Capital.ba

Jaz u prikupljanju i podjeli RTV takse

07.07.2016. / 13:18

SARAJEVO, Sudbina javnih emitera i način naplate RTV takse biće vruća tema na narednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH zakazanoj za 19. jul, a glavni jaz među poslanicima je u vezi s tim da li treba formirati fondove i na koji način će emiteri dijeliti novac od pretplate.bhrt

Dosadašnji model naplate RTV takse putem telekom operatera istekao je 1. jula nakon što je prethodno produžavan u više navrata.

Na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma 27. juna produžena je amandmanska faza koja se odnosi na predložene izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu. Komisija bi trebalo da zasjeda 12. jula i razmatra 18 amandmana koji su pristigli nakon roka od deset dana, koliko je poslanicima ostavljeno da poprave zakonski prijedlog.

Izmjene Zakona o Javnom RTV sistemu predložili su poslanici SDA Amir Fazlić i SBB-a Mirsad Đonlagić, a njihovim prijedlogom kao privremeno rješenje predviđena je naplata RTV takse putem telekom i kablovskih operatera. Privremeno rješenje biće na snazi do početka rada fondova javnih RTV servisa.

Predsjednik Upravnog odbora RTRS-a Adil Bajramović očekuje da će zakon biti izmijenjen.

– Vjerujem da će parlamentarci imati sluha da to učine u interesu sva tri javna servisa jer više od pola ljudi koji su obavezni ne plaćaju RTV taksu. Vjerovatno će biti usvojeno neko prelazno rješenje. Naplata putem kablovskih operatera ići će veoma teško jer se postavlja pitanje kako napraviti bazu podataka. Opcija putem elektrodistribucija je bolja – istakao je Bajramović.

Direktor FTV-a Džemal Šabić upozorava da su javni emiteri trenutno bez zakonskog uporišta za naplatu RTV takse.

– Čekamo sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH jer su svi konci tamo. Postoji prijedlog zakona koji su usaglasila tri javna emitera, ali se sada sve svelo na sitnopolitičarenje. Usaglašen je model raspodjele prihoda od RTV takse prema kojem 40 procenata ide BHRT-u, a po 30 za druga dva javna emitera. Sada u cijeloj toj priči na terenu imamo pet, šest lopti – rekao je Šabić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac smatra da bi novac od RTV takse trebalo da bude dijeljen na tri jednaka dijela.

– Umjesto dosadašnjeg omjera 50 odsto za BHRT, a po 25 odsto za druga dva javna emitera, svaki javni emiter treba da dobije po 33,33 odsto novca – navodi Košarac koji je predložio dva amandmana.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je nejasna forma fonda, način na koji bi u njih bio prikupljan novac, kako bi funkcionisali i ko bi njima upravljao.

– Bez precizno razrađenog modela finansiranja javnih RTV servisa putem fondova, fondovi bi mogli biti dovedeni u opasnost pojačane finansijske nestabilnosti. Rizično je mijenjati dosadašnji sistem raspodjele marketinških prihoda bez uvida u finansijske efekte po svaki od tri servisa – navedeno je u njenim amandmanima.

Predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Momčilo Novaković iz NDP-a takođe smatra da je sporan rad fondova.

– Ključno određenje svih amandmana je eliminisanje naplate putem fondova kao modela koji je u uslovima BiH i sa stanovišta Ustava veoma sporan. Predloženi model duboko zadire i u nadležnosti entiteta. Fondovi su neprihvatljivi i to neće dobiti podršku, a ne vjerujem da će biti izglasana i raspodjela sredstava na ravne časti – kazao je Novaković koji je predložio pet amandmana.

On je rekao da postoje dvije opcije koje imaju šansu da dobiju podršku.

– Jedna je da se naplata vrši putem telekom i kablovskih operatera, a druga je da sa elektroprivredama bude sklopljen ugovor i da se RTV taksa naplaćuje putem računa za električnu energiju. Razgovarano je i sa njima i možda to prođe ako se naplata ograniči na godinu – istakao je Novaković navodeći da će rješenje sigurno naći jer javni servisi neće i ne smiju biti ugašeni.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH smatra da naplatu RTV takse treba vršiti agencija koju će na ravnopravnoj osnovi formirati Regulatorna agencija za komunikacije BiH i javni servisi. Hanka Vajzović iz DF-a je protiv fondova i kao privremeno rješenje vidi naplatu RTV takse putem računa za struju. Poslanik SDP-a Saša Magazinović predložio je podjelu novca od RTV takse u omjeru 40 odsto za BHRT, a po 30 odsto za RTRS i FTV.

Pad prihoda

Adil Bajramović naglašava da su sva tri javna servisa u vrlo teškoj situaciji.

– Iz mjeseca u mjesec naplata pada i na godišnjem nivou tri javna servisa su u gubitku 90 miliona KM – kaže Bajramović.

Predloženi modeli za raspodjelu prikupljenog novca

Prijedlog zakona:

50% BHRT

25% RTRS

25% FTV

Staša Košarac:

33,33% BHRT

33,33% RTRS

33,33% FTV

Saša Magazinović:

40% odsto BHRT

30% odsto RTRS

30% odsto FTV

Mogućnosti naplate RTV takse:

putem telekom operatera

putem kablovskih operatera

putem elektrodistribucija

Glas Srpske

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!