ENERGETIKArs.com Prvi poslovni portal u Republici Srpskoj - CAPITAL.BA

Izvoz Srbije u 2014. rastao više od uvoza

Objavljeno u TRGOVINA

uvoz-izvozBEOGRAD, Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Srbije tokom 2014. godine iznosila je 35,454 milijardi dolara, što predstavlja rast od 0,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku Srbije.

Izražena u evrima, razmjena je iznosila 26,655 milijardi evra, što je 0,7 odsto više nego u istom periodu 2013.

Izvezeno je robe u vrijednosti od 14,845 milijardi dolara, što čini porast od 1,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, a uvezeno je robe u vrijednosti od 20,609 milijardi dolara, ili za 0,3 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Izvoz robe, izražen u evrima, imao je vrijednost od 11,158 milijardi, i to je povećanje od 1,5 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Uvoz robe imao je vrijednost od 15,496 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 0,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, navedeno je u saopštenju.

Deficit iznosi 5,764 milijardi dolara, što čini smanjenje od 3,0 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Izražen u evrima, deficit iznosi 4,338 milijardi, što daje isto smanjenje od 3,0 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 72,0 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 71,1 odsto.

Posmatrano po regionima, najveće učešće u izvozu Srbije imao je Region Vojvodine (33,5 odsto), slijedi Region Šumadije i Zapadne Srbije (31,3 odsto), Beogradski region (21,6 odsto), Region Južne i Istočne Srbije (13,5 odsto), a oko 0,1 odsto izvoza je nerazvrstano po teritoriji.

Najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region (42,8 odsto), a slijede Region Vojvodine (29,6 odsto), Region Šumadije i Zapadne Srbije (18,2 odsto), Region Južne i Istočne Srbije (8,8 odsto), a oko 0,6 odsto uvoza nije razvrstano po teritorijama.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Italija (2,577 milijardi dolara), Njemačka (1,773 milijardi dolara), Bosna i Hercegovina (1,319 milijardi dolara), Ruska Federacija (1,029 milijardi dolara) i Rumunija (0,829 milijardi dolara).

Na strani uvoza, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su: Njemačka (2,427 milijardi dolara), Ruska Federacija (2,340 milijardi dolara), Italija (2,308 milijardi dolara), Kina (1,561 milijardi dolara) i Mađarska (1,018 milijardi dolara), navedeno je u saopštenju.

Zemlje članice Evropske unije čine 63,7 odsto ukupne razmjene.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmjeni od 1,896 milijardi dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih i razne vrste pića), kao i izvoza raznih gotovih proizvoda.

Kada je riječ o uvozu, najzastupljeniji su gvožđe i čelik, kameni ugalj i briketi, povrće i voće. Izvoz Srbije iznosi 2,824 milijardi dolara, a uvoz 0,927 milijardi dolara za posmatrani period. Pokrivenost uvoza izvozom je 304,5 odsto.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmjeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama – Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom. Od ostalih zemalja ističe se i suficit sa Italijom, Rumunijom, SAD.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom (zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova) i Ruskom Federacijom (zbog uvoza energenata, prije svega, nafte i gasa). Slijedi deficit sa, Njemačkom, Poljskom (uvoz dijelova za motorna vozila), Mađarskom, Turskom, Austrijom, Holandijom.

U izvozu su najveće učešće imali: drumska vozila (2,054 milijardi dolara), električne mašine i aparati (1,164 milijardi dolara), žitarice i proizvodi od njih (0,787 milijardi dolara), povrće i voće (0,748 milijardi dolara) i odjevni predmeti (0,629 milijardi dolara). Izvoz tih pet odsjeka čini 36,3 odsto ukupnog izvoza.

Prvih pet odsjeka sa najvećim učešćem u uvozu su – drumska vozila (2,269 milijardi dolara), nafta i naftni derivati (1,817 milijardi dolara), prirodni gas (0,812 milijardi dolara), električne mašine i aparati (0,804 milijardi dolara) i medicinski i farmaceutski proizvodi (0,716 milijardi dolara). Uvoz tih pet odsjeka čini 31,1 odsto ukupnog uvoza. Tanjug

Ključne riječi:  , , ,

Komentari |


Komentari (0)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

(obavezno)

Pravila komentarisanja

Slobodno komentarišite, kritikujte i izrazite svoje mišljenje,

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu info@capital.ba

A- A A+