Capital.ba

Izvoz voća, povrća i orašastih plodova dostigao 45 miliona evra

12.04.2017. / 15:38

SARAJEVO, Izvoz voća, povrća i orašastih plodova iz BiH prošle godine zabilježio je rast i dostigao nivo od skoro 45 miliona evra, zahvaljujući aktivnostima u okviru fitosanitarnog projekta, izjavio je danas u Sarajevu šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.
Pred početak završne konferencije EU tvining projekta koji je pružio podršku razvoju fitosanitarnog sektora u BiH, Vigemark je rekao novinarima da je ovaj rezultat zasluga projekta, u koji su tokom protekle dvije godine bile uključene Italija i Poljska, te napora koji su uložili proizvođači voća, ali i proizvođači mliječnih proizvoda.

“U protekla tri mjeseca imali smo niz susreta sa poljoprivrednim proizvođačima iz oba entiteta, i mogu vam reći da su fitosanitarna pitanja izuzetno važna, jer će unaprijediti obostranu trgovinsku razmjenu između BiH i EU”, zaključio je Vigemark.

Ambasador Italije u BiH Nikolo Minasi naglasio je da postoje tri važna aspekta projekta, od kojih je prvi taj da je BiH imala priliku upoznati pravnu regulativu u EU kada je riječ o poljoprivrednom sektoru, drugi aspekt je učešće i pomoć najboljih poljskih i italijanskih eksperata poljoprivrednicima u BiH, a treći je dobijanje mogućnosti da kompanije iz BiH povećaju izvoz u zemlje EU.

Zamjenik direktora Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Seid Uzunović rekao je da je projekt obuhvatio sve značajne aktere u BiH, odnosno administrativno osoblje, fitosanitarnu inspekciju i sanitarne laboratorije, a posebno poljoprivredne proizvođače.

Uzunović je napomenuo da su posredstvom ovog projekta realizovane aktivnosti koje će značajno pomoći BiH da uspostavi funkcionalan i održiv fitosanitarni sektor, a riječ je o velikom broju održanih obuka, kojih je bilo više od 70, izrađenih priručnika, te smjernica i uputstava.

On je izrazio nadu da će i ubuduće imati podršku EU u okviru sličnih projekata.

Cilj konferencije je predstaviti rezultate projekta i stečena iskustva, kao i mogućnosti i izazove za BiH na njenom putu ka EU u ovom sektoru.

Projekat finansira EU sa 1,5 milion evra iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA 2012/.

S obzirom na to da je veliki dio pravne tekovine EU u oblasti fitosanitarne politike koju zemlje pristupnice moraju preuzeti i uredno provesti radi dobrobiti njihovog usklađivanja sa zahtjevima i standardima EU, cilj konferencije je da se podigne svijest o važnosti fitosanitarnog sektora kao glavnog oslonca poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Od januara 2015. godine, nosioci tvining projekta koji su i domaćini konferencije, realizovali su mnogo aktivnosti sa važnim rezultatima koji su predati odgovornim vlastima i institucijama u BiH radi podrške približavanja standardima EU u oblasti fitosanitarne politike.

Ministarstvo poljoprivrede, hrane i šumarstva Italije vodeća je institucija iz zemlje članice EU koja realizuje projekat u partnerstvu sa Državnom inspekcijskom službom za zaštitu zdravlja bilja i sjemena Poljske, Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja Poljske, Informestom iz Italije, Institutom za istraživanje hortikulture iz Poljske, te korisničkim institucijama u BiH predvođenim Upravom BiH za zaštitu zdravlja bilja. Srna

Share Tweet Preporuči

Tagovi:

Povezane vijesti

Komentari

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!