Capital.ba

JU Novi Urbanistički zavod RS: Prvi radnici potpisuju ugovore za 20 dana

19.06.2012. / 8:20

BANJALUKA, Prvi radnici Javne ustanove Novi Urbanistički zavod RS bi za oko 20 dana trebalo da potpišu ugovore o radu i počnu s poslom u osvježenim i generalno očišćenim prostorijama.

Naime, Prijedlog pravilnika o radu i ugovori o radu su pri kraju, dok će tokom ove sedmice biti stvoreni uslovi za otvaranje žiro računa, čime se otvara i mogućnost uplate inicijalnih sredstava od strane Vlade RS.
Pored toga, novi zavod je trenutno pravo “gradilište”, jer se izvode radovi na uređenju prostorija, koje su nakon preuzimanja ključeva zatečene u lošem stanju, a u radovima aktivno učestvuju i bivši radnici.
Spomenka Vojnović-Kovačević, v.d. direktora ove ustanove, rekla je da su u toku radovi koje je neophodno sprovesti kako bi se tehnička ispravnost objekta dovela u optimalno stanje i osposobila osnovna sredstva za rad.
“Pristupili smo djelimičnoj doradi i prepravci elektroinstalacija, adaptaciji kuhinje, dok su fasadna i unutrašnja stolarija u nedovršenom stanju”, rekla je ona i dodala da vrše generalno čišćenje i sređivanje arhive i biblioteke i da je do sada iz zgrade odstranjeno 11 tona nepotrebnog materijala i rashodovanog namještaja. Dodala je da slijedi i krečenje prve tri etaže i čišćenje namještaja kako bi radna mjesta osposobili potrebnom opremom.
“Naravno, najveća ulaganja su u vezana za računarski, serverski i softverski dio opreme, a sa preuzetom opremom ćemo moći formirati 28 radnih mjesta u čije osposobljavanje treba uložiti određena sredstva”, rekla je ona i dodala da se radi i na izradi svih potrebnih akata.
Vojnović-Kovačevićeva ističe da je novom sistematizacijom i organizacijom radnih mjesta, koja je proslijeđena Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS na usvajanje, predviđeno da je za optimalan proces rada do kraja ove godine ili u prvoj godini rada, neophodno primiti 53 radnika.
“Po srednjoročnom planu, shodno povećanju poslovnih aktivnosti, Zavod bi trebalo da ima do 80 zaposlenih, dok dugoročniji plan podrazumijeva još veći broj zaposlenih”, navela je ona. Napominje da je zapošljavanje novih radnika neophodno i putem javnog konkursa kako bi ispunili uslove za sticanje neophodnih licenci, te pozvala sve koji zvanjem i iskustvom mogu doprinijeti formiranju visoke pozicije Zavoda, da se jave na konkurs koji će uskoro biti objavljen u medijima.
“Mislim da je ova situacija izazov za veliki broj planera, arhitekata, inženjera različitih profila, te iskusnih tehničara da svojim znanjem i radom učestvuju u formiranju ove ustanove, a vrata Zavoda su im širom otvorena”, rekla je Vojnović-Kovačevićeva.
Prema njenim riječima, oni će odmah po prijemu radnika sa biroa i po završetku prijema ostalog potrebnog kadra za pribavljanje licence za izradu prostornoplanske dokumentacije, proslijediti potrebnu dokumentaciju resornom ministarstvu, kako bi im bila uručena licenca.
Govoreći o Prostornom planu RS Vojnović-Kovačevićeva je rekla da je već donesena odluka o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana RS i da je formiran i Savjet plana, te da će proces donošenja i usvajanja novog zakona, uticati na njegovu izradu.
Podsjećamo da je Vlada RS, 29. decembra prošle godine, na drugoj licitaciji kupila cjelokupnu imovinu Zavoda u stečaju za 4,2 miliona KM.
Novi zakon
Spomenka Vojnović-Kovačevićeva, v.d direktora JU Novi Urbanistički zavod, istakla je da će aktivno učestvovati na javnim raspravama u vezi sa donošenjem novog zakona o uređenju prostora i građenju RS, što očekuju i od ostalih koji su na direktan ili indirektan način upućeni u ovu problematiku, kako bi dali doprinos u dobijanju zakona koji bi uredio ovu oblast.
“Ako se konačno stvori dovoljna kritična masa zajedničkog stava, mogli bismo imati na vidiku možda i formiranje komore arhitekata, koja bi, vjerujem, imala moć da uvede nove, bolje standarde za razvoj, unapređenje i praćenje kvaliteta rada, u ovoj veoma važnoj struci”, smatra ona.
Novi logo
Vojnović-Kovačevićeva je istakla da je izrađen i novi logo JU Novi Urbanistički zavod RS, koji je odobren od članova privremenog Upravnog odbora, kao i od strane Agencije za zaštitu autorskog djela.
“Novi logo je kao takav jedinstven i zaštićen i biće sastavni dio knjige grafičkog dizajna, koja je takođe u izradi”, rekla je Vojnović-Kovačevićeva. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!