Vlačić.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

 

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Kiparska firma protiv podjele novca Medicinske elektronike

  1. Radenko

   Pa čija li je ta “Ventura” s Kipra? Mora da je nekog Grka.