Capital.ba

Kinezi i Slovenci: Tender za HE „Dabar“ je namješten

28.05.2019. / 9:00

TREBINJE – Javni poziv za finansiranje i izgradnju svih objekata hidroelektrane (HE) „Dabar“ predstavlja samo paravan da se izabere ponuđač koji je već unaprijed određen bez stvarne želje da se na transparentan i pravičan način dođe do najboljeg ponuđača, navedeno je u žalbi konzorcijuma „CNEEC-RIKO“ upućenoj Kancelariji za razmatranje žalbi BiH.

HE Dabar

Konzorcijum, koji čine kompanije „China National Electric Engineering Co. Ltd“ iz Kine i „RIKO“ iz Slovenije, žalio se Kancelariji za razmatranje žalbi BiH na Odluku o nedopustivosti učešća u takmičarskom dijalogu.

Podsjećamo, preduzeće „Hidroelektrana Dabar” raspisalo je u januaru ove godine javni poziv za finansiranje i izgradnju objekata HE ukupne vrijednosti oko 430 miliona KM. Rok za prijem ponuda bio je 1. mart 2019. godine.

Prvu fazu takmičarskog postupka prošle su dvije kineske kompanije koje su 22. aprila odabrane za drugu fazu takmičenja, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu „Kinezi grade HE „Dabar“ vrijedan 430 miliona KM“.

 Iz daljeg takmičenja je diskvalifikovan konzorcijum „CNEEC-RIKO“, zbog čega je uslijedila žalba.

U slovenačko – kineskom konzorcijumu smatraju odluku „HE Dabar“ „nepravilnom“.

„U ovoj javnoj nabavci, a uzevši u obzir složenost nabavke, broj objekata koji se trebaju izgraditi, zatim “uvezivanje” svih objekata u jedan sistem, koji će nakon izgradnje svih objekata biti dio hidroenergetskog sistema poznatog kao “Gornji horizonti”, rok naveden u Javnom pozivu nije bio određen u skladu sa članom 39. stav 1. Zakona o javnim nabavkama. Ovo navodimo iz razloga što u navedenom roku nije bilo moguće sagledati sve aspekte javnog poziva, kao i sačiniti valjanu ponudu, odnosno pripremiti se za sljedeće faze dijaloga“, naveli su u konzorcijumu „CNEEC-RIKO“.

Iz ovog konzorcijuma optužuju ERS da je očigledno unaprijed znao koji kandidat/kandidati će proći u sljedeću fazu postupka, pa i sa kojim od kandidata će potpisati ugovor o javnoj nabavci.

„Prednji navodi su vidljivi iz samih rokova za dostavljanje zahtjeva za učešće u takmičarskom dijalogu, a tako i iz navoda i izjava ugovornog organa datih u medijima, a prije okončanja postupka nabavke i proteka rokova propisanih zakonom“, navodi se u žalbi.

U „HE Dabar“ odluku da konzorcijumu „CNEEC-RIKO“ ne dozvole učešće u takmičarskom dijalogu obrazlažu time da „CNEEC-RIKO“ nije dostavio dokumentaciju traženu Javnim pozivom i to ovjerene fotokopije diploma i licenci za stručna lica, a takođe niti reference potvrđene i potpisane od strane investitora kojim se potvrđuje da su stručna lica ranije učestvovala na sličnim projektima.

Iz konzorcijuma odgovaraju da Zakon o javnim nabavkama to ne propisuje.

he dabar

U „CNEEC-RIKO“ dodaju da namjerno koriste termin “ukoliko je ugovorni organ uočio” da ponuđač nije dostavio ovjerene kopije isprava, upravo iz razloga što je ponuđač kao prilog popisima tehničkog osoblja angažovanog na projektu dostavio ovjerene kopije diploma, ovjerene kopije dokaza o stečenim naučnim zvanjima i ovjerene kopije potvrda o položenim stručnim ispitima.

Konzorcijum „CNEEC-RIKO“ smatra da i ostali učesnici u ovom postupku nisu dostavili niti mogli dostaviti reference za stručna lica, te Kancelariji za žalbe predlaže da se izvrši uvid u ponude ostalih učesnika u postupku u cilju utvrđivanja da li su dostavili pojedinačne reference za stručna lica ili su dostavili reference za ponuđača. Ukoliko se naša opravdana sumnja potvrdi u tom slučaju je jasno da se ugovorni organ prema „CNEEC-RIKO“ ponašao diskriminatorski, kao i da je povrijedio načelo jednakosti učesnika u postupku“, navedeno je u žalbi.

O gradnji hidroelektrane portal CAPITAL pisao je u tekstovima čiji su linkovi u nastavku.

„Integral“ dobio još jedan državni posao – 135 miliona za tunele „HE Dabar“

Makedoncima 2,2 miliona KM za savjetovanje „HE Dabar“

Počela trka za gradnju HE “Dabar” vrijednu 430 miliona KM

Samo četiri, od 19 svjetskih firmi, zainteresovane za HE „Dabar“

„Kinezi grade HE „Dabar“ vrijedan 430 miliona KM“

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Kinezi i Slovenci: Tender za HE „Dabar“ je namješten

  1. Otkrice

   Dobro jutro, Kolumbo ! Otkud vi u Americi?

  2. Radnik

   Ma nije valjda,ne mogu da vjerujem da je tender namjesten

  3. Ukljuci mozak

   Boli ih briga..nisu u EU i moze se. Nema kontrole Brisela, ni Beograda. Smijesno je i to, da da s time padaju akcije HETR i nitko ih ne kupuje osim velikih kao bas ERS. Oni znaju da visok rast sljedi uskoro ko sto je bio prije mjeseci sa njihove strane. Kladim se da ce biti ta akcija bar 0.5KM (knjigovodska je 2.4KM!!!)kad zavrse s tim projektom i zaradjivace opet milijone. Sad koja budala bi prodala danas akcije da mi je znati. Ako je nesto na dnu,manje ne moze biti 😁

  4. Bjezimoooooo svi

   Samo pakuj za zapad dok nema krize i EU ne zatvori vrata za 3.drzave i balkan – do novembra 2019. Ovo je nesrecna zemlja, politika puna kriminala i korupcije. Dok bosanske radnike na zapadu postuju ko boga. Pogledaj bazu eures, experteer… I bjezi

  5. Vrijeme he za kupovinu

   S cijela HETR danas na berxi vrijedi samo 45 miliona EUR…a budale u strahu jos prodavaju akcijei iako zdravije firme na blberzi nema :-)

  6. Mafijas u strajku

   kad se uzme u obzir:

   1. kakvi “strucnjaci” su zaposleni u HETRu
   2. korupcija, namjestanje tendera i nestrucnost vladaju u HETRu
   3. stanje brane u Grncarevu
   4. da ce i PREF koji ima 10% podrzati sta god mafijaska politika predlozi

   znaci da HETR realno ne vrijedi ni ovih 0,235KM..

   porucio bih samo onima koji se loze na akcije hetr-a i ostalih zavisnih preduzeca u ers-u da se nakon kraha ne osnivaju neka udruzenja tipa trebinjski franak i sl. i ne placu ispred institucija kako ih je drzava prevarila – drzava je mafija, pise i n aulaznoj ploci samo se nikad ne pere pa se ne vidi a i ljudi potpisuju ugovore za kredite i ne procitaju sve jos da idu i traze na ulazima sta pise na tabli..