Capital.ba

Još ništa od dogovora o gasu

25.07.2019. / 8:00

BEČ/SARAJEVO, Iako se ovih dana u bh. javnosti spominje da je višegodišnji spor u vezi sa gasnim sektorom blizu rješenja, u Energetskoj zajednici sa sjedištem u Beču, tijelu koje je jedino nadležno za primjenu evropskih regulativa, ističu da nisu upoznati s bilo kakvim dogovorom.

“Nisu nam poznati bilo kakvi novi elementi u vezi s ovim pitanjem”, rekla je Barbora Pojner, portparolka Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, te nas je uputila na Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čijem čelu je Mirko Šarović, inače predsjednik SDS-a.

Šarović nam se nije javio, ali je poznat njegov stav odranije, da je na nadležnim entitetskim organima i ministarstvima da nađu rješenje koje će biti usklađeno s evropskim standardima i zahtjevima Energetske zajednice.

Ni u Ministarstvu energetike i rudarstva RS nismo uspjeli dobiti odgovor, ali je Petar Đokić, resorni ministar izjavu dao ATV-u, u kojoj je naveo da prenos nadležnosti na bh. nivo u ovom slučaju ne može štetiti RS.

“U jednom dijelu, realno, mi dajemo dodatna ovlaštenja Državnoj regulatornoj komisiji, koja bi imala jednu dodatnu ulogu koju do sada nije imala, ali sve ostale nadležnosti u pogledu definisanja oblasti energetike ostaju u nadležnosti entiteta, kako je to izvorno Dejtonskim sporazumom i Ustavnom BiH i utvrđeno”, kaže Đokić.

U preduzeću “BH gas” iz Sarajeva, koje zastupa federalno ministarstvo energetike, rekli su da su oni načelno upoznati s elementima prednacrta zakona o energetici Vlade RS, te da ono što je predloženo, prema njihovom mišljenju, ne može biti prihvatljivo u toj formi.

Kako tvrde, u FBiH su spremni na kompromis sa RS da se većina elemenata ostavi u nadležnosti entiteta, ali da gasni regulator mora jedini biti nadležan za oblast transporta i tarifiranja uvoznog gasa.

“Mislimo da ovo nije nerazumo, posebno što je to u skladu s onim što se spominje u Trećem energetskom paketu i u skladu sa Dejtonskim sporazumom, po kojem sve što se tiče međunarodne trgovine i međuentitetskih odnosa treba da bude na nivou države”, kažu oni.

Pojašnjavaju da bi prema prijedlogu iz RS gasni regulator na nivou BiH dobio samo reprezentativna ovlaštenja, a da u FBiH smatraju da je minimum da državni regulator bude nadležan za pitanja koja bi garantovala ujednačene tržišne uslove na cijeloj teritoriji BiH, poput tarifiranja, usklađivanja cijena, međunarodnog predstavljanja i balansiranja.

Kao kompromisno rješenje, kako nam je rečeno, predložili su da se u BiH prepiše Zakon o gasu Srbije, ali da još nije stigao odgovor iz RS.

U Energetskoj zajednici, pak, kažu da sankcije zbog neispunjavanja obaveza u ovoj oblasti i dalje ostaju na snazi, ali da su spremni da pomognu da se postigne kompromisno rješenje koje će zadovoljiti evropske uslove.

Oni upozoravaju da je BiH do sada ispunila jedva deset odsto obaveza u oblasti gasa. Oni podsjećaju da od BiH traže implementaciju Trećeg energetskog paketa u oblasti gasa po pet ključnih uslova. Dejan Šajinović/Nezavisne

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!