Capital.ba

Kampanja za zaštitu klijenata u mikrofinansijskom sektoru

20.02.2012. / 16:00

SARAJEVO, Međunarodna finansijska korporacija /IFC/ i Udruženje mikrofinansijskih organizacija u BiH /AMFI/ pokrenuli su danas kampanju za zaštitu klijenata u mikrofinansijskom sektoru koja će trajati do decembra ove godine.  

Kampanja “ACCION Smart” počela je današnjom radionicom u Sarajevu o odgovornom finansiranju u mikrofinansijskom sektoru za čelnike mikrofinansijskog sektora u BiH, čiji je cilj prepoznavanje institucionalnih slabosti i utvrđivanje prioriteta u cilju jačanja zaštite klijenata.

Mikrokreditne organizacije proći će na dobrovoljnoj osnovi proces sertifikacije, koje će obaviti nezavisne specijalizovane agencije, a koje će utvrditi njihov stepen poštovanja principa zaštite potrošača.

Ovaj proces će rezultovati sertifikacijom koja će građanima i klijentima biti prepoznatljivo oglašena u mikrokreditnim organizacijama, navodi se u zajedničkom saopštenju IFC-a i AMFI-a.

Voditelj projekta IFC-a Nataša Goronja istakla je da ovim projektom IFC i AMFI žele staviti fokus na klijente kao pokretačku snagu industrije kroz promociju sveobuhvatnog i dosljednog razumijevanja principa za zaštitu klijenata od strane svih mikrokreditnih organizacija u BiH.

“IFC i AMFI smatraju da je neophodno da se svim klijentima mikrokreditnih organizacija nude finansijske usluge na transparentan, lako razumljiv i fer način, ukoliko se želi da mikrofinansijski sektor istinski bude socijalno odgovoran i finansijski zdrav”, istakla je Goronja.

SMART kampanja je globalna incijativa koja okuplja mikrofinansijske institucije u cilju sticanja sveobuhvatnog i dosljednog razumijevanja principa za zaštitu klijenata.

IFC, članica grupacije Svjetske banke, najveća je globalna razvojna institucija usredsređena na privatni sektor. IFC pomaže zemljama u razvoju da ostvare održiv rast tako što investira i pruža savjetodavne usluge kompanijama i vladama i mobilizuje kapital na međunarodnom finansijskom tržištu.  Srna

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Kampanja za zaštitu klijenata u mikrofinansijskom sektoru

  1. Panetni!!

   U ovoj državi samo reba malo biti pametan, a najviše u dosluhu sa političkim državnim vrhom ili nekim stranim investitorom za pranje novca i dovođenje u dužničko ropstvo naroda.Šta će taj IFC i AMFI??? Kome piju mozak, čiji su ogranci, čije su NVO, to su najveći profiteri, a da ne govorim ove MKO. Zašto gospodo, kada ste toliko pametni, tim MKO koji daju kredite za podsticaje, a imaju najveće zelenačke kamate. Zamislite na 3 godine 7000 kredita i date 3.500 KM kamate, svaki mjesec 100 KM, ko to može izdržati. Imam slučaj, gdje sam došao u dužničko roopstvo bez posla i svega, ostao EKI-u dužan 200 KM i oni tužili, 230 KM tužba, 100 KM takse na presude..100 KM na izvršenje. Ima li ijedna pametna NVO da ovo spriječi i kontroliše. Zar taj EKI se nije zadovoljio sa 3300 KM kamate što mi je uzeo, kada budem počeo raditi rekao sam platiću, no oni su tužili, e dao Bog da im sve ode najmilijima za ono što ima ja mislim.O kojimSMART govori mikrofinansijskim institucijama, sa zelenačkim kamatama, da li igdje to ima, 100 puta sam bio u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori ljudima govorio, samo da im ne dože ovo zlo zvano MKO.Sada kada su opelješili narod i kada im je kraj, čupaju još svaki KM, i dušu će isčupati.
   Bog im vratio kako su uzeli i najmilijima….a, u ovoj državi samo mogu, da liiko zna i jednu državu gdje mogu ovako. Zar nisu mogli sačekati da počnem raditi i da im vratim i ovo zadnje im bilo kada su prokleti…..zaračunali kamate i ne znam šta više ovolike za podsticaj. jadan narod u ovoj državi, kada sve ovo dozvoli uz sve pomoć države i ABRS i plate direktora od DESET HIILJADA KM.DESET HILJAD KM. ČIME JE TO ZASLUŽENO.DESET HILJADA KM. OPROSTITE OVO NIJE UVREDA, OVO JE PONIŽENJE SVEGA…………….

  2. Legionar

   Potpisujem