Capital.ba

Kina pokrenula kampanju za štednju energije

02.09.2007. / 12:36

PEKING, Vodeći kineski političari su pozvali građane da promijene način života i pomognu u rešavanju “urgentnog” problema velikog rasta tražnje energenata i sve većeg zagađivanja čovjekove okoline.

Kineski zvaničnici smatraju da oklijevanje u rješavanju dva navedena problema može, u relativno bliskoj budućnosti, da našteti privrednom rastu zemlje koji tokom proteklih pet godina stalno bio dvocifren.
“Ukoliko ne promijenimo sadašnju situaciju, stanje u privredi će biti sve lošije”, upozorio je kineski ministar za državni razvoj i reforme Ma Kai.

Iako zagađivanje životne okoline već izaziva proteste i nemire u pojedinim dijelovima Kine, dosadašnje mjere su se uglavnom odnosile na velike kompanije i glavne potrošače struje.

Najveći deo novog plana je didaktičke prirode, uključujući TV šou pod nazivom “Ko je šampion u štednji energije”, navode analitičari u Pekingu, čije mišljenje prenosi agencija Rojters.

Kao primjeri za štednju, koji podsjećaju na ranija vremena komunizma, predlažu se ručno pranje rublja jednom mjesečno, smanjenje kupovine novih aparata i čak manje konzumiranje alkoholnih pića.

Promovisanje štedljivih sijalica i predlozi za isključenje uređaja za klimatizaciju su, međutim, bliski ekološki svjesnim potrošačima bilo gde u svijetu.

Kina, koja već blizu polovine svoje ukupne potrošnje nafte pokriva iz uvoza, pod velikim je pritiskom iz inostranstva da bitno smanji ispuštanje ugljen dioksida u atmosferu.

Najmnogoljudnija zemlja svijeta će po emitovanju ugljendioksida u atomosferu već ove godine, kako predvidjaju eksperti, preteći SAD, koje su sada vodeći emiter tog gasa, sa efektom staklene bašte.

Kao vrlo bitna mjera, za koju se u Kini i u inostranstvu smatra da može znatno obuzdati tražnju energenata, pominje se ukidanje državne kontrole nad cijenama energenata.

Smanjenje dažbina za energetske firme sa opremom za izdvajanje sumpor dioksida iz emisija već je, inače, doprinelo smanjenju učestalosti pojava takozvanih kiselih kiša koje zagadjuju okolinu, bez obzira na ekspanziju proizvodnje energije.

Kineske političke vođe su, međutim, uprkos obećanjima za otvaranje tržišta, ostvarili samo mali napredak, jer ih u tome ometaju visoke cijene nafte i strahovanja da bi poskupljenje energenata moglo podstaći proteste ili podgrejati inflaciju koja je u julu dostigla 10-ogodišnji maksimum od 5,6 odsto.

Ma je podvukao opredjeljenost kineske vlade za lagane i postepene promjene kad je reč o reformisanju cijena, prije svega u energetici i još nekim vitalno važnim privrednim granama.

Share Tweet Preporuči