Capital.ba

IZ BHANSA-E PRIZNALI: Za manjak od tri miliona kriv je direktor BHDCA Đorđe Ratkovica!

11.02.2017. / 20:01

 

Đorđe Ratkovica, aktualni direktor Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) potpisnik je ugovora sa španskom kompanijom Indra, kojim je BHANSA oštećena za tri miliona maraka, saznaje Žurnal.

I čelnici BHANSA-e, u svom saopštenju izdatom nakon teksta na Žurnalu, za nestanak finansijske dokumentacije o utrošku 1,6 miliona evra, optužuju Đorđa Ratkovicu.

„Rukovodstvo BHDCA-a na čelu sa generalnim direktorom odgovorno je za nedostavljanje finansijske dokumentacije za sredstva nabavljena iz EBRD kredita u iznosu od 1,6 miliona evra“, navodi se u saopćenju BHANSA-e

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) na svojoj je web stranici objavila i dokumente iz kojih je vidljivo da je sa španskom kompanijom Indra 2007. godine potpisan ugovor za nabavku opreme za upravljanje vazdušnim prometom.

Vrijednost ugovora je, kako je Žurnal već objavio, 8,8 miliona evra, dok je Indra isporučila opremu vrijednu 7,2 miliona evra. Kompletan iznos, od 8,8 miliona evra je isplaćen Špancima, ali roba vrijedna 3 miliona maraka nikad nije isporučena, što je vidljivo i na osnovu nalaza Uprave za indirektno oporezivanje.

Sve ove akte, potpisao je Đorđe Ratkovica, koji je i tada bio generalni direktor BHDCA, iz kojeg je 2010. godine nastala BHANSA-a, na koju je trebala biti prebačena imovina vrijedna 32,7 miliona maraka. Međutim, primopredajne komisije BHDCA i BHANSA-e, nisu imale na raspolaganju kompletnu dokumentaciju.

„Komisija BHANSA konstatovala je da BHANSA može prihvatiti vrijednost od 29,7 miliona maraka. Do razlike između popisne vrijednosti i vrijednosti koja se može upisati u knjigovodstvenu vrijednost Agencije došlo je zbog nedostavljene potrebne finansijske dokumentacije od strane komisije BHDCA za ino dobavljača Indra“, napisao je u svom dopisu generalni direktor BHANSA-e Davorin Primorac.

Za nedostatak od tri miliona maraka čelnici BHANSA-e, sa bivšim direktorom Marinom Raspudićem na čelu, saznali su 2014. godine kada je oformljen Koordinacioni tim BHDCA/BHANSA koji je sačinio izvještaj o primopredaji finansijske i knjigovodstvene dokumentacije.

„Komisija BHDCA konstatuje da su plaćanja izvršena Indri u vrijednosti od 8,8 miliona evra u skladu sa Ugovorom po osnovu faktura dostavljenih od dobavljača“, navedeno je u Zapisniku.

U članu 6 navednog Zapisnika navedeno je da je na osnovu carinskih pregleda i deklaracija utvrđen manjak od 1,6 miliona evra. Ono što je bitno navesti da u priloženoj dokumentaciji nedostaje i Anex 6 ugovora BHDCA i španske Indre, a koji je potpisan 2007. godine.

„BHDCA je dala na uvid neovjerene ugovore na engleskom jeziku sa CD-om koji sadrži kurtoazne prevode osnovnih ugovora“, navedeno je u Zapisniku.

Iako je BHANSA-a od 2014. godine tražila finansijsku dokumentaciju od BHDCA – generalni direktor Đorđe Ratkovica je nikad nije dostavio. Inače, za Ratkovicu se vežu brojne afere, a Žurnal će u narednom periodu objaviti nove dokaze o njegovim sumnjivim ugovorima. Žurnal.info

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!