Capital.ba

Jarić: Tender „Šuma“ naštiman za „Prointer“

29.08.2019. / 16:13

BANJALUKA – Vlasnik i direktor kompanije „Planet soft“ Vedran Jarić tvrdi da je cijena od 17 miliona maraka za Integralni informacioni sistem „Šuma Republike Srpske“ prenaduvana, a uslovi u tenderu namješteni za firmu „Prointer“, zbog čega se žalio i nabavka je odgođena do rješavanja žalbe, kako je danas objavio portal CAPITAL.

Jarić kaže da su u tenderu „Šuma“ za izradu Integralnog informacionog sistema stavljeni apsurdni uslovi koje je njegova kompanija pobrojala u žalbi, te da je ubijeđen da će Kancelarija za razmatranje žalbi prihvatiti njihove argumente.

On je naglasio da su određeni uslovi navedeni tako da isključivo pogoduju kompaniji „Prointer“ iz Banjaluke i da se jednostavno niko drugi ne može takmičiti.

„To je klasično naštiman tender za firmu „Prointer“, naše je da se žalimo i vidimo šta će reći Kancelarija za razmatranje žalbi“, istakao je Jarić.

Dodao je da je „Planet soft“ partner SAP-a, koji „Šume“ planiraju da uvedu, a da „Prointer“ to nije i da će vjerovatno kupovati licence od druge firme koja je partner SAP-a.

„Vrijednost nabavke je 17 miliona maraka i to je više nego prenaduvano. Mogu garantovati da će „Planet soft“ taj posao odraditi za pet miliona maraka“, izričit je Jarić.

Dodao je da je „Planet soft“ napravio konzorcijum sa „Atosom“, najvećom softverskom firmom u Evropi, kako bi zajednički nastupili na ovom tenderu „Šuma“, ali da su uslovi takvi da ih ni zajedno nisu mogli ispuniti.

„Ta francusko – njemačka korporacija je najveći partner SAP-a, globalni je lider u području digitalne transformacije, zapošljava 110.000 radnika i radi u 73 zemlje, sa godišnjim prihodom od 11 milijardi evra i ona ne ispunjava uslove „Šuma“. To je katastrofa, a pored toga što je cijena tri puta viša od realne cijene. Isti ovaj posao u Srbiji je urađen za 2,8 miliona evra, iako su „Šume Srbije“ nekoliko puta veće preduzeće od „Šuma Srpske““, rekao je Jarić.

Poručuje da, ako ima odgovornosti u Upravi „Šuma RS“, da će sami poništiti tender, jer su oni ti koji će jednog dana za sve odgovarati.

Najviše primjedbi „Planet soft“ imao na tražene sertifikate

U žalbi „Planet softa“ navedeno je da je pogrešno protumačen i primjenjen Zakon o javnim nabavkama.

Navode da „Šume“, zahtijevajući određene sertifikate, grubo krše Zakon o javnim nabavkama, jer ukazuju na jednog ponuđača GIS platforme, a to je privredno društvo “Esri”, te da na taj način onemogućavaju druge potencijalne kandidate da učestvuju u ovom predmetu javne nabavke.

“Za kandidate je apsolutno neprihvatljivo da Ugovorni organ zahtjevanjem osoblja sa pomenutim sertifikatima direktno utiče na ponudu rješenja iz GIS domena, što čini eklatantan primjer diskriminacije u postupku javne nabavke”, istaknuto je u žalbi.

Dodaje se da se određenim uslovima u tenderu favorizuje i Cisco oprema, što nazivaju grubim  kršenjem Zakona koji jasno i nedvosmisleno kaže da je prilikom pripreme tendera Ugovorni organ dužan poštovati principe jednakog tretmana i nediskriminacije kandidata/ponuđača.

“Nepoštovanjem Zakona, “Šume” onemogućavaju fer i transparentnu tržišnu utakmicu, pod jednakim tržišnim pravilima. Određenim zahtjevom iz tendera potpuno se obesmišljava i  izigrava smisao i cilj postupka javne nabavke”, naglašavaju u “Planet softu”.

U žalbi, između ostalog, navode da se zahtijevanjem “Prince 2 Practicioner” sertifikata za vođu projekta samo ograničava broj učesnika u nabavci, a nikako ne osiguravaju što kvalitetnije tehničke i profesionalne sposobnosti.

“Stručnjaci koji imaju taj sertifikat treba da vode projekte po PRINCE2 metodologiji, čime “Šume (in)direktno nameću metodologiju vođenja projekta bez da su vođenje po toj metodologiji tražile u projektnom zadatku”, ističu u “Planet softu”.

Dodaju i da su “Šume” odgovorile da PRINCE2 Practicioner sertifikat traže jer se odnosi na visoku specijalizaciju za rukovođenje projektima u državnoj upravi, ali da ne postoji nikakav dokaz da je PRINCE2 Practitioner sertifikat specijalizovan za projekte u državnoj upravi.

Navode i da su “Šume” kao dokaz profesionalne sposobnosti kandidata propisale uspješno iskustvo u realizaciji minimalno jednog ugovora za servere i storidže u iznosu ne manjem od 1,6 miliona KM, kao i uspješno iskustvo u realizaciji ugovora implementacije informacionih sistema u iznosu od 4 miliona KM, dodajući da su time favorizovale onu djelatnost za koju je postavljen povoljniji omjer.

U “Planet softu” ističu i da su “Šume” otvoreno priznale da favorizuju određeni tip sertifikata jednog vendora (u ovom slučaju Cisco, Microsoft, SAP i VMWare) iako za to nema uporište u tenderskoj dokumentaciji i postojećoj opremi.

“Dodatno, Ugovorni organ teret dokazivanja ekvivalentnosti stavlja na pleća ponuđača, umjesto da formuliše zahtjeve tako da budu neutralni”, istaknuto je u žalbi “Planet softa”.

Imajući u vidu sve navedeno, “Planet soft” smatra da su učinjene bitne povrede Zakona o javnim nabavkama i predlaže da “Šume” ponište postupak ili da izmjene tendersku dokumentaciju u osporavanom dijelu.

“Prointer” prošle godine bio u opticaju za izradu sistema

Portal CAPITAL objavio je danas da je odgođena nabavka integralnog informacionog sistema za „Šume Republike Srpske“ zbog žalbe na tendersku dokumentaciju.

Naime “Šume” su u julu raspisale tender za nabavku informacionog sistema po tri puta skupljoj cijeni nego što je provobitno planirano, ali najbliže ponudi firme „Prointer“ koja se lani jedina prijavila za taj posao, objavio je CAPITAL.

Cijena informacionog sistema sa 5,5 miliona skočila na čak 17 miliona KM!

Dok se očekivala objava sretnog dobitnika ovog milionskog posla, žalba je sve odgodila i nije poznato ko će i kada izraditi informacioni sistem. Postoji mogućnost i poništenja cjelokupnog postupka javne nabavke.

Iz “Šuma” nisu odgovorili na zahtjev CAPITAL-a da se izjasne o navodima “Planet softa”, a nisu se javljali ni na telefonske pozive.

Međunarodni tender za nabavku integralnog informacionog sistema od 5,5 miliona KM bio je raspisan i u junu prošle godine, kada se na njega javio samo „Prointer ITSS“ koji je za taj posao tražio čak 15,7 miliona KM, zbog čega je javna nabavka poništena.

 Propao „Prointerov“ plan gole sječe „Šuma RS“

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je nedavno da je njegov sin Igor Dodik povezan sa kompanijom „Prointer ITSS“.

Dodik potvrdio da mu je sin povezan s „Prointerom“

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

  Komentari na članak: Jarić: Tender „Šuma“ naštiman za „Prointer“

  1. Gradjanin RS

   Bravo Jaricu,Cuvaj se olosa iz SNSD jer si raskrinkao pljacku preko 10 miliona,cuvaj se ljudino

  2. Maja

   Bravo kralju,napokon neko iz privrede da digne glas protiv pljacke jadnog naroda,cuvaj se i sve najbolje

  3. Strasno

   Bravo kralju,napokon neko iz privrede da digne glas protiv pljacke jadnog naroda,cuvaj se i sve najbole

  4. bacuska

   A tender u Putevima nije namešten “kralju”?

  5. Bojan

   Koja je razlika izmedju Prointera, Lanaca, Planetsofta i MMSCODE? Pa nema razlike jer svi deru javna preduzeca, institucije rs, fondove rs. Nista ne prodaju privatnim i stranim kompanijama. Isti ovaj Jaric u Puteve RS za 80 korisnika SAP ERP hoce da uzme 3.5 miliona KM. Kad se uporesi sa Sumama RS nema razlike, u putevika 80 korisnika, a u sumam 500. Ista bagra koja troa u svoj dzepove.

  6. Nema greške

   Upravo tako

  7. petar

   Evo razlike iz bilansa 2019. godine, nije da branim ikoga:
   Planet Soft:
   prihod: 4,9 miliona KM,
   broj zaposlenih: 23
   Prointer:
   prihod: 22,5 miliona KM,
   broj zaposlenih: 53
   Lanaco:
   prihod: 38 miliona KM,
   broj zaposlenih: 229

   Nije teško uočiti ko štrči.

   Inače ako je tenter u Srbiji bio 2,8 miliona EUR, onda je i cijena Prointera pojaka, po samim riječima gospodina.

  8. bacuska

   Tender za informacioni sistem Šuma
   E sad malo matematike…

   15 dipl. ing. ili dipl. matematičara koštaju za pet godina rada oko 4,5 miliona KM
   (neto plata oko 3 000 KM, bruto oko 5 000 KM).

   5 000 (palta) X 15 (ing) = 75 000 (mjesečno) X 12 = 900 000 (godišenje) X 5 = 4.5 miliona KM.

   Petnaest inžinjera za 5 godina napravi šta zamislite….
   Recimo da vam je potrebno tri “dobra” menadžera.
   (3 X 10000 KM = 30 000 X 12 = 360 000 X 5 = 1,8 miliona KM

   Trošak inžinjera 4,5 miliona KM
   Trošak menadžera 1,8 miliona KM
   Ostali troškovi 1,0 miliona KM
   SNSD za kampanju 1,5 miliona KM
   IMT i ostalo 1,0 miliona KM
   Konsalting (zna se kome) 1,2 miliona KM
   —————————————
   Ukupno: 11 miliona KM

   Ostaje 6 miliona KM za pravljenje škola, vrtića itd…

   Šume bi na ovaj način dobile odličan informacioni sistem. 18 porodica
   tj. mladih ljudi bi riješilo svoju egzistenciju. Usput bi se napravila ušteda za
   koji vrtić ili školu…. Još kad bi otpale zadnje tri stavke, bilo bi i za sportska
   igrališta itd…

   Na ovaj način će kompanija “?????” uzeti 17 miliona, a informacioni sistem da li će
   funkcionisati…. veliko je pitanje….

  9. Kimi

   Prointer je najveće zlo koje je snašlo Republiku Srpsku poslije rata. Niko ne krade kao oni, a ništa ne rade. Još se sad udružili sa Škrbićevim Dveltom koji je tu isto za uzimanje para, sad krece lopovluk najgori

  10. Prosjecni gradjanin

   Bacuska majstore… Zadnje tri stavke u kalkulaciji su vrh :-)

  11. Tegeltija

   Baja i sin Igor deru stoku sitnog zuba, samo tako, samo jako Baja do koske jer stoka nije nista drugo ni zasluzila kada ih ti sa pjesmom, rakijom i krkanlukom vrtis oko prsta.

  12. Ronaldo

   Ova mi svadja preko medija bas bzze. Sto fino ljudi ne uzivaju u zivotu i svom bogatstvu. Iznerviralo te nesto, npr, skoknes malo u san francisko da se rasteretis pritiska i vratis se ko nov

  13. Branko

   Nas Kralj je imao 2 projekta jedan putevi a drugi aoutoputevi. Ljudi uredno platili i stavili to sto su kupili od Kralja u ladicu jer nije nizasta.Toliko o moralu i postenju.

   Eto koliko se on u IT razumije….

  14. dexter

   Pa dobro Jariću ja sam čuo da ste vi maznuli preko 50 milona zadnjih 5 goidna preko Pavića i drugih, šta sad problem, osim što otimaju ko i vi.

  15. Grobar Škrbić

   Sad će i grobar zdravstva Ranko Škrbić da sa svojim Dweltom čini čuda u javnim nabavkama… Pratite elektroprivredu RS

  16. Lana

   IT u RS je zaista indijanluk koji se može samo vidjeti kod nas, pa i ovaj Jarić. Sve je tašna i mašna. Ali ono što je smiješno da kompanija SAP koja je toliko lošeg napravila u RS, tj uzela milione KM u Poreskoj upravi RS, Elektroprivredi RS, sada sa Jarićem u Putevima RS (3.5 miliona sa 80 korisnika SAP programa = 45.000Km po korisniku) i dalje pljačka i ne preze ni od čega. Ovaj Jarić bez ijednog projekta u SAP, bez konsultanta za SAP dobije Gold status u SAP…smiješno da ne može biti smješnije…ahahahahahaaahh.

  17. Nardona

   SAP vise niko ne uzima zaozbiljno, izduvali su u lazima i prici o prednostima koristenja SAP-a jer bilo koji mali ERP se vise koristi nego SAP, pri tome za nekoliko puta manja novca. Prvaci su u uzimanju para na licence, odrzavanja i sluze kao alat partijskim firmama u Srbiji, BIH, Hrvatskoj da se maznu milionski iznosi. Ali dok je Zore Vidovic, Luke Petrovica i sl partijski sluga pare ce da prste na SAP…Ako se pogleda u poslednjih 10 godina, jasno je da RS dala preko 100 miliona na SAP, a a dace jos 100 miliona (sramni pokusaj pljacke Suma RS od strane Prointera sa SAP je samo primjer…)