Capital.ba

Javni prihodi u RS “skočili” za 68,5 miliona KM

04.11.2018. / 12:49

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je za 10 mjeseci na račun javnih prihoda prikupila ukupno 2,019 milijardi KM, što je za 68,5 miliona KM ili četiri odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Iz Poreske uprave je saopšteno da ovi podaci ukazuju na zadovoljavajući rast prihoda u gotovo svim segmentima, čime je, kako naglašavaju, nastavljen pozitivan trend naplate.

“Zasluge za takve pozitivne pokazatelje se mogu pripisati svakodnevnim aktivnostima koje Uprava preduzima u okviru nadležnosti putem redovne naplate i terenske kontrole, kao i usluge poreskim obveznicima, ali je na to naročito uticala automatizacija poslovnih procesa putem primjene integrisanog informacionog sistema”, navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o direktnim porezima, u ovom periodu je naplaćeno 427,4 miliona KM, što je za 34,3 miliona KM ili devet odsto više nego u istom periodu.

U ovom segmentu javnih prihoda najveći rast zabilježen je kod naplate poreza na dobit koji je prikupljen u iznosu od 196 miliona KM, što je za 29,8 miliona KM ili 18 odsto više.

“U ovom periodu porez na dohodak naplaćen je u iznosu od 194,8 miliona KM ili jedan odsto više, uprkos činjenici da je Vlada Srpske povećala neoporezivi dio plate na 500 KM, i na taj način se odrekla dijela prihoda po tom osnovu u korist radnika”, navode iz Poreske uprave.

Naplata poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara iznosila je 12,5 miliona KM ili tri odsto više. Povećana je i naplata poreza na nepokretnosti, koji je u 10 mjeseci ove godine naplaćen u iznosu od 24,1 milion KM, što je za 2,9 miliona KM ili 14 odsto više u odnosu na uporedni period.

Doprinosi su u prvih 10 mjeseci ove godine naplaćeni u iznosu od 1,225 milijardi KM, što je na nivou naplate u prvih 10 mjeseci 2017. godine. Tako je za Fond PIO naplaćeno 696 miliona KM ili 37,2 miliona KM više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 438 miliona KM što je manje za osam odsto u odnosu na uporedni period.

Iz Poreske uprave pojašnjavaju da se manja naplata doprinosa za Fond zdravstvenog osiguranja može objasniti činjenicom da su sredstva po osnovu doprinosa za zdravstveno osiguranje iz Budžeta Srpske za nezaposlena lica i za lica kojima je priznato pravo po osnovu Zakona o pravima boraca, ove godine doznačena Fondu zdravstvenog osiguranja u vidu transfera, a ne preko računa javnih prihoda kako je to bio slučaj u prethodnim godinama, pa je otuda došlo do manjeg iznosa naplate preko računa javnih prihoda u 10 mjeseci 2018. godine.

Pored toga, rast je zabilježen kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječje zaštite koja je iznosila 58,7 miliona KM ili 18 odsto više, dok su prihodi po osnovu doprinosa za Zavod za zapošljavanje naplaćeni u iznosu od 28,6 miliona KM ili 15 odsto manje.

“Naime, Zakonom o doprinosima, koji je stupio na snagu 1. januara, stopa doprinosa za dječju zaštitu je povećana za 0,2 odsto, dok je istovremeno stopa doprinosa za osiguranje nezaposlenosti umanjena za 0,2 odsto, što je uticalo na povećanje prihoda Fonda za dječju zaštitu, odnosno na smanjenje prihoda Zavoda za zapošljavanje”, navode iz Uprave.

Kod ostalih javnih prihoda u periodu januar-oktobar ostvarena je naplata 344,5 miliona KM, što je za šest odsto ili 18,9 miliona KM više nego u istom periodu 2017. godine.

Tako su takse i naknade naplaćene u iznosu od 203,8 miliona KM, što je za 6,4 miliona KM manje. Glavni razlog manje naplate odnosi se na činjenicu da je Javno preduzeće “Šume Republike Srpske” u februaru prošle godine uplatilo znatan iznos po osnovu naknade za korištenje šuma i šumskog zemljišta.

U prvih 10 mjeseci ove godine, po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću naplaćeno je 22,6 miliona KM ili osam odsto više, dok su naplaćeni prihodi po osnovu kazni u posmatranom periodu iznosili 15,5 miliona KM ili 11 odsto manje.

Kada je riječ o ovom segmentu javnih prihoda, ostali prihodi naplaćeni su u iznosu od 62,9 miliona KM, što je za 16,3 miliona KM više nego u 10 mjeseci prošle godine. Veća naplata zabilježena je i kod koncesionih naknada koje su u periodu januar-oktobar ove godine naplaćene u iznosu od 39,8 miliona KM, što je za 30 odsto više nego u uporednom periodu.

Što se tiče zaostalih obaveza po osnovu indirektnih poreza i doprinosa za Fond solidarnosti, u prvih 10 mjeseci naplaćene su u iznosu od 22.033.352 KM, što je povećanje od 10,9 miliona KM.

Iz Poreske uprave navode da je u periodu januar-oktobar ove godine na području Srpske registrovano 1.055 poreskih obveznika – pravnih lica i 2.550 poreskih obveznika – preduzetnika, dok je istovremeno odjavljeno 299 poreskih obveznika-pravnih lica i 815 poreskih obveznika-preduzetnika. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!