Capital.ba

Ispunjavanjem uslova Energetske zajednice “Gas-Promet” postao gasni operater

11.12.2020. / 14:14

BANJALUKA – Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS) certifikovala je preduzeće “Gas-Promet” sa Pala kao operatera transportnog sistema gasa, ali tek nakon što su ispunjeni glavni zahtjevi Sekretarijata Energetske zajednice, saznaje portal CAPITAL.

Gas-Promet

Gas-Promet, foto: www.palelive.com

Kako je i traženo, “Gas-Promet” je sertifikovan samo za dionice Šepak-Karakaj i Karakaj-Zvornik, a takođe iz upravljačke strukture preduzeća, zbog sukoba interesa, smijenjen je predstavnik “Srbijagasa”, koje u “Gas prometu” ima 39,14 odsto akcija.

Kako se navodi u rješenju RERS-a, član Upravnog odbora “Gas-Prometa” Milan Đukić ujedno je bio i na upravljačkim pozicijama u preduzećima “Srbijagas” i “Novi Sad gas” iz Srbije, što je u suprotnosti sa nekoliko zakona.

U rješenju  RERS navodi kako su od “Gas-prometa” kroz proces certifikacije tražili da ukloni nepravilnosti u upravljačkoj strukturi, ali da to nije učinjeno i regulator je bio prinuđen da to uradi.

 “U ostavljenom roku, kao ni do trenutka odlučivanja o certifikaciji, podnosilac zahtjeva nije otklonio utvrđene neusaglašenosti pa je bilo nužno, na osnovu Zakona  o gasu i Zakona o privrednim društvima utvrditi da gospodin Milan Đukić nema ovlašćenje da koristi glasačko pravo u Upravnom odboru Akcionarskog društva za transport i upravljanje transportnim sistemom prirodnog gasa „Gas-Promet“ Pale.  Imajući ovo u vidu, odluke i pravne poslove iz nadležnosti Upravnog odbora podnosioca zahtjeva, u čijem donošenju ili zaključivanju bi učestvovao gospodin Milan Đukić bi bile ništavne u smislu odredbi Zakona o privrednim društvima”, navodi se u obrazloženju RERS-a.

Podsjećamo, jedini ulaz gasa u BiH je u Šepku kod Zvornika. Riječ je o ruskom gasu koji preko Ukrajine i Mađarske stiže u Srbiju a zatim u BiH, gdje najviše korisnika ima u Federaciji BiH i glavnom gradu Sarajevu.

Upravo iz ovog entiteta su početkom godine burno reagovali na zahtjev “Gas-prometa” za certifikat operatera transportnog sistema gasa jer su smatrali kako se time preuzimaju nadležnosti države.

Nije poznato da li će i sada negodovati s obzirom da je Energetska zajednica  spriječila je da prepusti potpunu kontrolu nad jedinim plinskim ulazom u BiH i samo djelimično uvažila zahtjev preduzeća sa Pala.

Takođe postojala je i zabrinutost i sumnja u nezavisnost “Gas-Prometa” s obzirom da “Srbija gas” kao glavni akcionar ima ulogu kako u isporuci gasa za BiH tako i u njegovom transportu, ali je i taj problem sada riješen.

Direktor “Gas-Prometa” Milomir Draganić kaže za CAPITAL kako su strahovi bili neopravdani,.

Odluka RERS-a znači da je poslovanje preduzeća legalizovano i usklađeno sa Trećim energetskim paketom. “Srbijagas” kao jedan od vlasnika preduzeća i dalje ima pravo na svog člana upravnog odbora samo što taj član ne smije biti u sukobu interesa”, kazao je Draganić.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

  Tagovi:

  Povezane vijesti

  Komentari

  Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
  Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

  Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!