ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Kapitalna ulaganja u ovoj godini oko dva miliona maraka

Objavljeno u PRIVREDA

PRNJAVOR,  Na jučešnjoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor usvojen je plan kapitalnih ulaganja za 2018. godinu u iznosu od oko dva miliona KM. 

Planom je najviše sredstava – 1.567.272 KM, predviđeno za izgradnju i rekonstrukciju gradskih ulica, putne, kanalizacione i vodovodne mreže, školskih i drugih objekata, javne rasvjete, izradu i reviziju projektne dokumentacije.

Za izgradnju Muzičke škole predviđeno je 115.000 KM, centralnog spomenika i spomen-obilježja 130.000 KM, izgradnju objekata kanalizacione mreže – MEG projekat 250.000 KM i za pomoć projektima za održivi povratak 10.000 KM.

Predsjednik kluba odbornika opozicionog SDS-a Slaviša Jenjić kaže da je ova stranka uložila više amandmana na plan kapitalnih investicija, koje skupštinska većina nije prihvatila.

“U planu kapitalnih ulaganja za 2018. godinu vidjeli smo da mnogi putni pravci nisu navedeni, a govori se o milionskim iznosima. SDS je uložila amandmane kojima bi se ulagalo u sve putne pravce prve i druge kategorije na području opštine, skupštinska većina nije prihvatila te amandmane, zbog čega naši odbornici kod glasanja nisu podržali odluku”, precizirao je Jenjić.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš kaže da je od velikog značaja što je danas usvojen plan investicija, koji će se realizovati iz lokalnog budžeta i drugih programa.

“Programom kapitalnih investicija predviđeno je oko dva miliona KM, iz programa vodnih naknada 290.000 KM, iz programa naknada za šume 410.000 KM. Usvojeni su i programi za održavanje objekata zajedničke komunalne potrošnje i tekućeg održavanja lokalnih puteva”, kaže Tomaš.

On je napomenuo da je plan kapitalnih investicija jednim dijelom vezan za grad, a drugim za mjesne zajednice.

“Uvjeren sam da neće biti nijedna mjesna zajednica u kojoj u toku godine nećemo uraditi barem jedan od važnijih investicionih projekata”, rekao je on.

Tomaš je podsjetio da je vrijednost kapitalnih ulaganja na području opštine u prošloj godini bila viša od tri miliona KM.

“Ako znamo da je od toga samo oko 670.000 KM sredstava bilo iz lokalnog budžeta može se zaključiti da je bila znatna pomoć Vlade Republike Srpske. I u ovoj godini očekujemo pomoć republičkih institucija”, napomenuo je Tomaš.

Na današnjoj sjedici usvojen je i pravilnik o uslovima i načinu otuđenja nepokretnosti u svojini opštine Prnjavor radi realizacije nekog investicionog projekta od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj ispod tržišne vrijednosti ili bez naknade.

“Jednostavnije rečeno usvojen je pravilnik koji omogućava privrednicima i sa područja opštine Prnjavor i budućim investitorima da kupe zemljište i u poslovnoj zoni i na drugoj lokaciji gdje je opština vlasnik po cijenama nižim od tržišne uz uslov da se obavežu da će ili zaposliti određeni broj ljudi ili zadržati postojeći broj radnika, odnosno da će uložiti određena sredstva” , precizirao je Tomaš.

Tomaš je najavio da u narednih 15 dana po ovom pitanju očekuje inicijative od četiri lokalne firme, nakon čega će biti raspisan javni poziv, da bi se već u maju počelo sa prvim građevinskim radovima u poslovnoj zoni.

Na jučešnjoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor pred odbornicima je bilo 25 tačaka dnevnog reda. Srna

Ključne riječi:  , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+