Capital.ba

Jocković: Kukuruzu hitno potrebna kiša

05.08.2013. / 13:34

kukuruzNOVI SAD, Izuzetno visoke temperature vazduha ovih dana nepovoljno utiču na kukuruz i ukoliko uskoro ne bude kiše prinosi te najrasprostranije domaće žitarice bi mogli da budu umanjeni, izjavio je naučni savjetnik u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo dr Đorđe Jocković.

Biljke su u fazi punog nalivanja zrna i narednih dvadesetak dana je “najkritičniji period, koji će biti ključan za formiranje prinosa”, rekao je Jocković napominjući da je svakim danom stanje usjeva sve gore i da su zato padavine neophodne što prije.

Jedan od ključnih problema u domaćoj proizvodnji kukuruza je, podsjetio je on, što najveći dio površina, od ukupno zasijanih oko 1,3 miliona hektara, nije pod sistemima za navodnjavanje.

Na sreću, situacija s kukuruzom je ipak dosta bolja u odnosu na prošlogodišnju, kada je zbog katastrofalne suše bilo parcela koje uopšte nisu imale roda, rekao je Jocković i dodao da u predstojećoj berbi sigurno neće biti rekordnih prinosa, ali se na pojedinim njivama mogu očekivati i oni do 10 tona po hektaru.

Sve zavisi od toga da li će za nekoliko dana, kako se najavljuje, biti padavina jer su biljke na pojedinim zemljištima već počele da podgorjevaju i kiša bi im zato dobrodošla, rekao je Jocković. Tanjug

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!